Centru de tranzit către viitor
Reading Time: 4 minuteKaufland România și Hope and Homes for Children oferă un sprijin real pentru un viitor independent tinerilor de 18 ani care părăsesc sistemul de protecție și trebuie să-și găsească un nou „acasă”. Cele două entități au inaugurat la Iași al treilea Centru de Tranzit, după Baia Mare (2016) și Botoșani (2022).
Perspectiva părăsirii locului care ți-a fost cămin nu este ușoară nici pentru copiii care locuiesc alături de părinți. Dacă se întâmplă să ne îngrijorăm de viața studentului la cămin ori de viața în chirie a tinerilor care au un job (dar sunt departe de familie), să ne gândim o clipă cum ar putea sta lucrurile pentru cei care timp de 18 ani casa lor a fost o instituție ce ține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și nu au permisiunea de a decide sau face nimic fără semnătura tutorelui legal, care de cele mai multe ori este o persoană din această direcție. După exercițiul de imaginație, să revenim la realitatea care ne arată acești tineri, crescuți în sistemul de protecție, alungați la propriu în stradă pentru că nu există pârghii legale și fonduri pentru a-i ține în sistem, după împlinirea celor 18 ani și finalizarea școlii.
La situația acestor tineri s-a gândit Hope and Homes for Children România, care a găsit un partener empatic și de cursă lungă pentru a construi, în 2016, la Baia Mare, primul Centru de Tranzit, apoi ai doilea, la Botoșani (în 2022), și recent al treilea Centru de Tranzit, la Iași (în fosta clădire a Centrului de Plasament Ion Holban). Cu o investiție impresionantă, de 400.000 de euro, clădirea a fost recompartimentată și reamenajată și pune la dispoziția tinerilor 12 garsoniere complet mobilate și utilate, toate cu sprijinul Kaufland România, care își dorește, prin acțiunile sale, ca fiecare tânăr din România să aibă dreptul la o viață independentă și matură.
Destinat tinerilor care părăsesc sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, centrul a fost dezvoltat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Consiliul Județean Iași. Aceștia și-au propus să ofere nu numai o soluție pentru provocările aduse de găsirea unei locuințe, ci și servicii de integrare socio-profesională pentru problemele cu care se confruntă acești tineri. Pe lângă cazare, cei 12 tineri care vor locui în garsoniere complet mobilate și utilate (fiecare având o suprafață de 34 mp) vor beneficia pe durata șederii, de 6 până la 24 de luni, și de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog și al unui asistent medical.
Tinerii din Centrul de Tranzit se vor putea bucura și de sesiuni de consiliere psihologică, orientare profesională, educație sexuală și alte activități esențiale pentru pregătirea unei vieți independente în spațiul de activități de 60 mp destinat acestora.
„Fără un acoperiș deasupra capului și fără îndrumare după părăsirea centrelor de plasament, acești tineri se confruntă cu dificultăți uriașe. Le suntem alături prin construirea acestui centru, care vine nu doar cu o soluție la problema locuirii, ci și cu resursele necesare unei tranziții cât mai line către viața independentă.”
Ștefan Dărăbuș, director național al Hope and Homes for Children
Centrul de Tranzit contribuie la procesul de dezinstituționalizare și la integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, diminuând discriminarea și marginalizarea acestora. Obiectivele pe termen lung vizează prevenirea recidivei în sistemul de protecție, dezvoltarea abilităților de trai independent (gătit, curățenie, administrarea bugetului personal etc.) și cultivarea respectului pentru bunuri și servicii de calitate.
Oameni implicați, rezultate pe măsură
Pentru șansa de a deveni adulți independenți și integrați social și profesional se bucură și Florin Ion, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, una dintre entitățile care au avut în grijă, până la 18 ani, acești copii. Acesta apreciază efortul făcut de Fundația Hope and Homes for Children România și compania Kaufland România, care au făcut posibilă recompartimentarea și reamenajarea spațiului pus la dispoziție, transformându-l într-un loc pe care tinerii care ies din sistemul de protecție a copilului să-l simtă al lor.
Pentru că integrarea nu înseamnă doar un acoperiș, Centrul de Tranzit duce generozitatea mai departe, punând la dispoziția tinerilor personal specializat care să-i îndrume în găsirea unui loc de muncă și a unei viitoare locuințe. Știm cu toții că sistemul de învățământ românesc și sistemul de protecție nu oferă tinerilor lecții din „școala vieții”.
840.000 de euro investiți de Kaufland România în Iași
Centrului de Tranzit i se adaugă construcția a două case familiale în comunele Aroneanu și Miroslava, care urmează să fie date în folosință în curând, ducând investiția Kaufland România în județ la 840.000 de euro. Aceste finanțări au contribuit la închiderea Centrului de Plasament Ion Holban, facilitând mutarea copiilor în case „ca acasă”.
„Suntem bucuroși că am putut susține înființarea acestui centru atât de necesar în Iași, alături de Hope and Homes for Children. Pentru noi, la Kaufland România, investiția în viitorul acestor tineri înseamnă atât oferirea unui loc al lor, cât și sprijin concret pentru un nou început. Credem cu tărie că fiecare tânăr merită o șansă reală la o viață independentă și demnă, iar acest centru reprezintă un pas esențial în această direcție.”
Katharina Scheidereiter, CSR manager al Kaufland România
În cei aproape 10 ani de colaborare cu Hope and Homes for Children, Kaufland a susținut multiple proiecte sociale, printre care construirea a trei case familiale în județul Neamț și centrele de tranzit din Baia Mare, Botoșani și, acum, Iași. De asemenea, au fost sprijinite peste 300 de familii prin Programul de Prevenire a Separării Copilului de Familie și s-au oferit șanse la o viață independentă pentru 150 de tineri care au părăsit sistemul de protecție.
Kaufland a demonstrat un angajament puternic față de comunitățile vulnerabile, susținând inclusiv refugiați ucraineni și mame minore, precum și tineri cu talente muzicale deosebite, provenind din sistemul de protecție și din familii cu povești grele de viață.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 388 (16 noiembrie – 16 decembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz