Stiri

Centrul Vechi este cea mai poluată zonă din București, dintre cele 10 zone monitorizate în campania iVelo și Aerlive

Reading Time: 2 minute

În cadrul proiectului iVelo și Aerlive realizat cu spijin de la bugetul local al Municipiului București, Asociația Green Revolution, prin sistemul de bikesharing IVelo, și organizația de mediu Ecopolis, prin platforma de monitorizare a aerului, Aerlive, au monitorizat calitatea aerulului la 10 stații iVelo din București, pe perioada august-noiembrie 2023.

Obiectivul campaniei a fost de a crește gradul de conștientizare asupra calității aerului din oraș și asupra impactului pe care îl putem avea asupra acestuia dacă folosim  mijloace de transport sustenabile.

Stațiile monitorizate au fost Piața Presei (City Gate), Arcul de trimuf, Piața Charles de Gaulle, Piața Operei, Piața Revolutiei, Centrul Vechi, Kaufland Barbu Văcărescu, Piața Alba iulia, Barbu Vacarescu (Sky Tower) și Bdul Libertății (Ministerul Mediului), iar datele au putut fi consultate în timp real în aplicațiile iVelo și aerlive.

Ce au relevat datele colectate în această perioada de la senzorii montați pe cele 10 stații iVelo?

  • Toate cele 10 stații de monitorizare au înregistrat un nivel de poluare cu PM2,5 ce depășește nivelul mediu anual admis conform legii, iar două dintre ele înregistrează depășiri de PM10.
  • Vârful de poluare din perioada analizată a fost în ziua de 21 octombrie 2023 pentru majoritatea stațiilor de monitorizare.
  • Centrul Vechi estestația unde s-a înregistrat cel mai înalt nivel de poluare cu PM2,5 și PM10, urmată de stația de pe Barbu Văcărescu și cea de pe Bdul Libertății. De exemplu, în perioada 19-21 Octombrie nivelul de PM2.5  de la stația din Centrul Vechi a înregistrat depășiri de 200% a valorii maxime admise.
  • Intervalul orar 16-20 este perioada din zi cea mai poluată cu PM2,5, dar si cu PM10, ceea ce ne confirmă încă o dată că traficul auto intens este principala sursă de poluare din București.

„Prin monitorizarea calității aerului în zece puncte ultracentrale și ultra-tranzitate de mașini și pietoni din București obținem date relevante asupra cantităților de poluanți care pot fi corelate cu traficul auto. Particulele în suspensie sunt particule de praf care se încarcă cu substanțe toxice provenite inclusiv din traficul auto, în special generate prin frânare. Acestea afectează masiv sănătatea umană, în special a copiilor. Vom monitoriza și avansa în continuare soluții punctuale pentru zonele respective și, sperăm că proiectul se va extinde la toate stațiile iVelo”, a declarat Oana Neneciu, director Executiv Ecopolis.

Dincolo de informațiile utile care îi ajută pe bicicliști să fie informați cu privire la calitatea aerului din zonele menționate, obiectivul acestui parteneriat este de a promova mersul pe bicicleta, fiind un factor esential pentru decarbonizarearea transportului si reducerea traficului auto.

,,Promovarea transportului alternativ în mediul urban ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice autoritate locală care vizează atingerea obiectivului de decarbonizarea a transportului urban cu 90% până în 2050, conform țintelor impuse de Comisia Europeană. Soluții există, iar acestea pot fi implementate de către autoritățile locale fără investiții majore. Singurul lucru de care este nevoie este asumare politică și prioritizarea omului în detrimentul mașinii în planificarea urbană’’ a declarat Raluca Fiser, Președinte Asociația Green Revolution.

Utilizarea bicicletei ca formă de transport în interiorul orașului contribuie activ și substanțial la o calitate mai bună a aerului și a vieții cetățenilor, dar nu numai, beneficiile economice ale bicicletei sunt multiple și ar trebui să genereze politici publice integrate pentru promovarea lor. Mai mult, ținta impusă de Comisia Europeană, de decarbonizare a transportului în mediul urban cu 90% până in 2050, nu este posibil de atins dacă bicicleta nu va fi integrată complet în mixul de mobilitate urbană.

Foto: 297153155 | Bucharest Old Town © Gabriela Beres | Dreamstime.com

Team

Recent Posts

Zilele Biz 2024: Cum abordează liderii de business din România provocările unei lumi în continuă transformare

Leadershipul înseamnă să crezi în oameni, să le permiți să greșească și să învețe ceva din asta. Managerii buni mențin…

8 ore ago

Campari își reafirmă susținerea pentru industria cinematografică

Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…

9 ore ago

MINA prezintă „Revolta poveștilor” – primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România, în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”

MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…

13 ore ago

Ora de sănătate în școli: educație, prevenirea bolilor

„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…

14 ore ago

Reacția piețelor după alegerea lui Donald Trump ca președinte în SUA

Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…

14 ore ago

România, promovată ca destinație de turism pe autobuzele din Londra

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…

14 ore ago