Câte sute de milioane de euro ar putea ajunge la societatea civilă dacă toți românii ar redirecționa 3,5% din impozitul pe venit
Reading Time: 2 minuteAproximativ 4 milioane de euro au ajuns în societatea civilă prin redirectioneaza.ro. Din 2018 și până în prezent, au fost semnate peste 100.000 de formulare 230, prin platforma realizată pro bono de Code for Romania. Redirecționarea impozitului pe venit este posibilă doar până la data de 25 mai.
Dacă fiecare român ar redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, 240 de milioane de euro ar ajunge anual în societatea civilă, cam cât a fost bugetul Ministerului de Externe anul trecut.
Simplificare pentru redirecționare
Redirectioneaza.ro este o soluție digitală care permite contribuabililor să completeze și să semneze online formularul 230, fără a fi nevoie să îl printeze sau să îl depună la ANAF. Formularul este trimis automat pe adresa de e-mail a ONG-ului ales, care se ocupă de depunerea lui la autoritățile fiscale. Datorită acestei platforme, redirecționarea impozitului pe venit durează aproximativ un minut. Întregul proces e gratuit, atât pentru ONG-uri, cât și pentru cetățeni.
Principalul obiectiv al platformei este consolidarea societății civile din România. Fără să plătească nimic, doar cu o semnătură, fiecare om poate ajuta ONG-ul ales, în medie, cu 200 de lei pe an (calculat pornind de la salariul mediu). Doar în 2023, de exemplu, se estimează că au fost redirecționați până acum peste un milion de euro.
Prin digitalizare și accesibilizare, redirectioneaza.ro simplifică colectarea impozitului de pe venit pentru cele peste 3.770 de ONG-uri înscrise pe platformă. Un proces realizat până de curând cu pixul pe hârtie, acum poate fi făcut în întregime online. Fără imprimantă, fără mers la poștă și complet gratuit atât pentru organizații, cât și pentru cetățeni. Astfel, ONG-urile pot aloca mai mult timp cauzei căruia i se dedică.
Voluntarii de la Code for Romania au realizat platforma redirectioneza.ro pentru a sprijini ONG-urile furnizoare de servicii sociale în efortul de a colecta 3,5% din impozitul pe venit. Cu ajutorul platformei, oricine dorește să susțină cauza unui ONG poate redirecționa o sumă din impozitul pe venit pentru o perioadă de cel mult 2 ani prin completarea formularului 230.
Code for Romania este o organizație non-profit de tehnologie civică, care dezvoltă soluții tehnologice pentru rezolvarea problemelor sociale. Code for Romania este cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume, și cu ajutorul a peste 3,000 de voluntari din țară și din diaspora, creăm aplicații web și mobile care ajută cetățenii, autoritățile și organizațiile civice să își îmbunătățească viața și comunitatea. Soluțiile noastre sunt puse gratuit la dispoziția societății civile și a instituțiilor care au nevoie de ele.
Code for Romania: soluții cu impact major
În perioada pandemiei, stirioficiale.ro și datelazi.ro au informat 15 milioane de români. În criza refugiaților din Ucraina, Dopomoha.ro (dopomoha fiind cuvântul ucrainean pentru „ajutor”) a ajuns la peste 1,5 milioane de refugiați, iar mii dintre ei au găsit o soluție de cazare verificată și sigură prin platformele noastre. În perioada alegerilor, observatorii electorali folosesc Monitorizare Vot – un instrument rapid de raportare în timp real a situațiilor din secțiile de votare, inclusiv a neregulilor, atunci când apar.
În șapte ani de activitate, Code for Romania a proiectat 230 de soluții digitale și a finalizat peste 50 dintre acestea.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz