Câte startup-uri românești au potențial de scale-up?
Reading Time: 3 minuteDoar 10% dintre startup-urile din România au acces simultan la finanțare și la mentoring la standarde internaționale, arată o analiză Angels Den Funding, care estimează că sunt 150 de companii cu potențial de scale-up în România.
Pentru Angels Den Funding, un startup cu șanse mari de success este o companie cu un produs existent (MVP) și care dovedește tracțiune, bazat pe o idee cu o componentă puternic inovativă. E necesar un model de business scalabil, cu potențial de a influența drastic o industrie. În plus, un ingredient care contribuie la succesul business-ului constă în utilizarea unei tehnologii care îi poate conferi produsului o creștere accelerată.
Angels Den Funding este una dintre cele mai mari platforme de investiții din Marea Britanie (UK), care conectează aproape 20.000 investitori cu startup-uri care au un MVP și pot demonstra tracțiune pe nișa în care și-au dezvoltat business-ul.
Reprezentanții Angels Den Funding consideră că accesul la capital în România trebuie facilitat foarte mult în vederea creșterii accelerate a ecosistemului local. Accesul ar putea fi înlesnit și printr-o abordare diferită din partea fondurilor de venture capital, prin punerea accentului pe MVP (minimum viable product), pe dovada creșterii și pe confirmarea conceptului sau a ideii de business.
“Chiar dacă finanțăm momentan doar startup-uri fondate în Marea Britanie, ne dorim să le descoperim pe cele cu potențial mare de accelerare din România și Europa de Est. Obiectivul nostru este să le oferim acces la rețeaua de parteneri care să îi ajute cu toate acțiunile necesare pentru lansarea într-o piață competitivă precum este ecosistemul din UK, dar și acces la capital”, a declarat Adrian Enache, CEO al Angels Den Funding.
De asemenea, printre obiectivele Angels Den Funding pentru România se numără generarea de parteneriate strategice cu comunități care au nevoie de servicii specifice. Există deja parteneriate dezvoltate pentru startup-urile cu potențial de expansiune din UK, iar comunitățile din România ar putea beneficia de acestea în egală măsură.
Sectoare cu potențial
În opinia echipei Angels Den Funding, sectoarele din economia românească ce pot beneficia de inovație antreprenorială și care nu au încă un număr semnificativ de startup-uri sunt: automatizarea și mentenanța industrială, learning, wellness, servicii financiare (poate și din cauza reglementărilor), utilități, asigurări, turism, medtech și proptech. “De asemenea, estimăm un mare potențial de creștere în rândul următoarelor sectoare de business, care au început să fie exploatate deja de fondatorii români: fintech, cybersecurity, regtech (regulatory technology)”, a declarat Adrian Enache.
Cele mai mari 20 de companii finanțate de Angels Den Funding (sub 10% din cele finanțate) au depășit borna de 1 miliard de lire cumulativ, în contextul în care evaluarea medie inițială, când au fost ajutate să strângă finanțare, era de 5 milioane de lire/companie.
În cadrul Angels Den Funding – compania din Londra condusă de românul Adrian Enache, conceptul de lead investor este central în activitatea operațională. Pe lângă resurse financiare și asumarea unei analize de tip due diligence, un lead investor oferă mentorat antreprenorilor.
Rezultatul este că peste 92% dintre companiile care au strâns finanțare prin Angels Den Funding din 2013 până în prezent sunt încă active pe piață, potrivit celui mai recent audit intern.
Conform CB Insights, combinat cu faptul că peste 50% din succesul unui startup se datorează echipei potrivite și cash-flow-ului, este obligatoriu ca atât finanțarea, cât și mentoratul să primească aceeași atenție în privința recunoașterii importanței.
În cei 10 ani în care Angels Den Funding a conectat investitorii cu antreprenorii, s-a observat faptul că timpul alocat de către investitori este foarte valoros. Identificarea unui business cu potențial de creștere accelerată reprezintă doar primul pas în crearea unei strategii investiționale de succes. În funcție de nivelul de implicare dorit, un investitor poate să aleagă să devină mentorul unui startup sau nu. În calitate de lead investor, oricine poate avea capacitatea să accelereze creșterea unui startup în drumul spre succes fără să coordoneze direct echipa din spatele firmei.
Potrivit studiului UK Business Angel Market, timpul mediu petrecut de către un investitor, cu o poziție în board-ul unui startup, este cuprins între o zi și 4 zile lunar. Aceasta înseamnă că investitorii beneficiază de avantajul de a face parte dintr-o echipă cu un mare potențial de creștere fără a-și neglija propria companie sau a-și schimba prioritățile profesionale.
Angels Den Funding este o platformă de investiții din Marea Britanie, care conectează aproape 20.000 investitori cu startup-uri care au un MVP (minimum viable product) și pot demonstra tracțiune în nișa în care și-au dezvoltat business-ul. Folosind Artificial Intelligence combinat cu vasta experiență a echipei, Angels Den Funding se asigură că procesul de selecție a start-up-urilor este îmbunătățit constant. Misiunea companiei este să se asigure că investitorii au acces la startup-uri care îndeplinesc cele mai înalte standarde.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz