Management Stiri

Cariera la români

26 sept. 2017 2 min

Cariera la români

Reading Time: 2 minute

Unul din cinci angajați români consideră că nu a făcut o alegere potrivită în ceea ce privește cariera.

39% dintre angajații din țară sunt mulțumiți de situația lor profesională actuală, în timp ce 41% sunt indiferenți, iar restul de 20 de procente se declară nemulțumiți, după cum arată un studiu realizat de portalul de recrutare online eJobs. Cu toate acestea aproape jumătate dintre angajați consideră că au făcut alegerea portrivită privind cariera lor și, la polul opus, un angajat din cinci crede că a făcut o alegere mai puțin sau deloc potrivită.

Cariera actuală a fost, pentru 36% dintre participanții la studiu, o opțiune proprie. Alți 31% spun că au fost influențați de anumite circumstanțe în alegerea parcursului profesional, cum ar fi facultatea urmată sau primul job, în timp ce pentru 15% decizia a avut ca factor determinant studiile urmate într-un liceu de specialitate.

Principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate (34%) și abilitățile personale (32%). Aproape un sfert dintre respondenți au fost motivați, totodată de siguranța locului de muncă (24%), de oportunitățile de dezvoltare profesională (24%), de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii (23%) sau de perspective de viitor ale domeniului ales (22%).

Pasiunea pentru un domeniu este importantă mai ales în cazul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani și scade odată cu vârsta, cei de 46 – 55 de ani având o pondere de numai 25%. Pentru aceștia din urmă, siguranța locului de muncă este principala motivație în alegerea carierei și tot ei sunt cei care, cu un procent de 51% au cea mai mare compatibilitate între cariera actuală și domeniul în care și-au urmat studiile. Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani lucrează mai degrabă într-un domeniu diferit de cel în care și-au s-au specializat (59%), alegerea fiind făcută în special în funcție de abilitățile persoane, de oportunitățile de dezvoltare profesională, de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii, precum și de perspectivele de viitor.  

Gradul de satisfacție profesională este în mare măsută corelat cu planurile de viitor ale angajaților români, astfel că 61% dintre participanții la studiul derulat de eJobs au declarat că iau în calcul schimbarea carierei în următorii trei ani. Cei mai deciși în acest sens sunt tinerii până în 35 de ani (68%), iar principalul motiv invocat pentru schimbare este lipsa de motivație în cariera actuală (44%). O treime consideră că nu are suficiente oportunități, iar câte un sfert dintre respondenți cred că este dificil să avanseze în cariera actuală (26%) sau nu le place ceea ce fac în prezent (24%).

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: