Aparent, mașinile vopsite în anumite culori au șanse mai mari să fie implicate în incidente rutiere decât restul, potrivit unei cercetări realizate de compania de date auto carVertical. Deoarece există o corelație între alegerea culorii unei mașini și obiceiurile de condus, studiul dezvăluie care culori oferă cea mai multă siguranță.
Alegerea culorii unei mașini este influențată de factori precum preferințele personale, disponibilitatea, prețul și tendințele pieței. Cu toate acestea, majoritatea șoferilor preferă culori neutre cum ar fi culoarea gri, pentru ca se depreciază mai puțin decât culorile luminoase.
Dintre toate culorile vehiculelor în circulație, mașinile care au caroseria maro sunt cele mai des avariate – într-o proporție de 51%. În ciuda faptului că șoferii de mașini maro preferă fiabilitatea, luxul și confortul, acest set de preferințe pare că nu-i protejează de accidente.
Șoferii care aleg mașini galbene vor să fie în centrul atenției. Firi pline de energie, aceștia s-ar putea să calce prea tare pedala de accelerație – 50,6% din toate vehiculele galbene verificate pe carVertical au avut înregistrări de daune. Roșu nu este foarte mult în urmă cu un procent de 49,8%.
Galbenul și roșul sunt culori adesea folosite pentru caroseriile mașinilor sport, ceea ce sugerează că proprietarii lor iubesc și viteza și riscul.
„Nu există o corelație directă între culoarea unei mașini și rata de deteriorare istorică a acesteia sau puterea medie a motorului. Putem doar presupune că toate aceste culori cu cele mai mari rate istorice de accidente sunt adesea alese de șoferii care doresc să iasă în evidență. Poate că acești șoferi au un apetit mai ridicat pentru risc în timpul navetei zilnice.”
Matas Buzelis, expert auto carVertical
Șoferii care conduc mașini viu colorate sunt adesea percepuți ca fiind mai extravaganți. Cu toate acestea, culorile aprinse sunt considerate mai sigure, deoarece aceste vehicule sunt mai vizibile când vremea este rea sau în condiții de lumină scăzută.
Mașinile albe și cele galbene ies în evidență în contrast cu împrejurimile lor, făcându-le mai ușor de observat de către pietoni și alți șoferi. Lucrurile stau complet diferit în cazul mașinilor gri și negre care se disting greu într-o zi ploioasă, de exemplu.
Mașinile de culoare mai deschisă sunt, de asemenea, mai ușor de observat noaptea sporind astfel siguranța șoferilor lor. Astfel, deși portocaliul nu este cea mai comună culoare pe piața de vehicule second hand, experții auto o consideră o alegere bună pentru cei care doresc să fie foarte vizibili în timp ce conduc.
Conform cercetărilor carVertical, culorile gri (avariate doar în proporție de 44,7%) și alb (avariate în proporție de 44,5%) sunt cele mai sigure, ceea ce înseamnă că sunt mai rar implicate în accidente. Deși rata de incidență a accidentelor depinde de mulți factori cum ar fi condiția în care se află drumul și densitatea traficului, alegerea unor anumite culori poate conferi șoferilor mai multă siguranță.
Foto 297246257 © Serhii Hryshchyshen | Dreamstime.com
Expand Labs marchează o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului Noul spațiu oferă…
E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor…
În perioada sărbătorilor de iarnă, Lidl România continuă tradiția de a transforma bucuria dăruirii într-un sprijin real pentru copiii din…
Pe măsură ce anul se apropie de final, piețele de capital globale și performanțele companiilor vor resimți influența mai multor…
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, și TAROM, compania națională de transport aerian a…
Fabrica de Vacanțe, parte a Grupului Aerotravel, lansează cea mai așteptată campanie a anului, Black Friday 2024, cu reduceri de…