Pandemia s-a dovedit extrem de profitabilă pentru miliardarii planetei, cel puțin pentru cei aflați în vârful ierarhiei celor mai bogați oameni din lume. Primii 10 miliardari au reușit să treacă pragul de 1.000 de miliarde de dolari în cele opt luni de pandemie.
Potrivit datelor furnizate de platforma Buy Shares, averea celor mai bogați 10 oameni din lume a crescut în perioada pandemiei de COVID-19, mai exact între 13 martie și 1 decembrie, cu 56,8%, de la 728,5 la 1.140,5 miliarde de dolari.
Cel mai bogat om al planetei rămâne Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care la 1 decembrie 2020 avea o avere estimată la 185 de miliarde de dolari, în creștere cu 66,66% față de nivelul de 111 miliarde de dolari din luna martie.
Locul 2 este ocupatul de francezul Bernard Arnault, președinte și CEO al grupului de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, care și-a dublat averea, depășind 141,1 miliarde de dolari la începutul lunii decembrie.
Locul 3 îi revine lui Elon Musk, campionul acestei perioade, care a bătut toate recordurile de creștere în pandemie grație performanțelor excelente pe bursă, dar și succeselor înregistrate de SpaceX în domeniul aerospațial. În ciuda unor declarații controversate, care i-au mai „ciupit” temporar din avere, Musk valorează acum 128,6 miliarde de dolari, după ce în martie era la nivelul de doar 24,6 miliarde de dolari.
Top 10 miliardari și evoluția averilor în perioada martie-decembrie 2020
În timp ce milioane de oameni la nivel global și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei, miliardarii au adoptat strategii care le-au permis să-și sporească averile în ciuda condițiilor economice imprevizibile.
Majoritatea au profitat de pe urma creșterilor foarte mari de pe bursă, care anul acesta au înregistrat valori minime doar la începutul pandemiei, în martie și aprilie, după care au urcat permanent. Cei mai bogați oameni din lume nu au mai vândut acțiuni, ba chiar au cumpărat când bursele scădea masiv și revirimentul acestora le-a adus creșterea valorii portofoliilor pe care le dețin.
Despre motivele ascensiunii lui Elon Musk am vorbit deja mai sus, dar este de notat și faptul că investitorii s-au înghesuit să cumpere acțiuni Tesla, producătorul de mașini electrice fiind considerat cel mai bun pariu pentru viitorul industriei auto la nivel global.
Pe val au fost și antreprenorii din zona de tehnologie și sănătate. Zoom este poate exemplul cel mai elocvent, platforma de videoconferințe înregistrând venituri și profituri record, care au propulsat și creșterea la bursă a companiei fondate de Eric S. Yuan.
Dar și Amazon a profitat din plin de explozia e-commerce, în condițiile în care oamenii au făcut shopping online intensiv în perioadele de lockdown și tendința de a prefera cumpărăturile în mediul virtual câtă vreme coronavirusul își mai face de cap va continua.
Nici Mark Zuckerberg, fondator și CEO Facebook, n-a dus-o rău deloc în această perioadă, averea sa crescând cu peste 55%, până la 101,7 miliarde de dolari. Zuckerberg se apropie tot mai mult în Top 10 de Bill Gates, care și-a adăugat „doar” vreo 16 miliarde de dolari la avere, până la 118,8 miliarde de dolari.
Ilustrație: © Tanu2534 | Dreamstime.com
Sibiu redevine Capitala Crăciunului vineri, 15 noiembrie, de la ora 18:30, când luminile festive vor străluci în bradul de Crăciun…
Orange Romania redeschide Palatul Telefoanelor, monument istoric al Bucureștiului, situat pe Calea Victoriei, numărul 35, în inima „Cartierului Creativ”. Scopul…
Australienii au făcut un studiu, pentru a vedea de fapt unde se situează țara lor, pe care ei o văd…
Flexxon, lider global în soluții de securitate cibernetică hardware și stocare NAND industrială, anunță cu mândrie noul său parteneriat strategic…
Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna octombrie 2024 s-au vândut în Capitală…
Organizația nonguvernamentală Help Autism a lansat prima franciză socială din România, un model de business social inovator, care asigură atât…