Good News Stiri

Centura Verde București-Ilfov: primele plantări făcute în Bragadiru, Cernica și Brănești

1 nov. 2024 3 min

Centura Verde București-Ilfov: primele plantări făcute în Bragadiru, Cernica și Brănești

Reading Time: 3 minute

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a marcat recent două borne importante: s-au făcut primele plantări din viitoarea centură verde a capitalei și s-au depus amendamentele ce legiferează centurile verzi la nivel național prin noul cod silvic.

În prezența premierului Marcel Ciolacu și a lui Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, pe o suprafață totală de 3,5 ha s-a început plantarea a 15000 de puieți (cu finalizare în zilele ce urmează) în Bragadiru, Cernica și Brănești, reprezentând stejar, frasin, tei, diverse alte specii tari și salcâm, în funcție de amplasament. Terenurile au fost puse la dispoziție de către Ministerul Mediului, prin Romsilva (zona pădurii Pustnicu) și de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR (nodurile A0 cu DN6 și cu A2).

Îngrijirea plantației până la starea de masiv revine Romsilva, respectiv CNAIR. De asemenea, după asumarea creării de centuri verzi la nivel național ca parte a programelor de țară pentru alegerile prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a venit în întâmpinare, a redactat și a depus la Camera Deputaților amendamentele la noul cod silvic menite să legifereze centurile verzi la nivel național. Amendamentele au susținerea oficială a Ministerului Mediului care, de altfel, a și contribuit la redactarea versiunii finale.

Printre parlamentarii care au semnat în calitate de coautori s-au numărat Marcel Ciocacu (deputat PSD), Nicolae Ciucă (senator PNL), Cătălin Drulă (deputat USR), Kelemen Hunor (deputat USR) sau Oana Țoiu (deputată USR).

Aflat în procedură de urgență încă din primăvara acestui an, Codul silvic va intra pe agenda Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic pentru dezbateri, luni, 4 noiembrie, și va fi supus la vot în cadrul comisiei, marți, 5 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele trei comisii raportoare, înainte de a ajunge în plenul Camerei. Camera Deputaților este forul decizional.

Alex Gavan si Centura Verde fara oxigen suplimentar pe varful Gashebrum 2 8035m Himalaya 2019 Impreuna pentru Centura Verde Fundatia Alex Gavan 1

„A fi împreună pentru centurile verzi este ceva necesar să arate aceeași unitate și aliniere a politicului ca și parada de 1 decembrie unde, indiferent de partid, toată lumea este prezentă. Sau, dacă vreți, ca mersul la moaște, care și ele atrag magnetic și transpartinic în speranța ajutorului divin. Eu cred că Dumnezeu, Universul sau oricum i-am spune fiecare, lucrează prin oameni. Centurile verzi devin realitate prin cei care lucrează pentru ele, în slujba oamenilor și în slujba naturii. Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoși. Plantarea primilor puieți din centura verde a capitalei și depunerea amendamentelor la Cameră pentru legiferarea centurilor verzi la nivel național cu coautori din tot spectrul politic este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate”

Alex Găvan, conservaționist, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde

Invitații pentru asumarea centurilor verzi ca parte a unui program de țară pentru România au fost lansate și către alți candidați, dintre care încă doi au acceptat deja și probabil, în următoarele zile, vom avea și anunțul lor public.

Săptămâna trecută a avut loc și prima întâlnire a grupului de lucru menit să pună în practică asumarea politică și administrativă fără precedent în România realizată prin semnarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, de către președinții principalelor partide politice, primul ministru, ministrul mediului, primarul capitalei și președintele consiliului județean Ilfov. Evenimentul a demarat crearea planului operațional de implementare a centurii verzi a capitalei. Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, dar și de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

Cei trei piloni majori ai Centurii Verzi București-Ilfov sunt punerea sub protecție a puținelor păduri rămase în Ilfov, împăduriri și reîmpăduriri, respectiv deschiderea pădurii către oameni. Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de contextul actual al poluării dramatice din București și din alte orașe ale țarii, coroborat cu tăierile îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei și a altor zone periurbane. Platforma reunește sub umbrela sa, într-un demers apolitic, susținerea a peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.

Array

Articole pe aceeași temă: