Analize Stiri

Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliștii și motocicliștii din România

15 iul. 2022 3 min

Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliștii și motocicliștii din România

Reading Time: 3 minute

Conducătorii de trotinete, bicicliștii și motocicliștii, ca orice participant la trafic, nu respectă întotdeauna regulile de circulație, după cum indică statisticile Inspectoratului General al Poliției Române – IGPR, transmise la solicitarea Asociației Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Drumurile rutiere nu „aparțin” doar șoferilor. De la motocicliști până la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu toții folosesc carosabilul, într-o măsură mai mare sau mai mică. Iar cel mai important este ca interacțiunea dintre toți acești participanți la trafic să se desfășoare în siguranță, fără incidente, iar fiecare dintre ei să respecte regulile de circulație.

Dar care sunt cele mai frecvente încălcări ale regulilor de circulație de către conducătorii de trotinete, bicicliști și motocicliști?

Cele mai încălcate reguli de către utilizatorii de trotinete

În 2021, au fost înregistrate 21 de accidente rutiere grave în care au fost implicați conducătorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducători de trotinete au fost răniți grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă conducătorii de trotinete sunt:

  • neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • neacordarea priorității
  • transportul pasagerilor pe trotinete

Pe de altă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește conducătorii de trotinete, este nepăstrarea distanței laterale față de aceștia atunci când îi depășesc.

Ce reguli încalcă motocicliștii

Anul trecut, au fost înregistrate 414 accidente rutiere grave în care au fost implicați motocicliști, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motocicliști, iar 336 au fost răniți grav.

În general, principalele reguli rutiere pe care le încalcă motocicliștii sunt

  • neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • viteza excesivă/neadaptată

În 2021 au fost aplicate 684 de sancțiuni contravenționale motocicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație, respectiv 1.008 sancțiuni conducătorilor de mopede.

Pe de altă parte, principalele reguli pe care conducătorii de autovehicule le încalcă, în ceea ce privește motocicliștii, sunt neasigurarea la schimbarea direcției de mers și neacordarea priorității.

Principalele reguli încălcate de bicicliști

În 2021 au fost înregistrate 584 de accidente rutiere grave în care au fost implicați bicicliști, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma acestor accidente, au decedat 153 de bicicliști, iar 433 au fost răniți grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă bicicliștii sunt:

  • neasigurarea la schimbarea direcției de mers
  • vizibilitatea redusă
  • consumul de alcool (mai ales în mediul rural)

Anul trecut au fost aplicate 41.003 sancțiuni contravenționale bicicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

De cealaltă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește bicicliștii, este nepăstrarea distanței laterale.

Comportamentul pietonilor în trafic

Anul trecut au fost înregistrate 1.748 de accidente rutiere grave în care au fost implicați pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni și 1.200 au fost răniți grav.

Principalele reguli pe care le încalcă pietonii sunt

  • traversare neregulamentară
  • circulația pe partea carosabilă

De altfel, în anul 2021 au fost aplicate 73.006 de sancțiuni contravenționale pietonilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

Campania FII TREAZ LA VOLAN!

Dincolo de toate statisticile menționate există, din păcate, și toate regulile încălcate de șoferi. În ansamblu, toate greșelile participanților la trafic au condus, anul trecut la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane și rănirea gravă a altor 3.787.

Având în vedere tot acest context, pentru al șaptelea an consecutiv, campania națională de siguranță și prevenție rutieră FII TREAZ LA VOLAN! revine cu sfaturi pentru participanții la trafic. În acest an, proiectul este construit în jurul temei „Împarte drumul!”, adresându-se atât șoferilor, cât și pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor și utilizatorilor de trotinete.

Astfel, în perioada 15 iulie – 30 septembrie 2022, toți participanții la trafic vor afla mai multe despre cum să împartă drumul și de ce elemente de siguranță trebuie să țină cont în interacțiunea lor cu ceilalți.  

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este inițiat de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și se derulează cu sprijinul UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și UNSICAR – Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România.

Foto 154303212 / Bucharest Scooter © LCVA | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: