Biz Timișoara

Centrul culinar al Timișoarei

20 dec. 2023 5 min

Centrul culinar al Timișoarei

Reading Time: 5 minute

Centrul culinar al Timișoarei, întâmplător sau nu, coincide și cu centrul de unde s-a aprins speranța unui altfel de viitor pentru România. Martor la transformările prin care a trecut Timișoara, dar și România, este restaurantul Lloyd, care funcționează neîntrerupt din 1912 în Piața Victoriei. În ultimul an, a fost martorul cel mai apropiat al transformării orașului într-un punct de atracție turistică, cât a purtat titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Florin David, managing partner, este omul care trebuie să ducă restaurantul către viitor, fără să scape din ochi așteptările create de 111 ani de istorie culinară.

Care sunt principalele provocări pentru a avea un restaurant într-o zonă cu o mare încărcătură istorică pentru oraș, dar și pentru România?

Din fericire, o foarte bună parte din felul în care arăta Lloyd la inaugurare, în 1912, s-a păstrat. Numele este important pentru oraș, iar faptul că există neîntrerupt de 111 ani l-a transformat într-un reper. Asta vine la pachet cu unele restricții. Nu poți să faci aici orice, din motive morale și din motive legale. Clădirea este un important monument istoric al orașului, iar cei mai mulți dintre timișorenii care ne calcă pragul au amintiri legate de restaurant. Nu trece săptămână în care să nu auzim „mi-am ținut majoratul aici” sau „bunica s-a măritat aici” sau „aici a mâncat Lepa Brena”. Tentația de a mai schimba câte ceva există, dar ceea ce s-a pierde e mai important decât ce s-ar câștiga. Lloyd a ajuns la vârsta aceasta pentru că a știut mereu să își cultive următorii și următorii clienți. Iar acum e rândul nostru.

Cum a arătat anul 2023 pentru Lloyd Timișoara?

Lloyd Timisoara 2023

Anul a fost unul bun. Poate că începutul, care a coincis cu schimbarea majoră a bucătăriei, a fost ușor ezitant. Apoi aici s-a deschis Capitala Culturală printr-o conferință de presă și un prânz oficial, iar asta a făcut ca oamenii să înceapă să dorească să vină iar la Lloyd. Peste vară am avut în special clientelă din rândul turiștilor, atrași de felul în care arată restaurantul, de poziția absolut excepțională și de meniul foarte bine gândit: și cu note tradiționale, și cu accente internaționale clasice, și cu inovații. Suntem acolo unde am sperat să fim.

Cum a schimbat Capitala Europeană a Culturii profilul clienților și cerințele lor?

Cred că profilul clienților s-a schimbat din două motive. O dată, noua echipă din bucătărie s-a despărțit de trecutul recent al restaurantului și a ridicat foarte mult nivelul calității preparatelor. Clienții din oraș au dorit să se convingă de această evoluție. Apoi, pe măsură ce se derulau evenimentele principale ale Capitalei Culturale, am ținut ochii deschiși și urechile ciulite și am creat câteva motive în plus ca să vii la noi: am oferit o cină de lux în vârful Pepinierei 1306, construcția temporară care ne-a fost vecină aproape tot anul, am creat un meniu special Brâncuși, cu preparate fusion care au urmat traseul lui Brâncuși din Hobița până la Paris. Faptul că recepția vernisajului Brâncuși sau a vernisajului Adrian Ghenie s-au ținut la Lloyd a confirmat succesul acestor inovații și al propunerilor curajoase din bucătărie. Publicul nostru are marele merit de fi intrat în acest joc și de a fi venit să încerce și să se bucure de aceste evenimente.

Cât din meniul specific Banatului ați putut să scoateți acum la lumină, în contextul Timișoara 2023?

Bucătăria bănățeană are influențe sârbești, maghiare, șvăbești. Nu poți vorbi de o bucătărie locală fără preparate cu aceste influențe. Faptul că și acum avem în meniu preparate ca gulyasul maghiar sau cartofii șvăbești spune totul. Apoi, ca să continui firul de mai sus, cu ocazia Zilei Naționale am avut aici un meniu românesc care a scos la lumină un preparat atât de bănățean, încât a fost necesar să îl explicăm vizitatorilor: păturata pe crumpi, care e practic un papricaș sub foi de plăcintă cu brânză. E cunoscut în Banat, sunt sigur că l-am făcut cunoscut acum și în restul țării. Mereu vor exista în meniul Lloyd rețete locale. Important e să le dozezi corect ca pondere și moment în timp. Până la urmă, e restaurant, nu muzeu.

Care sunt lecțiile de business oferite de Timișoara 2023 și pe care le puteți folosi pe viitor?

Aici e ușor de răspuns. În primul rând noi trebuie să fim cel puțin la fel de atenți la ce se întâmplă în oraș, în jurul nostru, și să le facem clienților propuneri care să completeze experiențele lor turistice sau culturale. În al doilea rând, după toate evenimentele organizate în ultimele 12 luni, cred că avem deja reflexele corecte formate. Știm să punem întrebările corecte, știm să anticipăm puncte de impas, știm să oferim sfaturile cele mai potrivite. Fără să devenim o sală de nunți sau multifuncțională, există o anumită clasă de evenimente pe care în oraș nu le poți organiza decât la Lloyd. Suntem pregătiți pentru ele.

Cum se pregătește Lloyd pentru finalul de an?

În primul rând cu un bilanț, pentru că a fost un an în care am repus restaurantul pe harta orașului, nu fără efort, în special din punct de vedere al comunicării. Apoi, ne ocupăm de petrecerea de revelion, probabil și de revelionul sârbesc, care e un eveniment important în Timișoara. Echipa din bucătărie are deja un an de când lucrează pe acest meniu, așteptăm să vedem ce schimbări va aduce 2024!

Array

Articole pe aceeași temă: