Ce trebuie să faci pentru a preveni intoxicarea cu monoxid de carbon în sezonul rece
Reading Time: 2 minuteNouă persoane și-au pierdut viața din cauza intoxicației cu monoxid de carbon și alte 26 au fost afectate, urmare a celor 13 incidente petrecute, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, în județele Alba, Sibiu, Iași, Timiș, Cluj, Mureș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Hunedoara.
Cele mai multe cazuri, respectiv 7 din cele 13 înregistrate în aria de activitatea a Delgaz Grid, au avut loc în primele patru luni ale acestui an, corespunzătoare sezonului rece. Cauzele producerii incidentelor sunt folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanșe sau sistemul de evacuare a gazelor arse necorespunzător pentru centrale termice și sobe aflate în funcțiune.
Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon este absolut necesară respectarea câtorva reguli:
- Verifică periodic sistemul de evacuare a gazelor arse! Dacă locuiești la bloc
asigură-te că în bucătărie sunt canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor arse spre exterior şi verifică dacă aceste goluri nu sunt obturate. Dacă observi probleme, apelează doar la specialiști autorizați. - Verifică periodic coșurile de fum şi hornurile dacă locuiești la casă, cel puţin două ori pe an, o dată înainte de începerea sezonului rece, și tot numai cu persoane autorizate. Totodată, verifică îmbinările între aparatele de încălzire şi coșurile de evacuare, și garniturile de etanșare de la focare.
- Nu folosi aragazul pentru încălzirea locuinței! Când prepari hrana, aragazul trebuie supravegheat, altfel există riscul ca flacăra să se stingă și să se acumuleze gaze în încăpere.
- Instalează detectoare de monoxid de carbon în încăperile în care ai aparate alimentate cu gaz! Acestea pot ajuta la prevenirea unor incidente grave, deoarece emit semnale sonore şi avertizează cu privire la prezența monoxidului de carbon.
Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face greu de detectat. Simptomele intoxicației depind de concentrația monoxidului de carbon şi de durata expunerii și se manifestă prin greață, amețeli şi dureri de cap. De aceea, în cazul unei intoxicații cu monoxid de carbon trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgență.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz