Catalin Matei: antreprenor, cu “vechime” de 9 ani
Reading Time: 3 minuteEuropa ne incurajeaza sa fim antreprenori. Numai in 2015 au fost pusi la bataie peste 400 de milioane de euro in programe de sustinere antreprenoriala, cu finantarea nerambursabila a cate 25.000 pe cap de nou antreprenor. Ca sa ne platim singuri si salariul, si toate darile la stat. Antreprenoriatul a devenit noul „wanna-be” al decadei. Deseori, insa, antreprenoriatul este asociat si confundat cu niste stereotipii partial false, partial adevarate: „a face ceea ce vrei”, „a nu da socoteala nimanui” etc.
Cum se vede antreprenoriatul din perspectiva lui Catalin Matei, CEO al companiei Veracomp Europe, cititi in interviul acordat Biz.
Antreprenor sau angajat?
Cel mai bine apreciezi statutul de angajat in primele faze ale antreprenoriaului, atunci cand este cel mai greu. In primii ani de antreprenoriat as fi zis, fara ezitare, ca este mai bine ca angajat: confortul fluturasului de la sfarsitul lunii, grijile lasate pe birou la ora 18:00, responsabilitati bine delimitate. In timp insa, iti asumi noua perspectiva si devine un dat natural: nu mai consumi la fel de multa energie cu stresul salariilor si al taxelor nemiloase, nu te mai ingrozeste la fel de tare data de 25 a lunii si, in schimb, muti polul de interes in zona de management. Iar schimbarea de perspectiva atrage o viziune complet diferita!
Care sunt principalele diferente?
Intre angajat si antreprenor pot fi doar cateva sau enorm de multe diferente, in functie de tipologia si personalitatea fiecaruia. Dar o diferenta certa, invariabila la personalitati, consta in interesul individului raportat la interesul companiei. Ceea ce atrage zeci de alte mici diferente rezultate din factorii motivationali. Altfel spus: antreprenorul este angajatul perfect motivat!
Care sunt cele mai mari dezavantaje ale optiunii pentru antreprenoriat?
Dezavantaje, sincer, suna usor cam drastic. In realitate, nu cred ca sunt dezavantaje, ci doar diferente.
Ca angajat esti o rotita dintr-un mecanism. Ca antreprenor ai privilegiul si obligatia de a lucra cu un mecanism in ansamblul sau: asa ca muncesti mai mult, te ingrijorezi mai des, iar responsabilitatile sunt exponential mai mari.
Cum se impaca viata de antreprenor cu viata de familie?
Cred ca fiecare individ are nevoi diferite si, de aceea, fiecare gaseste pana la urma solutia potrivita siesi pentru o balanta adecvata. Sunt oameni care au simtul banului sau dorinta de a face cariera extrem de dezvoltata si isi centreaza aproape intreaga existenta in jurul unor obiective care sa conduca la indeplinirea acestui tel; sunt alti oameni care au simtul social sau sentimentul matern/patern mai dezvoltat si – natural – vor aloca mai mult timp, emotii si efort in aceste directii. Sincer, nu prea cred in familistul pe care il prinde miezul noptii la birou… Instinctiv, pana la urma, alegem sa facem ceea ce ne reprezinta. In ceea ce ma priveste, familia este stalpul de rezistenta si tocmai de aceea ma implic in viata de familie si incerc sa delimitez cele doua aspecte. Daca vreti, este o chestiune de respect reciproc. Nu este simplu, dar cand ajung acasa, pe cat posibil, imi dedic timpul exclusiv familiei.
Care sunt calitati esentiale in antreprenoriat?
Tenacitate, rabdare, incredere sunt obligatorii pentru a pune motoarele in functiune. Versalitilatea si flexibilitatea sunt pe de alta parte esentiale in evolutie: in timp, este esential sa ai capacitate de a te adapta, sa fii in stare sa iti schimbi mentalitatea si, chiar mai mult decat atat, sa o schimbi si pe cea a celor din jurul tau, atunci cand „rezistenta la schimbare” devine o forta care limiteaza buna evolutie.
Top provocari sau la ce trebuie sa renunte un antreprenor?
Succesul nu mai este al tau, ci doar indirect. Succesul este al echipei pe care ai format-o. Am renuntat sa mai fiu in prima linie.
Colegii au supraspecializari si opinii avizate; fiecare dintre ei este mai bine pregatit decat mine in domeniul lui. Am invatat sa ascult si sa acord credit specialistului.
Trebuie sa ai incredere in colegii tai! Micromanagement. Asta a fost cel mai greu lucru la care am renuntat, dar cand am facut-o a fost fara regrete!
Cele mai grele momente sunt…
Atunci cand piata merge prost, in etapele in care nimic nu pare sa se miste si cand omeneste iti vine sa renunti. Tocmai atunci nu ai voie sa fii „la pamant”, ci trebuie sa cauti si sa gasesti in tine resurse, sa fii motorul echipei oricat e nevoie si pana cand lucrurile se repun in miscare.
Cele mai mari realizari se masoara in…
Succesul echipei! Orice antreprenor este – daca vreti – si un „team-leader”. Calitatea oamenilor care formeaza echipa si capacitatea lor de a relationa calitativ si de a crea sinergie: acestea sunt adevaratele reusite! Pentru ca indiferent de vremuri, de cresteri sau de caderi – ramanem oameni!
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz