Stiri

CEO Vodafone România: Licitația 5G, spre finalul lui 2019

Reading Time: 2 minute

Licitația 5G ar putea avea loc în România spre finalul lui 2019, sperând să intrăm în posesia caietelor de sarcini în vara anului viitor, cel târziu, a declarat azi Murielle Loriulloux, CEO Vodafone România. În ceea ce privește costurile pe care le implică licențele, directorul Vodafone România speră ca acestea să nu depășească cele de la licențele 4G.

„Pe noi, ca operator, ne costă licența în sine, la care se adaugă taxa anuală de utilizare a spectrului destinat licenței 5G, pe care o vom plăti către ANCOM, și viitoarele sume alocate dezvoltării rețelei 5G. Sunt sume mari. Sper ca viitoarea licență 5G să nu fie mai scumpă decât precedenta”, a precizat Murielle Loriulloux.

În a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio în benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date, pana in anul 2029. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totala de 682.136.036 euro. 

Astfel, Orange România a achitat 227,14 milioane de euro, Vodafone România – 228,52 milioane de euro, Telekom România Mobile Communications (fost Cosmote) – 179,88 milioane de euro, RCS&RDS – 40 milioane de euro și operatorul 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.

În luna iulie a acestui an, arbitrul telecom a anunțat că va elabora și va adopta poziția națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă, până la sfârsitul anului în curs.

Nouă frontieră a comunicațiilor wireless promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G, unde noile viteze maxime atinse sunt de 900 Mbps. Serviciile comerciale 5G trebuie să fie de 10 Gbps pentru început, apoi să crească până la 20 Gbps.

Alex Rădescu

Recent Posts

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

44 de minute ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

o oră ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

2 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

2 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

2 ore ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

2 ore ago