Marți, pe 12.12, Google a prezentat tradiționalele liste cu cele mai populare (trending) căutări ale românilor în anul care tocmai se încheie. Listele Google arată subiectele și oamenii care au generat cel mai mare interes în căutări în România, cele mai populare evenimente în 2023 pentru români, ce i-a interesat în materie de filme, seriale și rețete, sau ce întrebări și-au pus.
Cutremurele au fost tema principală a anului 2023 în căutările românilor pe Google. Cutremurul de peste 5 grade Richter ce a avut loc în Gorj în februarie, dar și tragicul seism care a lovit Turcia la începutul anului au generat o creștere rapidă a căutărilor pe Google legate de cutremur. Inteligența artificială este tehnologia momentului, iar acest lucru s-a văzut în căutări. În plus, în lista reperelor anului 2023 în căutări găsim evenimente globale, precum conflictul dintre Israel și Gaza, dar și locale, cum a fost greva profesorilor din România. Regăsim și decesul Ronei Hartner, cel mai recent model de iPhone, dar și Oppenheimer, o căutare care vizează, pe de o parte, filmul omonim, dar și fizicianul Robert Oppenheimer, a cărui poveste este ecranizată.
Creațiile românești sunt bine reprezentate anul acesta în listele căutărilor după filme și seriale. Printre filme avem două titluri românești – Romina, VTM și Miami Bici 2, iar la capitolul seriale patru dintre ele sunt autohtone – Lia, soția soțului meu, Clanul, Camera 609 și Groapa -, iar altul este filmat în România: Wednesday. Acesta din urmă pe primul loc în lista serialelor. La capitolul rețete s-au căutat gusturi din trecut, adaptate trendului actual de mâncat sănătos, precum rețeta de parizer de casă, dar și elemente mai exotice, precum rețete de cocktail sau cu tapioca.
Românii s-au întrebat „Cum a murit Vlad Țepeș”, pe fondul serialului dedicat domnitorului român, difuzat anul acesta, dar și cum se produce un cutremur sau cum se face maiaua. Au vrut să afle mai multe despre tehnici de negociere, de vânzare sau de citire a chipului. Nu în ultimul rând, românii au căutat pe Google în ce și cum să investească, domeniul de investiție cel mai căutat anul acesta fiind fotovoltaicele. Am aflat din lista căutărilor „trending” pe 2023 că cel mai căutat joc a fost Hogwarts Legacy, Untold a fost pe primul loc în căutări între concerte/festivaluri, iar Coldplay conduce la capitolul trupe; emisiunea cea mai căutată a fost America Express, Valea Zălanului a fost locul din România cu cea mai mare creștere a interesului în căutări, în timp ce locul de muncă cel mai „trendy” în căutări a fost cel de skipper.
Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2023 au fost realizate folosind liste „trending”: căutări care au înregistrat o creștere susținută față de 2022, pe o perioadă considerabilă de timp. Listele „trending” sunt diferite de cei mai căutați termeni (expresii/cuvinte pe Google, care cuprind volume absolute și tind să se schimbe foarte puțin de la an la an). Analiza căutărilor trending permite identificarea intereselor specifice anului 2023. Iată mai jos listele de anul acesta.
Momente / Reperele anului 2023
Evenimente, știri, tehnologii și anunțuri care au stârnit cel mai mare interes în căutările românilor în 2023
Filme
Seriale
Inteligența artificială
Diete
Rețete
Cum…?
Ce este…?
Tehnici
Investiție
Idei
Căutările anului 2023 sunt realizate pe mai multe categorii, urmărind să surprindă trenduri de căutare din România în anul care tocmai se încheie. Listele cuprind căutările „trending”, căutări care au înregistrat o creștere, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 decembrie 2023.
Ierarhizarea în fiecare listă este făcută după volumul căutărilor. Listele „trending” sunt diferite de cele cu cele mai căutate expresii/cuvinte pe Google, care cuprind volume absolute și tind să se schimbe foarte puțin de la an la an. Analiza căutărilor trending permite identificarea intereselor specifice anului 2023.
Listele au fost create utilizând combinat mai multe servicii și instrumente care ne oferă o imagine detaliată asupra trendurilor de căutare la nivel global și regional. Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp și termeni utilizați. De asemenea, utilizăm instrumente interne care ne permit să realizăm analize complexe suplimentare. Mai mult, am eliminat spam-ul, căutările de navigare și cele care se repetă. Listele au fost realizate pe baza cifrelor de trafic de pe adrese din România, care au realizat atât căutări pe google.com, cât și pe domeniul local (google.ro) și căutările mobile.
Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024. Doar…
Vastint România anunță un nou parteneriat strategic cu grupul IWG, liderul global în segmentul spațiilor de lucru flexibile, care va…
Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat marți, 5 noiembrie, lucrările de modernizare a stației de transformare Iași Sud, un…
PayU GPO România, liderul plăților online, va organiza și anul acesta, pe 8 Noiembrie, un eveniment live maraton, dedicat evoluției…
Printre cele 15 proiecte inovatoare din întreaga lume selectate în acest an la Geneva Digital Market, în cadrul XR Coproduction…
Din 4 noiembrie, DIGI inaugurează operațiunile comerciale în Portugalia cu o gamă extinsă de servicii dedicate utilizatorilor persoane fizice: internet…