Ce soluții greentech au propus 15 startup-uri în cadrul Black Sea ClimAccelerator Demo Day
Reading Time: 7 minuteEvenimentul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022 a închis ediția a doua a celui mai complex accelerator din România și Bulgaria dedicat startup-urilor verzi. La evenimentul desfășurat pe 7 decembrie au participat actori cheie din ecosistemul verde local și internațional, partenerii programului, mentori și investitori străini, dar și reprezentanții celor 15 startup-uri din categoriile MVP și Growth care și-au prezentat în fața publicului evoluția din program și soluțiile tehnologice inovatoare pentru un viitor sustenabil.
Având în vedere că schimbările climatice sunt criza definitorie a vremurilor noastre, există o nevoie mai urgentă ca niciodată ca instituțiile publice și educaționale, organizațiile private și neguvernamentale, companiile și antreprenorii să lucreze împreună, să își unească forțele și să construiască soluții care să facă diferența. Pe 7 decembrie, în cadrul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022, au fost sărbătoriți inovatorii din România care și-au propus să contribuie activ pentru ca viitorul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon: 15 startup-uri, finaliste la categoriile MVP și Growth ale acceleratorului, au prezentat în fața publicului soluțiile inovatoare dezvoltate de ei, dar și evoluția lor în cele două luni de program.
Black Sea ClimAccelerator, aflat la ediția a doua, este organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, GRF+ ca partener de consultanță creativă, alături de Innovation Starter în Bulgaria. La evenimentul Demo Day 2022 s-au alăturat și Microsoft, în calitate de sponsor, și Ziarul Financiar ca partener media.
„Considerăm că protecția mediului este responsabilitatea noastră și ne dorim să jucăm un rol important în susținerea eforturilor de a deveni o economie bazată pe principiile dezvoltării durabile. Ca bancă facem asta în primul rând prin acordarea de finanțări sustenabile, dar și prin programe dedicate clienților noștri care integrează principiile ESG în activitatea lor sau prin consultanță pe teme de sustenabilitate. Iată de ce suntem aici la Black Sea ClimAccelerator – pentru că ne ajută să identificăm cele mai bune companii și startup-uri pentru un viitor sustenabil.”
Raluca Nicolescu, Director Executiv Aria IMM la Raiffeisen Bank
Experții invitați la Demo Day 2022 au abordat subiecte precum cadrul prin care marile companii din România susțin antreprenoriatul verde, dar și accesul la capital și alte resurse pentru startup-uri.
Speakerii din cadrul evenimentului au fost Morten Sorensen – Strategic Programmes Orchestrator, EIT-Climate KIC, Raluca Nicolescu – SME Director, Raiffeisen Bank, Ionuț-Cristian Ciubotaru– Vice President Business Development, Gas & Power Division OMV Petrom, Ilinca Păun – Fondator, Bravva Angels, Magdalena Caramilea –Sustainability Director, Autonom Group, Sergiu Pop – Enterprise Channel Sales, Microsoft, Cristian Danciu – Cofondator, Charger.ro și Daniel Matei – Business Development Manager, Impact Hub Bucharest.
”Tranziția energetică revoluționează modul în care producem și consumăm energie, dar aceste schimbări fundamentale se vor reflecta în toate ramurile industriale și vor avea un impact asupra întregii societăți. Pentru a naviga cu succes aceste schimbări, toți actorii implicați trebuie să își aducă contribuția. Companiile mari cum suntem noi, OMV Petrom, ne regândim modelul de business pentru a ne concentra pe sustenabilitate și investim foarte mult în acest sens, iar antreprenorilor le revine rolul de a aduce la masa discuțiilor inovația, creativitatea, ideile care pot schimba paradigma. Suntem mândri să susținem antreprenoriatul verde, considerăm că e un moment foarte stimulant și ofertant pentru ei și sper că mulți vor profita și vor aduce pe piață afaceri verzi curajoase.”
Ionuț-Cristian Ciubotaru, Vice President Business Development, Gas & Power Division, OMV Petrom
Startup-urile participante la Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022
Categoria MVP, respectiv startup-urile care au un prototip validat de piață:
- 3WLabel s-a născut din dorința de a reduce risipa deșeurilor textile de tip pre-consum. 3WLABEL este un brand sustenabil, cu o filosofie aparte: realizarea de ținute elegante, atemporale, minimaliste din materiale de calitate rămase nefolosite în uriașă industrie a modei. Edițiile sunt limitate și fiecare produs este numerotat.
- Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon. Compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului.
- Cruze este prima aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă și mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon.
- Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.
- The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile, creând o economie circulară autosusținută în care toată lumea câștigă, inclusiv mediul.
- Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienții pot face shopping smart și sustenabil. Vintello își propune astfel construirea unei comunități de persoane interesate de sustenabilitate.
Categoria Growth, respectiv startup-uri cu soluții scalabile:
- CityDock este o rețea de stații inteligente, universale de încărcare și securizare a trotinetelor electrice care își propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea.
- CooperativaDeEnergie.ro este singurul furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativa europeană care accelerează tranziția spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie și poate investi în viitoarea producție și furnizare de energie regenerabilă.
- Digital Dryads folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor ilegale și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.
- Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicației, clienții pot gestiona eficient comenzile, clienții, rutele de livrare și șoferii, pot optimiza adresele dintre șoferi în funcție de mai mulți parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale șoferilor, cu un singur click.
- NIDUS Home este un concept unic de locuință modulară și sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficiență energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, și apoi asamblată în șantier ca un joc de lego.
- pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător.
- PolyMore este o soluție care abordează problema sortării deșeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în instalațiile de gestionare a deșeurilor. Polymore folosește computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere.
- Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei rețele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicații.
- Savables este un startup care își propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienții, printr-o platformă digitală și vânzarea surplusului de mâncare la un preț avantajos către utilizatorii platformei.
Rezultatele acceleratorului Black Sea ClimAccelerator, ediția 2022
Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire a următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor greentech din trei stadii diferite de dezvoltare (Early stage, MVP și Growth), acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.
„Ne bucurăm mult că am avut ocazia să le fim alături celor care contribuie în mod direct la neutralitatea climatică de care avem nevoie. Abia așteptăm să vedem cum vor evolua soluțiile propuse în viitor, care va fi impactul pe care îl vor avea și să construim împreună cu ei comunitatea startup-urilor verzi din România. Noi am început deja să lucrăm la ediția următoare a programului și ne dorim să învățăm de la această comunitate cum le putem facilita în continuare experiențele de învățare, dezvoltare și creștere de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul.”
Raluca Grigore, Program Manager Sustainability & Climate, Impact Hub Bucharest
Ediția a doua a Black Sea ClimAccelerator a însemnat un total de 130+ de înscrieri primite, dintre care juriul a ales 32 de startup-uri care au mers mai departe în program: 16 la categoria Early Stage, adică antreprenori care au avut o idee de business cu scopul de a contribui la un viitor sustenabil, 6 la categoria MVP, adică startup-uri care aveau deja un prototip validat în piață, și 10 la categoria Growth, respectiv startup-urile greentech care erau în faza de scalare a impactului soluțiilor propuse.
Înscrierile în program au fost deschise în perioada mai-iulie pentru Early Stage și iulie-septembrie pentru categoriile MVP și Growth. Ulterior jurizării, au urmat câteva luni intense pentru finaliștii din Black Sea ClimAccelerator care au însemnat peste 60 de experți implicați pe partea de mentorat și consultanță, conectare cu actori cheie din ecosistem pentru toate etapele de dezvoltare ale startup-urilor, 25 de workshopuri și întâlniri de comunitate, consultanță pe nevoi specifice, vizibilitate media, dar și finanțări dedicate: startup-urile din categoria Early Stage au primit o finanțare totală de 80.000 Euro (grant de 5000 Euro/ startup), iar cele din categoria MVP de 120.000 Euro (grant de 20.000 Euro/ startup).
Sprijinul oferit prin program a fost atent conceput pentru a răspunde în mod real nevoilor fiecărei categorii de accelerare a business-ului. De asemenea, trei startupuri din program au participat la conferințe internaționale prestigioase de profil: Smart City Expo World Congress Barcelona 2022 (Spania), Ecomondo The Green Technology Expo Rimini 2022 (Italia) și London Build 2022 Expo (Marea Britanie).
Pentru calendar, înscrieri și alte informații relevante despre ediția 2023 a celui mai complex accelerator dedicat startup-urilor verzi din România puteți urmări website-ul dedicat.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz