Categories: Stiri

Ce promite noul guvern Ciucă, PNL-PSD-UDMR. Majorarea pensiilor și a salariului minim, taxe la stat

Reading Time: 4 minute

Noul guvern propus în urma alianței dintre PNL PSD și UDMR, propune majorarea punctului de pensie, creșterea salariului minim, dar și creșterea alocațiilor. Pe de altă parte, cei care vor avea pensii mai mari vor plăti contribuțiile la asigurările de sănătate. Iar angajatorii vor primi facilități pentru angajarea tinerilor sau a persoanelor bătrâne.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă anunță că guvernul pe care îl va conduce se va apuca de treabă imediat după ce va fi învestit de Parlament. „Avem foarte multe de făcut împreună”, a transmis el într-un mesaj pe Facebook.

Nicolae Ciucă

„Am primit din partea Președintelui României responsabilitatea de a forma o echipă de guvernare care să fie supusă aprobării Parlamentului. Forțele politice, cele care doresc să depășim cât mai curând crizele multiple ce încearcă greu țara noastră, au șansa ca în zilele următoare să își asume această responsabilitate. Vă asigur că, odată primit votul instituției fundamentale a democrației, vom trece la treabă din prima clipă.

Nu avem timp de pierdut! Depășirea situației critice va fi posibilă doar prin dedicare, disponibilitate la efort și solidaritate. Țara noastră merită un profil mai puternic în Europa și în lume, pentru că suntem un popor cu multe calități.

Avem foarte multe de făcut împreună, iar noi vom depune toate eforturile de care suntem capabili pentru a asigura stabilitate și perspectiva unei vieți mai bune”, a scris premierul desemnat marți, pe Facebook.

Principalele măsuri cuprinse în programul de guvernare

  • Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
    Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
  • Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
  • Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.
  • Pensii private: Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
  • Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;
  • Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;
  • Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Cum va fi stimulată munca și angajarea în piața muncii:

  • Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.
  • Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.

Sporuri de performanță pentru bugetari

În ceea ce privește salarizarea din sectorul bugetar, guvernul își propune să realizeze o evaluarea globală a impactului legislației privind salarizarea. De asemenea, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.

Programul de guvernare propune și o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE, dar și „acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.

Pensiile speciale ar putea fi recalculate

În ceea ce privește pensiile speciale, noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.

„Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor.

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale”, se precizează în programul de guvernare.

Nicolae Ciucă, desemnat luni să formeze un nou guvern

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe Nicolae Ciucă să formeze un nou guvern, în urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare, care au avut loc la Palatul Cotroceni.

PNL și PSD au stabilit, luni, lista finală a miniștrilor pe care fiecare partid îi trimite în Guvernul Ciucă. Executivul va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Față de guvernul anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei. Premierul desemnat a avut deja o primă ședință informală cu miniștrii care vor face parte din Cabinetul său, luni seara, la Palatul Victoria.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Târgul de Crăciun de la Craiova se deschide pe 15 noiembrie

Cea mai frumoasă poveste de iarnă va fi prezentată, și în acest an, la Craiova, unde centrul orașului va fi,…

38 de minute ago

La șantierul Damen Galați se construiesc două feriboturi electrice pentru Canada

Șantierul Naval Damen Galați a găzduit ceremonia de punere a chilei pentru primele două feriboturi complet electrice dintr-o serie de…

49 de minute ago

Sphera Franchise Group, profit net normalizat în creștere cu 66% comparativ cu 2023

Sphera Franchise Group, cel mai mare grup de food service din România, a încheiat primele nouă luni din 2024 cu…

54 de minute ago

ROCA Industry menține trendul de creștere. EBITDA cu 48% peste valoarea din 2023

ROCA Industry, primul holding industrial românesc specializat în producția de materiale de construcții și listat pe piața principală a BVB,…

o oră ago

Cine mă spionează de pe telefon. Cum ne protejăm de stalkeware

Kaspersky introduce o nouă funcție în aplicațiile sale mobile pentru Android – Who’s Spying on Me, extinzându-și protecția împotriva urmăririi…

o oră ago

Asociația „Capace cu Suflet” lansează campania „Adoptă o Inimă Temerară”

Asociația „Capace cu Suflet” lansează campania „Adoptă o Inimă Temerară”, care se va desfășura în perioada noiembrie 2024 - aprilie…

o oră ago