Cariere pe alt drum
Reading Time: 3 minuteAu avut pe mana bugete de invidiat, au coordonat echipe mari si s-au dovedit a fi buni manageri. Dar au renuntat la sigurata oferita de o mare companie si au mizat pe cartea antreprenoriatului intr-un domeniu total necunoscut lor. Ce inseamna sa fii “career renegade” in Romania?
Pe vremea cand recesiunea mondiala isi tesea panzele cu care avea sa blocheze sectoare intregi ale economiei, toata lumea vorbea despre schimbare. Indiferent ca se vorbea despre o schimbare de paradigma, despre managementul schimbarii ori despre schimbarea focusului sau a strategiei, acesta era unul dintre cele mai rostite cuvinte din sedinte si se afla la loc de cinste pe agendele managerilor. Pe masura ce criza s-a adancit si pe plan local, a crescut si numarul asocierilor schimbarilor radicale cu cariera. “Cred ca recesiunea a contribuit putin la accentuarea fenomenului «career renegade», pentru ca fie au fost oameni care s-au vazut nevoiti sa se gandeasca la o cariera diferita, fie au fost oameni pentru care presiunea emotionala negativa a fost picatura in plus care a umplut paharul”, spune Madalina Uceanu, Managing Partner la Career Advisor.
“Au fost astfel urniti sa faca ceva pentru ca nu mai era comod sa stea. Eu cred ca multi dintre cei care au facut o schimbare majora aveau demult acest plan, doar ca s-a umplut paharul si au trecut la actiune”, mentioneaza Madalina Uceanu. Ea arata ca exista totusi si varianta inversa, cand angajati aflati intr-un context nefavorabil nu isi permit sa viseze cu ochii deschisi, mai ales ca pentru un “career renegade” exista un risc financiar la baza transformarii unei pasiuni in business. Numarul angajatilor care aleg siguranta oferita de o corporatie nu este tocmai infim, dupa cum o arata si un raport realizat de firma de consultanta Accenture.
Potrivit acestuia, mai bine de jumatate dintre respondenti nu sunt multumiti de actualul loc de munca, dar nu planuiesc o schimbare a angajatorului in urmatoarea perioada. Printre principalele motive de nemultumire sunt pachetul salarial si lipsa oportunitatilor de dezvoltare sau de promovare. Mai mult, 13% dintre femeile chestionate si respectiv 12% dintre barbati au precizat ca un motiv pentru lipsa satisfactiei fata de actualul job este ca nu le place munca lor in sine. Dar portretul-robot al unui “career renegade” arata cu totul altfel. “In general motivul celor care fac o schimbare majora de macaz este legat de un disconfort in locul respectiv, care de multe ori este unul relational: manageri sau colegi. Nu cel financiar este principalul motiv”, spune Managing Partner-ul de la Career Advisor. “Ori pur si simplu sunt oameni intr-o faza de plafonare foarte mare si nu au unde sa creasca in organizatia respectiva. Preponderent sunt motive care tin de frustrare si de management al emotiilor”, adauga Madalina Uceanu.
UN NOU INCEPUT
Prin expertiza in industriile in care activeaza, precum si cu ajutorul unor programe de dezvoltare, subsidiarele companiilor multinationale din tara au contribuit la scrierea unor povesti de succes ce au ca personaje principale angajati din top management si nu numai, care, in ciuda experientei anterioare ori a studiilor universitare, si-au creionat o cariera intr-un domeniu total diferit. Insa tocmai prin expertiza avansata a corporatiei in acea arie o astfel de tranzitie nu este un proces tocmai anevoios. In schimb, ca antreprenor aflat la inceput de drum intr-un domeniu total necunoscut, riscurile si provocarile nu vor intarzia sa apara. Un prim obstacol in calea noilor antreprenori, care tocmai au trecut catre zona de “renegade” este frica de necunoscut, urmat de presiunea sociala venita din partea celor apropiati. “Tin minte ca m-a scos mama la masa.
A fost pentru prima oara cand m-a scos la masa si m-a intrebat daca este totul bine”, isi aminteste Madalina Radulescu, antreprenor si coach, despre momentul cand si-a anuntat apropiatii ca va renunta la functia de HR Manager la divizia de Retail Banking din cadrul ING Romania in favoarea antreprenoriatului in turism. “In primele doua saptamani primeam zilnic telefoane de la prieteni, care ma intrebau: «Ce faci?», «Cum esti?»”, mai spune Madalina Radulescu. “Sunt foarte bine. In afara de faptul ca nu mai port tocuri zilnic, nu este nicio diferenta”, isi aminteste zambind antreprenoarea, care a reusit in mai putin de cinci ani sa transforme o pensiune din Sinaia intr-un adevarat complex format dintr-un hotel de trei stele, o vila de patru stele, un restaurant, terasa si un parc de aproape 1.000 de metri patrati.
Daca la prima vedere pare usor, nu este deloc asa. “In acest context este nevoie sa iti placa foarte tare ceea ce faci, fiind destul de multe necunoscute, trebuie sa existe o motivatie si pentru tine”, spune Madalina Uceanu despre rolul pasiunii in succesul businessului. “Nu exista motivatie financiara, nu exista acceptanta sociala, atunci trebuie sa fie o motivatie intrinseca. Fie ca vrei sa iti demonstrezi tie, fie ca este o zona care iti place pur si simplu, este ceva ce ai face si fara sa fii platit, pentru ca, o perioada de timp, chiar asa o sa fie”, adauga Managing Partner-ul de la Career Advisor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz