Ce măsuri ar adopta antreprenorii Zilelor Biz dacă ar fi Miniștri ai Economiei?
Reading Time: 3 minuteCâțiva dintre cei mai de seamă antreprenori români au dezvăluit în cadrul festivalului anual de business “Zielele Biz” care sunt măsurile pe care le-ar adopta dacă ar ocupa poziția de Ministru al Economiei astfel încât mediul de business să fie unul mai încurajator activității lor. Corneliu Bodea, CEO Adrem, Dan Isai, CEO Salad Box sau George Buhnici, antreprenor online, sunt doar câțiva dintre invitații sesiunii care au povestit ce ar face ei în plus dacă ar avea această șansă, dată fiind experiența lor în antreprenoriat.
Corneliu Bodea, CEO Adrem & CRE President: “Poate dacă m-ar propune prim ministru ar fi ceva mai bine. Ca ministru al economiei este evident că România ar avea nevoie de acel singur lucru care îi lipsește și anume predictibilitate. Există o lipsă de predictibilitate acută cu care, până la urmă, am ajuns să ne obișnuim noi antreprenorii, ceea ce ne-a făcut mult mai adaptați.
Noi suntem obișnuiți să lucrăm într-un mediu atât de imprevizibil că ne-a obligat să ținem pasul cu schimbările.
România are nevoie de un vis, de o viziune de țară.”
Sergiu Biriș, Co-Fondator & CEO Soundmix: “Eu voi vorbi doar din experiența mea cu start-up-urile. Unul dintre motivele pentru care nu avem start-up-uri cu valoare mai mare de un milion euro este că la nivel legislativ avem carențe care nu ajută dezvoltarea proiectelor. Nu avem posibilitatea să le oferim opțiuni angajaților decât prin tot felul de artificii. Fondurile de afară nu investesc în star-up-uri în țară deoarece România este mult prea impredictibilă din punct de vedere financiar.
Alexandru Lăpușan, CEO & Founding Partner Zitec: “Diferența dintre oamenii de succes și cei foarte de succes este că aceștia din urmă știu să spună «nu». Cred că se pot repara niște lucruri pe legislație care ne-ar ajuta pe noi antreprenorii locali dar nu musai pentru a atrage fonduri.
De asemenea, m-aș gândi la o soluție pentru criza forței de muncă. Nu putem avea un număr mai mare de studenți pentru că există un număr limitat de profesori doctori în sistemul de învățământ. Cred că IT-ul este un as pe care îl avem în mânecă și putem dubla producția acestui sector.”
Dan Isai, fondator & CEO Salad Box: “Eu cred că un lucru ce trebuie schimbat este modalitatea de a gândi pe termen mediu și lung. Eu aș face perioada de guvernare mai lungă, poate 8-10 ani. Este greu să te ridici peste noapte, în 2-4 ani să revoluționezi sistemul având în vedere că nivelul țării este atât de scăzut. Eu aș da șansă guvernării de mai mult timp. I-aș lăsa mai mult timp dar într-un sistem managerial, cu ținte precise și posibilitatea să fie dați afară dacă nu le vor îndeplini.
Laurențiu Bănescu, fondator Zăganu: “În politică inițiativele toate sunt bune dar execuția lasă de dorit datorită termenului scurt și a lipsei de interes față de o chestie mai mare decât propria persoană. Asta este problema în esență.”
George Buhnici, antreprenor online: “Putem lua un exemplu dus la extrem cum este China dar totul se rezumă la ce îți dorești. China este o minune tehnologică deși funcționează într-un altfel de sistem.
Am fost corespondent pe infrastructură vreo 8 ani și în acești ani am văzut 10 miniștri. Abia după șase luni ieșeau din greu, abia după un an învățau ușile instituțiilor. Din poziția de jurnalist mi-au trebuit patru ani, ca atare, dacă nu le dai suficient de mult timp nu vor reuși să concretizeze soluții.
Eu aș începe cu infrastructura ca să putem funcționa. Prin tehnologie putem face asta oriunde. Creăm niște poli de putere și de forță economică în locuri în care nu sunt neapărat optime pentru business din punct de vedere economic. Eu sunt antreprenorul care încearcă să folosească această tehnologie în avantajul lui, de a putea face comunicare chiar și cu giganți care controlează piața de media.”
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz