Stiri

Centru de formare de tehnicieni specializați în reparația telefoanelor mobile, deschis la Iași

Reading Time: 2 minute

Primul centru de formare de tehnicieni specializați în reparația telefoanelor mobile din România se deschide la Iași, sub auspiciile Academiei GSM România.

Proiectul este iniţiat de Marian Abutoaiei, fondatorul GSM Zone, unul dintre primele service-uri de telefonie mobilă înfiinţate în țară.

“Proiectul organizării acestor cursuri a plecat de la lipsa cronică a personalului specializat în domeniu, întrucât în România nu există forme de specializare (licee, şcoli profesionale, facultăţi etc.). Până acum, cei care lucrează în domeniu s-au specializat la locul de muncă sau în alte ţări, unde au lucrat o perioadă. Lipsa de pregătire a celor care lucrează în domeniu a influenţat negativ calitatea serviciilor prestate şi oferite către clientul final. O mare parte dintre cei care activează în domeniu sunt soloprenori sau au un singur angajat. Cu toţii spun că ar fi dorit să se dezvolte mai demult, dar nu au avut unde să urmeze cursuri de calificare în domeniu. De aceea, prima instituţie de învăţământ privat pentru formarea tehnicienilor specializaţi în repararea de telefoane mobile îşi propune perfecţionarea profesională, creşterea şi standardizarea calităţii serviciilor în domeniul reparaţiei telefoanelor mobile inteligente”, spune Marian Abutoaiei.

Teorie și practică

La nivel european, mai sunt aproximativ şapte astfel de centre care oferă cursuri de formare şi perfecţionare profesională în domeniu. Acestea sunt specializate doar pe partea tehnică, dar Academia GSM România se diferenţiază prin pregătirea tuturor celor care activează în domeniu: tehnicieni specializaţi în repararea de telefoane mobile; consultanţi vânzări; manageri de service-uri; specialiști în marketing; manageri de logistică şi organizatori de  fluxuri interne.

Academia GSM România este autorizată de Ministerul Muncii pentru organizarea cursurilor de tehnician reparator, 80% dintre cursuri fiind practice, iar 20% teoretice. Cursurile practice se desfăşoară in laboratoarele centrului, care sunt dotate complet cu echipamentele de profil. În locaţia care se desfăşoară pe 250 metri pătraţi sunt două săli de cursuri cu o capacitate de aproximativ 15 cursanţi.

Peste 5 milioane de telefoane defecte

Partener oficial al proiectului este unul dintre cei mai mari furnizori şi importatori de piese şi componente pentru telefoane mobile din România, GsmNet.ro, care a avut o cifră de afaceri, în 2023, de peste 30 milioane de euro.

Capacitatea de formare şi perfecţionare din cadrul Academiei GSM România este de peste 700 de cursanţi pe an, în acest moment fiind înscriși aproximativ 200, iar pe viitor îşi propune să organizeze cursuri în limba engleză pentru a atrage şi cursanţi din alte ţări. În prezent, centrul se adresează celor peste 2.000 de service-uri de telefonie mobilă din România, dar nu numai.

În România sunt reparate peste 5 milioane de telefoane defecte. Ulterior, acestea sunt reintroduse în circuitul de utilizare, fiindu-le astfel prelungită viaţa şi scăzînd, totodată, volumul de deşeuri electronice.

Anual, în cadrul service-ului nostru sunt reparate aproximativ 7.000 de telefoane. Putem spune că, în decursul acestor ani, au fost reparate peste 100.000 de telefoane. Totodată, au fost perfecţionate serviciile şi procedurile de lucru, pentru a oferi în primul rând calitate şi multumire clienţilor noştri. Dovada o reprezintă cele peste 3000 de recenzii de mulţumire primite de la clienţi pe Google. Din 2022, GSM Zone este şi service autorizat Apple, singurul din zona Moldovei. Aceasta este dovada pregătirii şi perfecţionării tehnicienilor noştri după standardele solicitate de Apple.

În anul 2024, GSM Zone a primit certificarea WISE (Wireless Industry Service Excellence), un program de certificare recunoscut la nivel industrial pentru tehnicienii şi magazinele de reparaţii de telefoane mobile din SUA şi întreaga lume. GSM Zone este cel de al doilea service în standarde WISE din Europa şi primul din România”, adaugă Marian Abutoaiei.

Alex Rădescu

Recent Posts

Zilele Biz 2024: Cum abordează liderii de business din România provocările unei lumi în continuă transformare

Leadershipul înseamnă să crezi în oameni, să le permiți să greșească și să învețe ceva din asta. Managerii buni mențin…

o oră ago

Campari își reafirmă susținerea pentru industria cinematografică

Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…

2 ore ago

MINA prezintă „Revolta poveștilor” – primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România, în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”

MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…

5 ore ago

Ora de sănătate în școli: educație, prevenirea bolilor

„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…

7 ore ago

Reacția piețelor după alegerea lui Donald Trump ca președinte în SUA

Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…

7 ore ago

România, promovată ca destinație de turism pe autobuzele din Londra

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…

7 ore ago