Analize Business

Câte sute de miliarde de dolari sunt blocate de sancțiunile impuse Rusiei după invazia din Ucraina

28 feb. 2022 3 min

Câte sute de miliarde de dolari sunt blocate de sancțiunile impuse Rusiei după invazia din Ucraina

Reading Time: 3 minute

Sancțiunile impuse Rusiei de comunitatea internațională drept răspuns la invazia în Ucraina au fost agresive și în general bine coordonate, dar elaborate în așa fel încât să nu afecteze exporturile de materii prime către principalii parteneri comerciali ai Moscovei, se arată într-o analiză realizată de analistul ING Carsten Brzeski.

Sancțiunile impuse Rusiei

Măsurile anunțate sunt drastice, blocând inclusiv activitatea unor bănci, scoaterea din sistemul SWIFT, care permite autorizarea plăților de către instituțiile financiare, și vizând inclusiv Banca Centrală a Rusiei. Desigur, în funcție de evoluția situației, pot fi adoptate oricând noi sancțiuni.

  • Sancțiuni financiare care blochează activitatea VTB – A doua bancă din Rusia deține active totale de circa 250 de miliarde de dolari, dintre care 46 de miliarde de dolari în valută. În 30 de zile, banca va fi inclusă pe lista americană SDN, care vizează persoane implicate în acte teroriste, beneficiari ai regimurilor totalitare, traficanți de droguri etc. Aceasta înseamnă că toate activele băncii din SUA au fost înghețate și nicio o persoană sau entitate americană nu poate face tranzacții cu VTB (cu excepția domeniului energetic). Pe aceeași listă SDN sunt incluse câteva bănci mai mici: Otkritie, Sovkombank (cu active în valută de câte 7 miliarde de dolari fiecare) și Novikombank.
  • Sancțiuni contra SBER – Cea mai mare bancă rusească, având active de 450 mld. $, dintre care 94 mld. $ în valută, nu va putea realiza tranzacții în dolari (din nou, cu excepția tranzacțiilor din domeniul energiei), dar nu i-au fost înghețate activele din străinătate.
  • Sancțiuni sectoriale – Companiile incluse aici – Gazprom, Compania națională de căi ferate (RZD), Alfa-Bank, ALROSA, Credit Bank of Moscow (MKB) – nu pot achiziționa active sau accesa împrumuturi externe, dar nu li s-a interzis să facă tranzacții comerciale.
  • Scoaterea din SWIFT – Deși măsura a fost aprobată, se pare că decizia va fi luată punctual pentru fiecare bancă în parte și nu toate vor fi blocate complet. Mai exaxt, se pare că vor putea fi efectuate plăți prin alte canale. De asemenea, se pare că sunt excluse din aceste sancțiuni plățile pentru petrol și gaze. Plățile prin cărțile de credit au început deja să fie respinse în Rusia încă din weekend.
  • Sancțiunile contra Băncii Centrale a Rusiei – Deși anunțate, nu este foarte clar la ce se referă, mai exact, acestea. Se pare că au fost blocate rezervele valutare ale băncii, o mare parte dintre acestea fiind deținute de către Bundesbank (banca centrală a Germaniei). Însă Drepturile Speciale de Tragere par să fie disponibile în continuare. Nu se știe însă cât din rezervele valutare ale Rusiei sunt în yuani, fiindcă din 2021 Banca Centrală a Rusiei a investit masiv în valuta chinezească.

Cum poate contracara Rusia sancțiunile

Potrivit analizei ING, Moscova are câteva pârghii la dispoziție pentru a contracara sancțiunile impuse Rusiei până acum. Banca Centrală a Rusiei a crescut deja dobânda de politică monetară la 20% și a introdus măsuri de control al capitalului.

Alte opțiuni ar fi înghețarea investițiilor străine directe ca răspuns la sancțiunile SUA și UE contra companiile nefianciare și suspendarea businessurilor străine din Rusia.

Rusia poate instaura un moratoriu al plăților datoriilor băncilor către SUA și UE, precum și un moratoriu complet al plăților datoriilor corporate ale companiilor active în Rusia.

De asemenea, Moscova poate decide interzicerea importurilor din UE, care au totaliza 120 de miliarde de dolari în 2021, adică 41% din totalul importurilor de bunuri ale Rusiei.

În paralel, Rusia poate impune un embargou asupra exporturilor de titan și de alte metale rare. O lovitură foarte grea ar fi tăierea exporturilor de gaze naturale către țările Uniunii Europene. Exporturile de gaze ale Rusiei reprezintă 7-10% din totalul exporturilor țării. Rusia a anunțat noi contracte pentru livrări de gaze către China cu ocazia recentelor Jocuri Olimpice de iarnă.

Petrolul este un element mult mai important, fiindcă reprezintă jumătate din exporturile Rusiei și 15-20% din produsul intern brut. Este greu de crezut că Rusia ar putea renunța la aceste exporturi, dar ar putea reduce volumele.

În prezent, 40% din gazele naturale consumate în Europa provin din Rusia, iar 25% din petrol vine tot dinspre Moscova. În același timp, Rusia și Ucraina acoperă un sfert din exporturile totale de grâu la nivel global, deci prețurile alimentelor pot crește din cauza conflictului din Ucraina.

Foto 242261463 © Fotokon | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: