Cât plătesc companiile pentru un salariu de 1.000 de euro net oferit în Europa. România, în topul țărilor costisitoare pentru angajatori
Reading Time: 2 minuteRomânia, alături de Turcia și Slovacia se numără printre cele mai costisitoare piețe din punct de vedere al angajatorilor, costul total per angajat la fiecare salariu net de 1.000 euro implicând un plus de 75% în taxe și impozite, potrivit unui studiu realizate de Accace România.
Pentru a avea o analiză eficientă și ușor de urmărit, specialiștii Accace au calculat cheltuielie pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1.000 euro, fără tichete de masă, fără copii, cu normă întreagă, excluzând toate beneficiile excepționale.
Obiectivul studiului, care a calculat costurile pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1.000 euro în 18 țări europene, este o analiză concretă a modului în care variază contribuțiile sociale și de sănătate, precum și impozitul pe venit.
Țările incluse în studiu sunt Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Serbia, Turcia, Ungaria și Ucraina.
România, printre cele mai scumpe țări europene pentru angajatori
Potrivit analizei Accace, Turcia, România, Slovacia, Bosnia-Herțegovina, Estonia, Portugalia și Norvegia comportă cele mai mari taxe, impozite și contribuții sociale per angajat. Astfel, la fiecare salariu net de 1.000 euro din Turcia, angajatorii vor plăti un plus de circa 800 euro, cei din România, Bosnia sau Estonia – peste 750 euro, iar cei din țări precum Portugalia și Norvegia – circa 700 euro.
Când vine vorba de impozitul pe venit, Turcia, Polonia și Estonia sunt țările cu cele mai mari valori per angajat. Companiile românești, pe de altă parte, achită un impozit pe venit de circa 10% din contravaloarea unui salariu net de 1.000 de euro.
Există și deduceri suplimentare, însă acestea se aplică doar în anumite țări. De exemplu, în Cipru există Fondul de coeziune, Fondul de disponibilizare și Fondul de formare industrială – toate fiind incluse în contribuțiile angajatorului. De asemenea, se poate aplica Fondul de vacanță, în funcție de angajator. În Norvegia se aplică deducerea minimă standard (dobânda la împrumuturi), sau în Ucraina – taxa militară, care este considerată în continuare ca fiind temporală în conformitate cu legile în vigoare, însă în prezent nu există informații cu privire la momentul în care aceasta va fi anulată.
Pe de altă parte, costul real al unui angajat nu se rezumă doar la salariu și beneficii. Include de la recrutare, la impozite, asigurări, bonusuri de performanță, beneficii de pensionare sau la beneficii care țin de specificul țării și al industriei în care activează angajatorul. Toate acestea sunt detalii prioritare pentru orice angajator care își construiește bugetul, fie că este vorba de un anteprenor pentru care controlul costurilor este esențial, sau o companie solidă, care are în vedere extinderea pe alte piețe.
Foto 35131798 © Juan Moyano | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz