Analize Finanțe Opinii

CEO pentru România – Sergiu Neguț, MSM România

18 ian. 2019 2 min

CEO pentru România – Sergiu Neguț, MSM România

Reading Time: 2 minute

Sergiu Negut n 1 e1547823857347Ce face o companie să fie performantă, să se dezvolte și să se diferențieze de alte companii? Dar o țară? Poate fi România condusă așa cum este condusă o companie?

Am provocat mai mulți CEO, unii dintre ei și antreprenori, la un exercițiu de imaginație și ne-au împărtășit primele  5 măsuri pe care le-ar lua dacă ar fi directori generali ai companiei numite România. Care ar fi cele mai importante proiecte pe care s-ar concentra pentru a face “compania” mai performantă și ce stă în spatele obiectivelor pe care și le-au propus? 

Iată ce ne-a răspuns Sergiu Neguț, Co-Founder & Board Adviser FintechOS, Associate Dean, MSM România:

1.Sistem universal și transparent de rezolvare a solicitărilor cetățenilor

O mulțime de solicitări ale cetățenilor sunt blocate administrativ, entitățile statului depășind termene pentru marea masă a aplicanților, dând însă rezoluții “rapide” pentru prieteni. Acest sistem de “priorități” nu generează doar corupție, ci perpetuează un sistem în care să fie nevoie de astfel de avantaje. Transparentizarea printr‑un sistem de tichete de tipul celor folosite în service center‑uri ar permite ușor identificarea beneficiarilor și a originatorilor de “priorități”.

2.Parteneriate public-private pentru dezvoltarea de infrastructură

Majoritatea proiectelor de infrastructură ar fi mai ușor fezabile dacă s-ar percepe taxe directe. Aș fi mult mai fericit să merg pe autostradă până la Brașov chiar dacă aș plăti 15 euro pentru asta. Companiile private așa gândesc, show me the money.

3.Parteneriate cu cei mai buni din diverse domenii pe plan global

Nu are rost să reinventăm roata. Singapore are cel mai bun sistem de sănătate, Finlanda cel mai bun sistem școlar, Estonia unul dintre cele mai bune sisteme de e-government. Ar mai fi de identificat cine s-a descurcat cel mai bine cu acoperirea unui deficit de forță de muncă prin migrație, de vreme ce criza forței de muncă este extrem de acută în România. Adoptarea unui parteneriat strategic cu țările respective, cu angajarea unor consultanți pentru preluarea directă a modului de lucru din țări cu renume.

4.Salariu minim diferențiat pentru fiecare UAT / cluster

Salariul minim, crescut la nivelul la care să permită statului să fie competitiv și să angajeze oameni buni în Cluj, Iași sau București. Același nivel de salariu într-un oraș mic este disproporționat de mare în raport cu privatul și face treptat ca forță de muncă neocupabilă la stat să migreze.

5.Să facem România o destinație de neratat

Nu este ideea mea, dar cred că a da un stipend tuturor europenilor pentru a vizita prima oară România ar îmbunătăți percepția asupra țării, pentru că situația la fața locului este întotdeauna peste așteptări.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: