Stiri

Cât de protejați sunt pacienții de atacurile ransomware împotriva spitalelor

26 ian. 2022 4 min

Cât de protejați sunt pacienții de atacurile ransomware împotriva spitalelor

Reading Time: 4 minute

Măsurile luate în prezent de managerii din domeniul sănătății pentru a transforma digital serviciile de sănătate vor avea un impact direct asupra bunăstării pe termen lung a cetățenilor și vor proteja economiile viitorului.
Cu toate acestea, pentru a atinge adevăratul potențial al unui sector de sănătate nou, digitalizat, navigarea în era datelor și valorificarea oportunităților înseamnă nu numai pregătirea pentru tehnologiile inovatoare, ci și confruntarea directă cu spectrul în creștere al atacurilor cibernetice și ransomware.

Sistemele de sănătate la nivel mondial au fost în centrul redresării sociale și economice din ultimele douăzeci de luni. Preocupările pentru inovație și reziliență în acest domeniu au fost importante, în timp ce diverse regiuni au încercat să construiască un viitor mai echitabil și mai digital pentru toți, făcând totodată față pandemiei în curs de desfășurare și altor provocări medicale cotidiene. Pe măsură ce guvernele colaborează cu liderii din domeniul sănătății și cu experții în tehnologie pentru a atinge adevăratul potențial al soluțiilor de servicii bazate pe tehnologia digitală, progresele înregistrate în ultima vreme trebuie protejate și îmbunătățite, o măsură pe care experții de la Dell Technologies o cred obligatorie.

Vulnerabilitățile sistemului de sănătate

La fiecare 11 secunde are loc un atac cibernetic, cu un cost mediu pentru sistemul de sănătate estimat la 11,9 milioane de dolari. Însă costul uman este imposibil de estimat. Deja suprasolicitate de un număr mare de programări de pacienți din cauza pandemiei, sistemele de sănătate se bazează pe transformările digitale pentru a-și amplifica reziliența pe termen lung. Atacurile cibernetice care perturbă activitatea din marile spitale pot impiedica accesul la datele pacienților, ceea ce poate duce la întârzieri și anulări ale procedurilor medicale. Viețile pacienților sunt puse în pericol.
Tehnologia cibernetică preventivă evoluează în mod constant cu noi inovații pentru a proteja datele și pentru a ține pasul cu atacurile infractorilor, însă, în prezent, este necesară o abordare colaborativă a sectorului public și privat pentru a maximiza reziliența.

Pe măsură ce guvernele colaborează pentru a crea o apărare comună mai solidă împotriva atacurilor cibernetice, la fel ar trebui să facă și cei mai străluciți experți cibernetici, managerii IT și managerii din domeniul sănătății publice. Fiind o problemă de securitate la scară, ransomware este problema tuturor și ar putea împiedica progresul în domeniul sănătății dacă nu este abordat în mod decisiv. Tehnologiile cyber se află, în cele din urmă, în centrul infrastructurii digitale a asistenței medicale și la baza progresului viitor, ceea ce le face esențiale pentru rezolvarea provocărilor actuale din domeniul sănătății.

Protejarea datelor

Datele reprezintă baza progresului în rezolvarea problemelor din domeniul sănătății. Însă transformările digitale accelerate au creat complexități din ce în ce mai mari, iar protecția datelor trebuie să evolueze pentru a răspunde noilor cerințe. De exemplu, după câțiva ani tumultuoși, listele de așteptare pentru asistență medicală la nivel mondial s-au lungit, punând presiune asupra unităților și personalului. Serviciile de telesănătate, susținute de platforme digitale, au stimulat accesibilitatea la servicii și continuă să impulsioneze eficiența în domeniu. Între timp, universul datelor a continuat să devină din ce în ce mai complex. Gestionarea simplificată și agilă a datelor as-a-service în mediul hibrid și multi-cloud este acum esențială pentru a stimula eficiența operațională.

Între timp, dosarele de sănătate și dispozitivele mobile au eficientizat timpii de așteptare și au redus la minimum timpul petrecut de pacienți în spitale, în timp ce IoT și Edge computing au permis monitorizarea pacienților. Tehnologiile de inteligență artificială au contribuit la cercetările în domeniul asistenței medicale – activate de High Performance Computing. Privind în perspectivă la viitorul asistenței medicale bazate pe tehnologie, este mai important ca niciodată ca factorii de decizie cheie să plaseze securitatea intrinsecă în centrul strategiilor lor digitale. Menținerea încrederii în inovațiile digitale care stau la baza economiilor viitoare și a bunăstării sociale este esențială pentru a susține progresul. Acest lucru începe cu securitatea cibernetică holistică, deoarece cele mai sensibile date ale noastre, datele privind sănătatea, necesită o protecție strictă și încrederea cetățenilor în aceste procese. Nu este surprinzător faptul că acestea se dovedesc a fi, de asemenea, o țintă atrăgătoare pentru infractorii cibernetici.

Pe măsură ce liderii din domeniul sănătății caută să consolideze reziliența cibernetică a organizațiilor lor, este esențial să se concentreze asupra celor mai importante date – de la înregistrări cu imagini atașate, la date din sisteme de diagnosticare și anchete de sănătate. Plasarea acestor date critice într-un seif va contribui la siguranța că acestea sunt protejate, că nu pot fi modificate și că pot fi recuperate rapid în cazul unui atac – permițând astfel serviciilor de sănătate să își reia rapid activitatea.

Mai bine împreună

Protejarea acestor seturi de date nestructurate necesită o abordare bazată pe „oameni, procese și cele mai bune soluții tehnologice”. Deși nu există un antidot sau o abordare 100% infailibilă, stabilirea unei strategii cibernetice care să se concentreze pe toate cele trei elemente este esențială. Securitatea cibernetică evoluează rapid pentru a ține pasul cu infractorii cibernetici, ceea ce înseamnă că și strategiile cibernetice ar trebui să evolueze în mod constant – cu teste de rezistență și evaluări continue pentru a se asigura că sunt adecvate scopului. Planificarea și pregătirea sunt vitale. Aceasta nu este o călătorie pe care furnizorii de servicii medicale o pot parcurge singuri – și nu se întrevede niciun final al acestor necesități.

Riscurile de a nu acționa imediat depășesc cu mult costul pe termen scurt al investițiilor în strategii cibernetice mai stricte. Este în joc progresul în domeniul sănătății. Acesta este susținut de inovații tehnologice care necesită încrederea pacienților, continuitate și fiabilitate. Să luăm ca exemplu potențialul tehnologiei Digital Twin, care transformă sectorul și permite instituțiilor de sănătate să facă față provocărilor presante – de la personalizarea asistenței medicale la reducerea timpilor de așteptare. Combinația puternică dintre digital twin, IoT, AI și analiza datelor va stimula performanța spitalelor. Dar aceasta trebuie să fie susținută de o securitate cibernetică riguroasă pentru a evolua, pe baza încrederii pacienților și a furnizorilor de servicii medicale, și pentru a rămâne operațională în cazul unui atac ransomware.

Atacurile ransomware sunt o provocare globală, iar abordările deschise și multilaterale în toate sectoarele vor ajuta organizațiile să își consolideze apărarea. Prin natura sa sistemul de sănătate este vulnerabil, iar miza este mare. Asigurarea viabilității inovațiilor în domeniul sănătății prin strategii cibernetice de primă clasă va fi în beneficiul tuturor, oriunde. Pe măsură ce ne îndreptăm spre un viitor mai echitabil și mai durabil, care să plaseze cetățenii în fruntea progresului, securitatea cibernetică a asistenței medicale este mai mult decât un subiect de actualitate – este un colac de salvare.

Articol de: Dan Bogdan – ISG Technology Consulting Manager la Dell Technologies

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: