Ce trebuie să facă România pentru a fi o țară curată și sănătoasă
Reading Time: 7 minuteCând vine vorba de tratarea deșeurilor și protecția mediului, România alege în continuare să facă compromisuri. Acestea nu sunt de cele mai multe ori potrivite pentru a atinge normele în vigoare în ceea ce privește protecția mediului.
Am stat de vorbă cu Lucian Pavel, specialist în managementul deșeurilor, care ne-a explicat cum a reușit să obțină performanță în ultimii doi ani, prin Klarwin, dar și ce ar trebui să facă România pentru a avea o țară mai curată.
Ce v-a determinat să alegeți acest domeniu de activitate și de ce Klarwin?
Mă uit cu bucurie în urmă, pentru că văd cum pasiunea și determinarea m-au ajutat nu doar să mă specializez într-un domeniu extrem de important, ci și să împărtășesc cu alții expertiza mea, ajutând comunitățile în procesele lor de eficientizare a managementului deșeurilor. Am crescut într-un oraș cu tradiție piscicolă și navală, am avut norocul să învăț de la profesori fantastici și m-am format ulterior ca inginer chimist. Implicarea în zona de protecție a mediului a venit natural, eu fiind activ și în organizații de profil naționale și locale.
Colaborarea cu Klarwin a fost bazată mereu pe încredere și profesionalism, valori pe care nu le-am găsit în nicio altă companie de profil la o cotă atât de ridicată. Sunt aproape 17 ani de când lucrez cu această echipă, adunând experiență în zona de dezvoltare de business, project management și inginerie industrială, construind parteneriate cu jucători de referință la nivel mondial. Mă mândresc cu faptul că sunt parte din această companie, pentru că apartenența la Klarwin înseamnă garanția perfecțiunii în ceea ce privește apa potabilă, aerul curat, solul nepoluat și comunitățile sănătoase.
Care sunt principalele provocări cu care v-ați confruntat ca manager în relația cu echipa și cu partenerii, în ultimii ani?
Echipa Klarwin este competitivă și performantă, axată pe formare și profesionalizare continuă. Colegii mei sunt, în majoritate, ingineri de top din industriile lor, absolvenți de universități de renume, repere științifice în domeniile în care activează. Acesta este și motivul pentru care compania atrage oamenii pasionați din ingineria industrială, pentru că nu poți face performanță fără să educi, fără să schimbi mentalități.
Cu toate acestea, este tot mai dificil să construiești echipe solide, iar riscul de atriție este pe trend ascendent în România, în toate domeniile. Pandemia ne-a determinat să împărțim istoria recentă în două etape: înainte de 2020 și după 2020. Criza din ultimii doi ani ne-a unit, în ideea în care am empatizat, la nivel de echipă, cu familia fiecărui angajat, cu provocările fiecărui individ. Acest lucru a generat o adevărată sinergie, însă ne-a adus și un nivel suplimentar de stres și oboseală.
Am învățat, din mers, să ne adaptăm la noua realitate, să construim noi competențe, să accelerăm procesele de digitalizare și să folosim resursele disponibile pentru a ne asigura că fiecare angajat al Klarwin își atinge potențialul maxim și este totodată satisfăcut de rezultatele înregistrate.
Klarwin este una dintre puținele companii care au livrat continuu și constant pe perioada pandemiei, în ciuda faptului că, la nivel mondial, au existat sincope în livrări, transporturi, etc. Ne-am lovit de faptul că activitatea unor parteneri internaționali a fost sistată din cauza acestor blocaje, însă ne-am mobilizat să facem tot ce se poate cu resursele de care dispuneam. Desigur, asta a însemnat să depunem eforturi mai mari, însă la Klarwin suntem uniți de responsabilitatea pe care o avem pentru o Românie mai curată și mai sănătoasă. Luptăm pentru schimbarea paradigmei „merge și-așa” și suntem motivați să facem performanță, indiferent de context.
Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați realizat în 2021 și de ce?
Cred că cea mai mare provocare a noastră este să convingem autoritățile că deciziile lor, în ceea ce privește tehnologiile de protecția mediului, fac diferența între comunități sănătoase și investiții pierdute care se traduc prin poluare și contaminare a aerului, apei și a solului. Din fericire, în 2021, amprenta Klarwin asupra reducerii poluării a fost vizibilă în România, Republica Moldova și Ungaria, aducând atât beneficii pentru sănătatea cetățenilor, cât și costuri sustenabile pentru contribuabili.
În ciuda contextului pandemic, anul trecut am realizat, în timp record, sistemul de captare și ardere a gazelor de depozit de la Târgu Jiu, marcând practic primul proiect de acest fel pentru un depozit aflat în operare. Tot în materie de colectare și degazare, am finalizat proiectul de referință de la Brașov, unul dintre cele mai complexe din România, și pe cel de la Ghizela – Timiș. Pe partea de tratare și epurare a levigatului, am finalizat cel de-al patrulea an consecutiv de protecție a mediului la Cluj, la depozitul istoric de deșeuri de la Pata Rât, un proiect remarcat și de comisarii UE prin prisma raportului excelent investiție-performanțe.
Ca în fiecare an, am acționat cu promptitudine și ne-am deplasat cu instalațiile noastre mobile de epurare atât în țară, cât și în Ungaria, pentru evitarea unor catastrofe de mediu. Din nefericire, sunt autorități care încă fac compromisuri în ceea ce privește randamentul operatorilor de tratare levigat, motiv pentru care se ajunge la deversări și poluări masive. La solicitarea autorităților de resort, acționăm preventiv acolo unde este posibil și propunem optimizarea soluțiilor tehnice astfel încât acestea să fie sustenabile atât din punct de vedere al costurilor, cât și al rezultatelor.
Care sunt cele mai accesate soluții tehnice ale Klarwin Environment și în ce mod s-au schimbat preferințele în anii pandemiei?
Am fost nevoiți să ne schimbăm modelul de business în ultimii doi ani, înțelegând că, dincolo de implementarea și operarea tehnologiilor de top, autoritățile sau contractanții au nevoie, de fapt, de excelență în servicii de consultanță post-vânzare. Prin prisma acestei noi abordări, Klarwin și-a crescut portofoliul de proiecte la cheie, diferențiindu-se și mai mult de competitorii care distribuie strict produse.
Am sesizat și semnalat lipsa specialiștilor din domeniile tehnice, cu precădere cele de inginerie industrială și am înțeles nevoia de a prelua, uneori integral, responsabilitatea proiectelor de tratare sau epurare, la pachet cu răspunderea în ceea ce privește performanța de protecție a mediului. Cu alte cuvinte, livrăm proiecte complexe, la cheie, cu responsabilitatea aferentă asumată pe termen lung. Acest parteneriat degrevează clientul de nevoia de a forma pe cineva pentru coordonarea proiectelor, întrucât toate performanțele tehnologiilor instalate și operate de noi pot fi vizualizate în timp real, iar costurile finale sunt calculate pentru randamentul efectiv.
Nu ezităm să ne asumăm obiective de performanțe ambițioase, pentru că avem în spate o echipă de profesioniști care calculează la virgulă optimizarea soluțiilor tehnice, astfel încât să fie cost-effective. Iar pentru că noi credem că transparența este extrem de importantă pentru autoritățile care vor să justifice cetățenilor alegerea acestor tehnologii, toate sistemele Klarwin vin însoțite de servicii de monitorizare de la distanță, cu modul de raportare ce poate fi customizat în funcție de criteriile de interes.
Cum a fost afectată activitatea Klarwin Environment în perioada de pandemie?
Amploarea acestei crize mondiale ne-a pus la încercare abilitățile manageriale, administrative și, uneori, chiar tehnice. Ne-am mobilizat, încă de la început, pentru a menține serviciile la cel mai înalt nivel, în condiții de continuitate. Piețele internaționale au fost afectate, transporturile blocate, lucru care ne-a încurcat și pe noi, fără îndoială.
Eforturile noastre s-au concentrat pe asigurarea de stocuri și operațiuni de logistică care să diminueze impactul asupra clienților. Am fost puternic motivați să rezistăm, să păstrăm sus standardele și am reușit. Această reziliență a avut însă și un cost al epuizării echipei, astfel că, în cea de-a doua parte a pandemiei, am încercat să echilibrăm balanța. Din fericire, eforturile făcute în primul an de criză sanitară a asigurat un flow relativ normal de lucru pentru 2021.
Cum se poziționează Klarwin Environment în piața de profil? Ce oferiți diferit față de concurență?
Clienții ne spun adesea că suntem mai nemți decât nemții, inflexibili sau chiar agasanți când vine vorba despre compromisuri. Asta pentru că noi, la Klarwin Environment, livrăm întotdeauna ceea ce promitem și chiar peste nivelul angajat contractual. Putem să facem asta pentru că punem mare preț pe înțelegerea nevoilor clienților înainte de a contura soluții tehnice și servicii specifice. Nu am fi în măsură să asigurăm această înțelegere fără o pregătire temeinică a echipei Klarwin, atât pe componentă comercială, cât și tehnică.
Gândim soluțiile dezvoltate pentru client ca pe unele pe care le-am implementa pentru propria utilizare, deci fără compromis. Iar acest lucru se vede în relațiile contractuale de lungă durată, parteneriate în care clientul se poate consulta cu echipa noastră atât pe chestiuni ce privesc exclusiv componentele livrate de Klarwin, cât și cele adiționale.
Spuneam și mai devreme că, în majoritate, concurența noastră vinde produse, tehnologii. Klarwin nu este doar un furnizor, este un consultant de specialitate pentru proiecte de protecția mediului și un partener care optimizează și inovează fix pe nevoia clientului, lucru care se reflectă atât în performanță, cât și în costul final.
Care sunt planurile pe care le aveți cu departamentul Environment pentru anul acesta?
Lucrăm la extinderea echipei de specialiști și ne pregătim să lansăm o nouă serie de tehnologii noi și inovative pe fiecare dintre cele 3 subdivizii: Waste Technologies, Water Treatment și Smart Technologies. Vrem să intensificăm prezența și implicarea departamentului nostru în mediul universitar, astfel încât să putem coopta pasionații de inginerie industrială în proiecte de top la nivel internațional.
Prin activitatea Klarwin, România a devenit una dintre cele mai moderne țări, la nivel mondial, în ceea ce privește activitatea și tehnologiile de epurare a apelor reziduale din deșeurile municipale. Și nu este singurul domeniu în care compania noastră a pus România în topul generatorilor de aplicații industriale cu impact pozitiv asupra vieții cotidiene. Ne propunem să rămânem sănătoși, uniți și să ducem misiunea mai departe.
În domeniul vostru de activitate, unde vedeți necesară educația și unde consultanța? Cum se implică Klarwin Environment din aceste puncte de vedere și ce vă propuneți să oferiți pe viitor?
Klarwin Environment a construit totul cu foarte multă investiție în educație. În cei 18 ani de activitate, am acumulat o experiență internațională valoroasă pe care o exploatăm în relația cu echipa, partenerii și clienții noștri. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi investit în specializarea și profesionalizarea reprezentanților Klarwin, la cel mai înalt nivel de educație din domeniu.
Tocmai de aceea, lucrăm la o inițiativă prin care să formalizăm procesul de formare a specialiștilor din domeniu, o academie în cadrul căreia inginerii să aibă acces la cea mai bună expertiză la nivel internațional. Această investiție a Klarwin reprezintă o recunoaștere a încrederii pe care societatea a acordat-o companiei timp de 18 ani. Independent de această zonă care pregătește noi specialiști, rămâne implicați, prin consultanță, în proiecte strategice cu impact pozitiv în bunăstarea românilor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz