Ce pagube ar produce un cutremur ca cel din ‘77
Reading Time: 2 minuteUn cutremur similar celui din 1977 ar produce daune de aproape 6,6 miliarde de euro, din care doar 1,51 miliarde de euro ar fi asigurate – 1,31 miliarde euro acoperite de politele obligatorii si 0,2 miliarde euro acoperite prin asigurari facultative.
Numarul de locuinte afectat ar fi de 846.856 din care doar 17,5% ar fi acoperite prin asigurare,1,6% ar depasi limita politei PAD, a aratat Aurel Badea, Responsabil Sectiunea de Asigurari de Bunuri si Proprietati UNSAR, citand un studiu realizat de AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume.
“Majoritatea pagubelor nu sunt asigurate. Trebuie sa le sustina oamenii din buzunar sau statul roman. Aceste cifre arata eficienta sistemului de asigurari – sistemul nu functioneaza. Trebuie sa regandim sistemul pentru ca aceste cifre sa se schimbe, altfel nu isi indeplineste scopul”, a declarat reprezentantul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), la un seminar de specialitate organizat la Sinaia.
Datele AON arata ca din cele aproape 850.000 de locuinte care ar fi cele mai expuse in cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977, aproape 700.000 de locuinte nu sunt deloc asigurate. Suma de 1,5 miliarde de euro, care reprezinta pagube produse locuintelor asigurate, ar urma sa fie platita in cea mai mare parte (peste 1,3 miliarde de euro) de catre PAID (societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii din Romania), iar restul de circa 200 milioane de euro de catre asiguratorii la care proprietatii au incheiat polite facultative.
Cutremurul din zona Vrancei din anul 1977 corespunde unei perioada de revenire de 220 ani conform modelului “IF Quake”, a precizat Aurel Badea, facand referire la metodologia folosita de AON pentru studiul realizat la solicitarea UNSAR.
Cele mai recente date UNSAR, la sfarsitul lui 2014, aproximativ 20% din locuintele din Romania erau asigurate facultativ si 18% obligatoriu. Aurel Badea a aratat ca gradul de penetrare in mediul rural este unul extrem de scazut, cel mai ridicar procent inregistrandu-se in Bucuresti. In topul celor mai reduse penetrari (aproximativ 10%) sunt judetele: Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinti, Vaslui (situatia este similara si in PAID).
La nivel global, catastrofele au dus la pierderi economice de 100 miliarde de dolari, a spus Aurel Badea, adaugand ca valoarea este mai mica decat cea din anul anterior (113 miliarde dolari), iar costurile de reasigurare au scazut. Pierderile din catastrofe naturale s-au ridicat, anul trecut, la 80 miliarde dolari.
Potrivit reprezentantului UNSAR, pierderile din catastrofe in 2015 au reprezentat 0,12% din PIB-ul global, media ultimilor 10 ani fiind de 0,28%.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz