Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit la Arad
Reading Time: 3 minuteMonsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, în judeţul Arad, până la sfârşitul primului trimestru din 2023.
Proiectul va avea o putere instalată de 1.044MW, având în plan să includă o soluţie de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.
Energia generată va fi vândută către consumatori comerciali şi industriali prin Acorduri de cumpărare de energie pe termen lung.
„Suntem mândri să facem parte din procesul de tranziţie al României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în vremuri aşa de interesante ca cele pe care trăim acum. Energia verde este mai ieftină şi mai curată şi nu creează dependenţă faţă de alţii. Noi ne bazăm pur şi simplu pe soare şi pe vânt”, a declarat Sebastian Enache, head of M&A, Monsson.
Jim Campion, chief executive Rezolv, a subliniat că proiecte de genul acesta vor avea o contribuţie importantă şi în atingerea celor două obiective pe care România şi le-a asumat: creşterea independenţei energetice şi reducerea emisiilor nete la zero”.
„Ne îndreptăm către o epocă nouă pentru energia regenerabilă din Europa. Asemenea proiecte ne vor permite să furnizăm energie curată, foarte competitivă, fără subvenţii şi la un preţ stabil pentru consumatorii industriali şi comerciali”, a spus el.
Parcul fotovoltaic se află în etapa finală de dezvoltare, urmând ca până în iunie 2023 să înceapă construcţia. Rezolv Energy evaluează deja soluţii tehnologice şi opţiuni de finanţare prin împrumut. Monsson şi Rezolv au planuri mari şi în ceea ce priveşte reconversia profesională a oamenilor din zonă şi implicarea cât mai mare a forţei de muncă locale în lucrările de construcţii şi operarea parcului fotovoltaic.
Parcul fotovoltaic va fi proiectat, construit şi operat la cele mai mari standarde sociale, de mediu şi de guvernanţă (ESG), cu un accent deosebit pe integrarea activităţilor agricole din perimetru. Mare parte din terenul agricol de slabă calitate va fi transformat în păşune, fiind astfel controlată vegetaţia în exces.
Înfiinţat la începutul acestui an, Rezolv Energy beneficiază de o echipă de conducere experimentată, care a mai dezvoltat şi gestionat anterior un portofoliu important de proiecte de energie în Europa Centrală şi de Sud Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni. Luna trecută compania a anunţat parteneriatul cu Low Carbon pentru livrarea parcului eolian „Vis Viva”, cu o putere instalată de 450 MW, aflat la sud de Buzău.
Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experienţă bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenţii, la un preţ stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali şi comerciali şi pentru alţi beneficiari care operează în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Având un management cu o experienţă de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investeşte în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare şi stocare – de la stadiul de dezvoltare până la construcţie şi până la funcţionarea pe termen lung. Cu sprijinul investiţiilor pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanţi investitori în energie din lume, Rezolv Energy construieşte un portofoliu de multi-gigawaţi care va ajuta companiile şi ţările să-şi satisfacă nevoile energetice de astăzi şi în viitor.
Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 MW în dezvoltare. Printre poveştile sale de succes se numără peste 2.000 MW deja construiţi (1100 MW eolian şi 1.000 MW fotovoltaic), dintre care cea mai importantă realizare este cel mai mare parc eolian on-shore din lume, cu excepţia SUA, de 600 MW şi acum cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz