Cele mai vizitate orașe din lume
Reading Time: 3 minuteO sută de orașe ale lumii acoperă aproape jumătate din totalul călătoriilor internaționale de pe glob, iar Asia domină autoritar clasamentul, cu nu mai puțin de 43 de orașe în topul realizat de Euromonitor International.
Deși știrile din ultimul an despre Hong Kong au fost despre violențele izbucnite la protestele din metropolă, orașul a reușit performanța de a rămâne cea mai populară destinație globală, cu peste 26,7 milioane de sosiri internaționale în 2019. Protestele au avut însă o influență negativă asupra evoluției Hong Kong-ului, care a înregistrat o scădere cu 8,7% a sosirilor internaționale turistice față de 2018, conform studiului anual “Top 100 City Destinations” realizat de Euromonitor International. Pe locul doi în clasament se menține capitala thailandeză Bangkok, unde numărul sosirilor internaționale a crescut cu 6,9%, ajungând la peste 25,8 milioane. Pe poziția a treia urcă Macao, cu mai bine de 20,6 milioane de sosiri internaționale estimate pentru 2019.
Asia continuă să crească într-un ritm net superior altor regiuni ale globului, reușind să aibă 43 de orașe în top 100, dintre care cinci în primele zece. Poate cel mai important motor al creșterii numărului de călătorii internaționale în Asia este creșterea nivelului veniturilor în mai multe țări din regiune, în special în China, care a dus la sporirea numărului de oameni care-și permit acum să călătorească și mulți o fac în primă fază în țările asiatice apropiate, unde nu sunt atât de multe bariere legate de costuri ridicate și obligativitatea vizelor.
Europa rămâne a doua regiune ca importanță pentru călătorii, cu nu mai puțin de 32 de orașe în top 100. Londra, deși afectată de temerile legate de Brexit, rămâne principala destinație europeană, cu mai bine de 19,5 milioane de sosiri internaționale în 2019, în ușoară creștere (1,7%) față de 2018. Parisul ocupă poziția a doua, cu peste 19 milioane de sosiri, urmat, surprinzător, de două destinații din Turcia – Istanbul (14,7 milioane de sosiri) și Antalya (13,3 milioane) – și de Roma (10,3 milioane), respectiv Praga (9,15 milioane sosiri internaționale).
Orașele din America de Nord sunt în general în scădere, mai ales ca urmare a ascensiunii celor din Asia și Europa. New York continuă să domine regiunea, cu peste 14 milioane de sosiri internaționale estimate pentru 2019, în creștere cu 3%. Miami și Los Angeles completează podiumul. Orașele din America Latină nu traversează o perioadă prea bună, ocupând doar patru poziții în primele 100. Ciudad de Mexico a ieșit cu totul din clasament și va fi urmat curând de, surpriză, Rio de Janeiro.
Orientul Mijlociu și Africa se află în creștere stabilă, iar Dubaiul își consolidează poziția de lider regional, cu o creștere de 2,6%, până la mai bine de 16,3 milioane de sosiri internaționale estimate pentru 2019, cu aproape 5 milioane peste următorul oraș, Mecca, unde succesul se datorează, evident, pelerinajului anual făcut de musulmani în orașul lor sfânt. De altfel, pe poziția a treia în regiune se află Medina, celălalt oraș important pentru religia musulmană. Programul de reformare a industriei turistice din Egipt a dat roade, astfel că, pe lângă Cairo, care a înregistrat peste 6,8 milioane de sosiri internaționale în 2019, în top 100 a intrat și Hurgada, cu aproape 3,87 milioane de sosiri internaționale estimate pentru anul trecut, în creștere cu 41,3% față de 2018.
Studiul realizat de Euromonitor monitorizează sosirile internaționale în peste 400 de orașe din toată lumea. Sosirile internaționale includ oaspeți din străinătate care sosesc direct în orașul respectiv sau ajung în orașul respectiv în cursul călătoriei lor în țara respectivă. Sunt luate în considerare persoanele care vizitează o țară străină cel puțin 24 de ore, pentru o perioadă de maximum 12 luni. Fiecare sosire este numărată separat, astfel că o persoană care vizitează de mai multe ori același oraș este inclusă în statistică separat de fiecare dată. La fel, dacă o persoană vizitează mai multe orașe, fiecare vizită în fiecare oraș este numărată separat. Persoanele care vizitează orașul o pot face în interes de business, în scop turistic sau pentru a-și vizita rude ori prieteni. Sunt excluse vizitele făcute de cetățenii din aceeași țară sau cei care stau mai puțin de 24 de ore, persoanele aflate în tranzit sau pasagerii vaselor de croazieră, dar și cei care muncesc în străinătate, precum și studenții care stau mai mult de 12 luni într-o țară, personalul militar și echipajele de transport. Nu sunt incluse nici persoanele care migrează în masă din cauza războaielor sau a dezastrelor naturale.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Foto: Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz