Ce definește un brand romanesc puternic?
Reading Time: 3 minute
O tara, o cultura, un popor are nevoie de simboluri, marci nationale, modele si povesti de succes cu ajutorul carora sa se defineasca intr-un mod coherent si atractiv. Romania inca nu s-a definit ca brand de tara, nici intern, nici international, prin urmare marcile locale intampina la randul lor dificultati in a se defini la nivel valoric. Ele sufera de aceleasi slabiciuni precum cultura. Sunt vulnerabile, inconstante, beneficiind cateodata de puseuri de entuziasm, dar in acelasi timp sunt expuse la critici exagerate. Cu toate acestea, o natiune se defineste si prin puterea comerciala. Marcile locale de succes sunt un bun indicator de putere comerciala si imagine a unei tari. Scopul acestui studiu este acela de a identifica si ierarhiza cele mai puternice 50 de marci romanesti. Povestile lor de succes pot reprezenta o sursa de inspiratie pentru crearea de modele autentic romanesti cu care sa ne mandrim si despre care sa vorbim cu incredere si bucurie.
PARADOXUL CULTURII ROMANE*
Romanii formeaza o cultura vulnerabila, in permanenta expusa la manifestari ale insecuritatii si criticilor izvorate din frica de a actiona. Experientele negative numeroase au contribuit la adancirea neincrederii in sine si in cei din jur, fapt care explica de ce romanii au intotdeauna idei bune, dar rar le concretizeaza. Cercetarile ne arata in permanenta efectul paradoxal al caracterului romanesc – as vrea sa traiesc bine, ca in America, dar sa-mi vina totul usor si fara stres. Este o nevoie profund umana, justificata din punct de vedere motivational. Cu toate acestea, Romania se afla in pozitia in care trebuie sa depuna efort sustinut, de lunga durata si consistent fara a avea garantia succesului. Asta pentru ca oricand se poate intampla ceva si trebuie sa o ia de la capat. Romanii nu duc lipsa de initiative, dar duc lipsa de putere si determinare in concretizarea si intretinerea lor. Din acest motiv, de multe ori aleg drumul scurt al performantei si imaginii perfecte pe care o gasesc in marcile internationale de renume. A investi incredere si resurse in marci locale pare a fi un demers riscant, in ciuda faptului ca si-ar dori sa aiba povesti cu care sa se poata mandri. De aceea, marcile romanesti puternice merita de doua ori aplauze:
1. Pentru ca nu s-au abatut de la viziune si calea lor.
2. Pentru ca nu s-au plafonat si s-au reinventat pentru a face fata unui context concurential invadat de marci internationale puternice. Si ar mai fi un motiv, mai subiectiv: pentru ca au reusit sa le ofere romanilor motive de a vorbi de bine despre Romania, si intr-un fel despre ei.
* pe baza studiilor de marketing cultural realizate de Unlock Market Research
Metodologia studiului
Studiul Unlock Market Research a avut ca scop masurarea “puterii” marcilor romanesti, nu din perspectiva financiara, corporatista, ci din perspectiva investitiei de incredere si afectivitate care le este acordata de catre consumatori. Avand in vedere dificultatea subiectului (“Cum definim succesul romanesc?”, “Exista oare marci romanesti puternice?), am considerat necesara o abordare complexa pentru acest studiu. In prima faza a avut loc un studiu calitativ, desfasurat prin intermediul a 20 de interviuri in profunzime cu persoane cu varsta intre 18 si 45 ani, femei si barbati, studii si venituri cel putin de nivel mediu. Scopul acestei faze a fost acela de a descoperi cum anume defines romanii o marca locala puternica. Studiul a relevat o serie de caracteristici generice ale unei marci romanesti puternice: mandrie, popularitate/deschidere, succes, ambitie/ de ter minare, incre dere, afiliere. In a doua faza a fost efectuat un studiu cantitativ, desfasurat prin intermediul unui numar de 1.314 interviuri telefonice. Studiul este reprezentativ urban la nivel de regiune, grad de urbanizare, impartirea pe sex si varsta a populatiei de peste 18 ani. In urma acestei faze s-a masurat performanta marcilor romanesti considerand o serie de indicatori in urma scorurilor obtinute de principalele marci pe urmatoarele dimensiuni: Performanta marcii, determinata de intensitatea preferintei consumatorilor pentru marca respectiva (alegeri multiple intre marci din aceeasi categorie). Implicarea emotionala, determinata prin masurarea gradului de asociere cu o serie de atribute derivate din faza calitativa. In baza acestor indicatori, s-au obtinut 5 tipologii (marci puternice, marci iubite, marci performante, marci cu potential si marci latente) ce vor fi descrise in paginile urmatoare. Scorurile au fost mediate in functie de notorietatea marcii. Scorurile de putere a marcii indica o diferenta semnificativa intre locul 1 si locul 50. Aceasta informatie ne certifica faptul ca piata marcilor romanesti este inca in formare, ca multe dintre marci nu si-au fundamentat pozitia si ca surprize pot sa apara oricand. Exis ta marci foarte puternice si marci care au intrat in top, dar mai au cale lunga pana sa poata fi numite “marci model”.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz