Carieră cu epicentrul în Kyoto
Reading Time: 2 minuteDe 20 de ani, cercetătorul și seismologul Bogdan Enescu luptă cot la cot cu japonezii contra cutremurelor și dezastrelor naturale. Acum, vrea să contribuie și la îmbunătățirea situației în domeniu în România.
Atras de cultura niponă, Bogdan Enescu a venit în Japonia cu o bursă de studii de un an la Universitatea din Kyoto. După mai puțin de o lună, pentru că diferențele erau enorme, și-a dorit să revină acasă. A rămas însă, la insistențele părinților. Ceea ce trebuia să fie o ședere de 12 luni s-a prelungit cu încă trei ani, timp în care a făcut un doctorat, iar la finalul acestora a acceptat un post temporar la Universitatea din Kyoto.
A urmat o perioadă în care Enescu a lucrat în Germania și, ca să nu fie departe de familie, a fost nevoit să zboare frecvent între Japonia și Bătrânul Continent. “În 2007, când băiatul cel mare avea doi ani, când mă vedea în casă întreba cine este tipul ăsta, pentru că nu mă știa. Era foarte ciudat sentimentul”, spune Bogdan Enescu, profesor asociat în cadrul Departamentului de Geofizică al Universității din Kyoto. “A fost unul dintre motivele pentru care am zis: «Ori veniți voi în Germania, ori mă întorc eu în Japonia». Până la urmă, m-am întors eu. Nu am regretat. Profesional nu îmi pare rău, sunt cutremure aici, spre deosebire de Germania”, adaugă seismologul.
Anul acesta se fac 20 de ani de când Bogdan Enescu a pus prima oară piciorul în Țara Soarelui-Răsare, timp în care a lucrat intens la construirea unor modele fiabile bazate pe fizică ce pot fi utilizate pentru prognozarea activităților seismice. În tot acest timp, a participat activ la studii cu maparea exactă a structurii vitezei subterane, prin folosirea unor metode de tomografie seismică, și a colaborat cu institute de cercetare și universități din Japonia, SUA, Franța, Germania, Elveția sau România. Cu toate că este activ în Japonia, plănuiește să se apropie mai mult de țară și să
colaboreze cu autoritățile din România.
“Autoritățile nu mă contactează, dar eu am intenția, tocmai pentru că merg în țară foarte des, cam o dată pe an, să intru în contact nu numai cu partea de cercetare și să mișcăm lucrurile în alte direcții. Acesta ar fi un plan. Cei de la Măgurele au venit în Japonia, ne-am întâlnit, am discutat oficial. Se întâmplă ceva, dar poate facem mai mult. Vreau să mă implic”, spune Bogdan Enescu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz