Stiri

Ce cadouri fac românii de Ziua Femeii. Cum s-a modificat bugetul de cheltuieli

8 mart. 2021 3 min

Ce cadouri fac românii de Ziua Femeii. Cum s-a modificat bugetul de cheltuieli

Reading Time: 3 minute

De Ziua Internațională a Femeii, florile sunt cadoul cel mai potrivit, spun 85% dintre români, iar suma alocată de majoritatea domnilor este de până în 50 de lei, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Studiul arată cum este influențat comportamentul de consum al românilor în luna martie, care sunt categoriile de produse preferate în această perioadă și cum arată bugetul pe aceste cheltuieli.

Aproape 4 din 10 români (39%) sunt influențați în decizia de cumpărare de brandurile care au promoții cu ocazia Zilei Femeii. Ei declară că aceste promoții i-ar determina să achiziționeze mai degrabă produsul sau serviciul respectiv. La polul opus, 54% dintre oameni nu sunt influențați de oferte de 8 martie și declară că ar cumpăra oricum produsul/serviciul respectiv, arată compania de marketing research, într-un comunicat de presă.

Așa cum arată un alt studiu recent Reveal Marketing Research, chiar dacă decizia de cumpărare a consumatorilor nu este în totalitate influențată de promoții sau campanii cu ocazia sărbătorilor, acestea au impact pozitiv, totuși, asupra brandurilor. Inclusiv în acest caz, 2 din 3 români declară că promoțiile sau campaniile de Ziua Femeii îmbunătățesc imaginea brandurilor. 29% dintre oameni consideră, însă, că aceste campanii nu au un efect asupra imaginii, iar un procent de doar 5% consideră că reclamele de 8 martie au un impact negativ asupra brandului.

Când vine vorba despre Ziua Femeii, bugetul românilor pe cadouri rămâne neschimbat, chiar și în contextul pandemiei

Studiul a urmărit, de asemenea, impactul pandemiei asupra bugetului românilor în ceea ce privește cheltuielile de 8 martie. Astfel, 30% dintre aceștia spun că acum cheltuie mai puțin decât au făcut-o în alți ani. Totuși, pentru majoritatea românilor (62%), cheltuielile cu ocazia Zilei Femeii au rămas la fel, chiar și în contextul actual. Un procent de doar 8% afirmă că în 2021 au alocat mai mulți bani pentru cadourile făcute cu aceasta ocazie.

De 8 martie, florile sunt cadoul cel mai potrivit (85% dintre români), iar suma alocată de majoritatea domnilor este de până în 50 de lei.

De Ziua Internațională a Femeii, florile sunt cadoul considerat cel mai potrivit, spun 85% dintre români, iar peste jumătate dintre ei (52%) declară că, în medie, cheltuie, mai puțin de 50 lei pe acestea. Românii nu se arată foarte generoși când vine vorba de a cumpăra flori, astfel că doar 7% dintre ei spun că alocă chiar și peste 100 lei. În general, buchetele de flori sunt cele mai populare, preferate de 49% dintre români, iar plantele în ghiveci de către 30%

Deși în contextul COVID-19, comenzile online au explodat pentru majoritatea produselor, florile nu se numără printre acestea. Aproape toți românii (99%) preferă să cumpere fizic din florării sau ateliere. Ca locuri specifice de achiziție, pe lângă florăriile obișnuite menționate de 70%, alte variante accesate de români pentru a cumpără flori celor dragi sunt supermarketurile/hipermarketurile (35%) și piețele (31%). În general, mai mult de jumătate dintre români (53%)  cumpără flori doar cu ocazia sărbătorilor sau evenimentelor importante.

Alte cadouri apreciate de români de 8 martie sunt accesoriile și bijuteriile (70%), urmate de cosmetice, parfumuri sau produse de machiaj, evaluate drept cadouri potrivite de către 62% dintre români. 

Observăm că 8 martie este un prilej de a oferi cadouri mai degrabă simbolice sau personale. Astfel, produsele de tipul electrocasnicelor (44%), electronicelor (28%) sau băuturilor alcoolice (35%) sunt considerate cele mai nepotrivite spre a fi oferite femeilor dragi din viața românilor.

Metoda folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) și au fost derulate 1009 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural în perioada 24-28 februarie 2021. Eroare de eșantionare +/- 3%. Nivel de încredere 95%.

Photo © Beata BeclaDreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: