Tech Analize

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar funcționa internetul în toată lumea. Pierderi de 43 mld. $ pe zi

6 nov. 2023 2 min

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar funcționa internetul în toată lumea. Pierderi de 43 mld. $ pe zi

Reading Time: 2 minute

Internetul a devenit o parte atât de integrantă a vieții noastre de zi cu zi încât deseori nu ne gândim la cât de mult ne bazăm pe el. Dar dacă internetul s-ar opri la nivel global chiar și pentru o singură zi, impactul economic ar fi enorm. O astfel de întrerupere a serviciilor online ar genera perturbări majore în nenumărate sectoare.

Conform datelor prezentate de echipa Atlas VPN, o zi fără internet în lume ar costa 43 de miliarde de dolari. Statele Unite și China aproape că fac jumătate din sumă împreună, acumulând 21 de miliarde de dolari.

Datele sunt calculate folosind serviciul NetBlocks. Acesta estimează impactul economic al întreruperii internetului, al căderii datelor mobile sau al restricției aplicațiilor folosind indicatori de la Banca Mondială, ITU, Eurostat și Recensământul SUA.

Pierderi enorme pentru Statele Unite

Statele Unite, una dintre cele mai conectate țări în ceea ce privește utilizarea internetului, ar suferi pierderi enorme de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru o singură zi fără acces online. O cădere ar aduce multe activități economice în SUA la un punct mort. Atât cheltuielile consumatorilor cât și operațiunile de afaceri ar fi grav perturbate.

Se estimează că China ar pierde aproape 10 miliarde de dolari, deși această cifră poate subestima costul real. Cu o dependență puternică a Chinei de fabricație și exportarea de bunuri la nivel global, o cădere a internetului ar încetini semnificativ comerțul transfrontalier. Totuși, cenzura internetului în China și restricțiile economice fac ca pierderile potențiale să fie greu de evaluat cu exactitate.

Regatul Unit, cu sectoarele sale robuste de e-commerce și servicii financiare, ar pierde aproximativ 3 miliarde de dolari. Comerțul online stimulează multe vânzări cu amănuntul în Marea Britanie, în timp ce industria sa bancară de dimensiuni considerabile se bazează pe conectivitatea la internet pentru a funcționa eficient. Daunele economice pentru Marea Britanie ar fi substanțiale.

Se prevede că Japonia ar suferi daune de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, având în vedere rolul vital pe care telecomunicațiile avansate și tehnologia internetului îl joacă în economia sa. De la electrocasnice inteligente la robotică, tehnologiile și serviciile inovative activate de internet din Japonia s-ar opri fără acces.

Industria de fabricație de vârf a Germaniei formează coloana vertebrală a economiei sale, cu Industria 4.0 conducând la automatizare și eficiență. Pierderea internetului ar inhiba grav producția și operațiunile de afaceri ale Germaniei, costând potențial 1,5 miliarde de dolari bazat pe partea sa din PIB și pe nivelul înalt de dependență de internet în sectoarele sale industriale.

Pe de altă parte, țările, mai specific insulele oceanice precum Tuvalu, Kiribati, Insulele Marshall, Nauru și Micronezia, ar avea cele mai mici pierderi dacă internetul s-ar opri pentru o zi. Aceste țări ar pierde nu mai mult de 50.000 de dolari.

Adesea nu apreciem rolul de bază pe care internetul îl joacă acum. O întrerupere ar aduce activitățile la un punct mort și ar sublinia cât de mult funcțiile noastre economice depind de accesul stabil online. Accesul la internet ar trebui să fie un drept uman de bază și nu ar trebui restricționat de guverne sau furnizori.

Array

Articole pe aceeași temă: