Companii

Ce au adus cei 20 de ani la bursă pentru OMV Petrom: valoarea de piață a crescut de 15 ori, până la 25 mld. lei

3 sept. 2021 3 min

Ce au adus cei 20 de ani la bursă pentru OMV Petrom: valoarea de piață a crescut de 15 ori, până la 25 mld. lei

Reading Time: 3 minute

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a reușit în cei 20 de ani de tranzacționare la Bursa de Valori București să-și crească valoarea de piață de peste 15 de ori: de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la închiderea ședinței bursiere din 2 septembrie 2021.

Pe baza capitalizării bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie românească de la bursă. Acțiunile companiei se tranzacționează sub simbolul bursier SNP din 3 septembrie 2001.  Recent, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat includerea OMV Petrom în seria de indici FTSE Global Equity Index Series, începând cu 20 septembrie.

„Istoria bursei moderne, reînființată în 1995, este în strânsă legătură cu istoricul de 20 de ani de tranzacționare al companiei OMV Petrom la Bursa de Valori București. Astăzi marcăm un moment important pentru întreaga comunitate a pieței de capital, acțiunea SNP fiind una dintre cele care stârnește interesul atât al investitorilor internaționali, cât și al celor locali. Performanța pe care a avut-o OMV Petrom în ultimii 20 de ani a devenit un etalon pentru multe companii românești și ne dorim ca această poveste de succes să inspire și alte societăți, atât din mediul privat, cât și pe cele deținute de Stat.”

Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București

Pe parcursul celor 20 de ani de prezență la bursă au fost realizate aproximativ 1,3 milioane de tranzacții cu acțiuni SNP. Din momentul listării până în 2 septembrie 2021, investitorii au tranzacționat acțiuni SNP în valoare de peste 13 miliarde de lei. De asemenea, un număr de peste 41 miliarde de acțiuni SNP au fost tranzacționate la bursă în aceste două decenii. De la listarea la Bursa de Valori București, OMV Petrom a parcurs o amplă transformare. După privatizarea companiei în 2004, OMV Petrom a investit semnificativ în modernizarea, diversificarea și extinderea activităților companiei. Investițiile în perioada 2005-2020 s-au ridicat la 16 miliarde euro, OMV Petrom fiind cel mai mare investitor privat din România.

„La 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori București, suntem mândri de transformarea noastră. Am devenit o companie modernă și sustenabilă, performantă, cu o situație financiară solidă. Prin natura activității noastre, avem un rol fundamental în România: furnizăm circa 40% din necesarul de țiței și gaze al tarii și până la 10% din producția de electricitate. Suntem parte din fibra socio-economica a României, prin investițiile majore și contribuțiile la bugetul de stat, dar si prin finanțarea cauzelor sociale relevante pentru tara. Vom continua să investim pentru a capta oportunitățile din piață si pentru a ne adapta la noul context energetic, generând valoare pentru toate părțile interesate.”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

În 15 din cei 20 de ani de tranzacționare la bursă, OMV Petrom a distribuit dividende acționarilor, acțiunea SNP având un randament mediu al dividendelor de aproximativ 6%. OMV Petrom este una dintre cele mai lichide acțiuni de la Bursa de Valori București, fiind inclusă în aproape toți indicii BVB, respectiv în BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK și ROTX.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 789 benzinării (la sfârșitul lunii iunie 2021), sub două branduri, OMV și Petrom.

Compania austriacă OMV Aktiengesellschaft deține 51% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deține un pachet de 20,6%. Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: