Companii CSR Stiri

Cel mai sustenabil magazin din lume

12 feb. 2020 4 min

Cel mai sustenabil magazin din lume

Reading Time: 4 minute

Un magazin Lidl din București se clasează pe primul loc în lume în topul celor mai sustenabile clădiri certificate BREEAM International New Construction. Clădirea este, în același timp, magazinul cu cel mai mare punctaj obținut la nivel mondial și primul din România care obține acest nivel de certificare.

Certificarea BREEAM este cel mai recunoscut standard de sustenabilitate și eficiență care măsoară impac­tul clădirilor asupra mediului. Concret, aceasta evaluează gradul de sustenabilitate al unei clădiri într‑o serie de categorii care iau în calcul diverse aspecte, de la eficiență energetică și consumul de energie până la impactul asupra mediului. Certificarea este realizată de către evaluatori independenți, care acordă un calificativ în funcție de punctajul obținut, cel mai mare fiind Outstanding.
“Magazinul Lidl de pe strada Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu, nr. 58A, din cartierul Aviației din București a obținut certificarea BREEAM Outstanding, cu un punctaj de 99,1%, fiind cel mai mare scor înregistrat la nivel mondial în retail. Practic, magazinul nostru este cea mai sustenabilă clădire din lume, conform acestei certificări. Mai mult, este primul magazin din România care obține acest nivel de certificare”, spun reprezentanții companiei.

Pentru Lidl, a avea în portofoliu o asemenea clădire e un pas foarte important, dată fiind dorința companiei de a fi un actor economic responsabil, care tratează cu seriozitate managementul sustenabilității și impactul pe care îl are asupra mediului, economiei și societății. Acest angajament este ilustrat și în cel mai nou raport de sustenabilitate al Lidl România, pentru perioada 1 martie 2017 – 28 februarie 2019, lansat în luna noiembrie 2019. Atingerea exigentului standard BREEAM Outstanding este una dintre acțiunile concrete care atestă eforturile organizației de a construi într‑un mod sustenabil și prietenos față de mediul înconjurător.

Pe de altă parte, construcția devine și un reper în ceea ce privește performanțele în domeniul sustenabilității, atât pentru viitoarele clădiri pe care Lidl le va construi, cât și pentru restul pieței, având în vedere că o construcție sustenabilă este eficientă din punct de vedere energetic, ceea ce îi asigură o durată de viață mai mare și un consum mai redus de resurse.

Magazinul verde

Foto Magazin Ldl Certificarea BREEAM 1

Pentru a obține cel mai înalt standard al certificării BREEAM, clădirile trebuie să treacă testul evaluatorilor, care măsoară performanța în funcție de mai multe aspecte. Dintre criteriile evaluate, magazinul Lidl din București a obținut punctaj maxim la managementul șantierului și al construcției, supervizat și executat de Skanska Construction România, precum și la managementul consumului responsabil de apă și la consumul responsabil de materiale folosite. De asemenea, clădirea a obținut un scor foarte bun la eficiența energetică, secțiunea transport și cea a managementului deșeurilor, rezultate din procesul de construcție. S-a pus accent deosebit pe calitatea mediului interior și a confortului ocupanților clădirii, luând în considerare atât confortul termic, cât și cel vizual, olfactiv sau acustic.

“În elaborarea proiectelor pentru noile clădiri, ne raportăm la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Astfel, magazinul din Aviației a fost construit de la început conform standardelor impuse de BREEAM”, spun reprezentanții companiei. În cadrul procesului de execuție au fost folosite cele mai moderne soluții și tehnologii, iar în procesul de construcție a magazinului s-au folosit materiale certificate ISO 14001, unul dintre cele mai importante standarde de mediu, dar și beton concasat provenit de la clădiri demolate.

Magazinul excelează și la eficiența energetică. Clădirea folosește energie regenerabilă, acoperișul fiind prevăzut cu 500 de panouri fotovoltaice, care pot asigura tot necesarul funcționării magazinului pe timp de zi. Sistemul de iluminat, atât pentru interior, cât și pentru exterior, este pe bază de LED, iar în magazin nu există întrerupătoare manuale, cum, de altfel, nu există în nicio unitate Lidl, iar acționarea iluminatului se face pe bază de senzor de prezență. Tavanul clădirii este mai înalt, pentru a pătrunde cât mai multă lumină naturală, susținut de grinzi lamelare și prevăzut cu luminatoare – orificii circulare, acoperite cu sticlă. Acestea se află atât pe sala de vânzare, cât și în zonele dedicate angajaților, contribuind la reducerea considerabilă a consumului de energie folosit de iluminatul artificial. Și fațada magazinului este una performantă din punct de vedere energetic. Aceasta este prevăzută cu jaluzele cu senzor de radiație, care coboară automat atunci când soarele strălucește puternic, reglând astfel lumina și temperatura din interior.

Magazinul este dotat și cu un sistem de monitorizare permanentă a calității aerului, astfel încât, în momentul în care sistemul detectează o creștere în nivelul de CO2 din incintă, sistemul de ventilație pornește automat, pentru un aport constant de aer proaspăt.

Viitor durabil

Foto Magazin Ldl Certificarea BREEAM 1 2

Nu este ușor să construiești o clădire sustenabilă, deoarece, deocamdată, tehnologiile și materialele folosite sunt mai scumpe, pentru că încă este o nișă, nu o normă. Pentru Lidl, sustenabilitatea face parte din ADN-ul companiei, așa că a construi sustenabil este firesc, iar ceea ce există pe piață în acest domeniu ajută foarte mult în atingerea standardelor. “De aceea, deși prețul unei clădiri sustenabile este mai ridicat decât al unei clădiri obișnuite de același tip, noi vedem acest lucru nu ca pe un cost, ci ca pe o investiție”, spun reprezentanții companiei.

A ridica de la zero o clădire cu adevărat sustenabilă este o provocare în sine, pentru că trebuie luat în calcul impactul pe care îl pot avea asupra mediului cele mai mici detalii din toate procesele – de la construcția la funcționarea de zi cu zi a unității. De exemplu, pentru că standardele impuse de companie au în vedere toate aspectele ce țin de construcția clădirii, materialele folosite sunt extrem de importante. Acestea trebuie să fie conforme cu diverse certificări – de exemplu, lemnul folosit pentru magazinul de pe strada Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu este certificat FSC, iar betonul este certificat BES 6001. Aceste materiale nu se găsesc la fel de ușor precum cele standard, iar nu doar costul, ci și timpul de livrare pentru ele sunt în general mai mari.

Lidl s-a angajat în fața tuturor stakeholderilor să fie un business cu un comportament responsabil în toate domeniile de activitate. Din acest motiv, continuă să investească în construcții cât mai sustenabile, unde vor implementa ca și până acum cele mai noi și mai eficiente soluții pentru a reduce amprenta ecologică a construcțiilor. O altă clădire extrem de prietenoasă cu mediul este sediul central din București, proiectat de asemenea conform standardelor BREEAM și unde este așteptată, în următoarea perioadă, certificarea cu calificativ cât mai mare.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: