BizRemote: Ce angajați nu pot lucra de acasă
Reading Time: 2 minuteSunt șanse extrem de mari să citiți aceste rânduri de acasă, ca parte a unei măsuri de precauție împotriva extinderii Covid-19, însă nu toți angajații își pot face treaba doar cu o conexiune bună la internet. Ce se întâmplă în cazul salariaților din supermarketuri, farmacii, medici, bucătari, paznici, șoferi sau cei responsabili cu curățenia?
„Pentru categoriile de salariați care nu își pot desfășura activitatea la domiciliu – de exemplu, în cazul activităților de producție, distribuție, transport, vânzări, etc – angajatorii pot lua în considerare introducerea unor măsuri adecvate de protecție precum reducerea programului de lucru sau obligativitatea purtării unor echipamente de protecție puse la dispoziție de angajator, pe cheltuiala acestuia”, spune Anca Atanasiu, Senior Associate, la firma de avocuatură Radu și Asociații SPRL.
Evoluția crizei provocate de extinderea Coronavirus impune o atitudine proactivă și din partea companiilor, nu numai a autorităților responsabile pentru măsurile de prevenție necesare limitării efectelor virusului. Companiile, indiferent de mărimea lor, trebuie să își gestioneze propriile riscuri și să ia cu rapiditate o serie de măsuri pentru protejarea angajaților, iar una dintre cele mai accesibile este lucrul de acasă.
Deși se discută de ani buni de conceptul de „work from home” (lucrul de acasă), în România acesta nu a reușit să câștige popularitate în rândul angajaților și angajatorilor, însă de la începutul acestei luni, de când virusul s-a apropiat de România și au crescut exponențial cazurile de infectare cu Covid-19 în Italia, tot mai multe companii au permis unui număr de salariați, în special celor cu copii mici, să lucreze de acasă. Iar acesta ar putea fi începutul unei revoluții a conceptului remote work.
„Având în vedere gradul ridicat de utilizare a tehnologiilor în derularea relațiilor de muncă, angajatorii pot decide, ca măsură temporară de prevenire și combatere a răspândirii virusului Covid-19, schimbarea temporară a locului muncii din cel menționat în contractual individual de muncă, în muncă la domiciliu”, spune Anca Atanasiu.
Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.
Foto: © Andrianocz | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz