Care sunt întreprinderile sociale înființate prin proiectul ARGUS
Reading Time: 7 minuteSocietatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară și Servicii Sociale implementează proiectul “ARGUS – sprijinirea înființării și dezvoltării de întreprinderi sociale în regiunile Nord-Vest, Vest și Centru”.
Proiectul urmărește promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare. Prin proiect se stimulează antreprenoriatul social și integrarea vocațională în întreprinderile sociale, pentru a facilita accesul la ocuparea forței de muncă.
Proiectul “ARGUS – sprijinirea înființării și dezvoltării de întreprinderi sociale în regiunile Nord-Vest, Vest și Centru” se derulează în perioada 2 septembrie 2019 – 31 august 2022 și are ca obiectiv general dezvoltarea și consolidarea, în mediul urban și rural, a 21 de structuri de economie socială capabile să se auto-susțină, în cadrul cărora se vor crea 105 locuri de muncă, în vederea combaterii sărăciei prin integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile și dezvoltarea serviciilor locale.
Prin proiect se urmărește stimularea și încurajarea spiritului antreprenorial, dar și dezvoltarea economiei sociale în regiunile Nord-Vest, Vest și Centru.
Valoarea proiectului este de 13.791.287,89 lei, 100% finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
În perioada 01.04.2020 – 15.06.2020 s-a realizat înscrierea la programele de formare antreprenorială specifică. Ca urmare a susținerii examenelor de absolvire, 99 de persoane au fost certificate ca absolvenți, dintre care 71 pentru cursul de Antreprenor în economie socială și 28 pentru cursul de Manager întreprindere socială.
În perioada 01 iulie 2020 – 31 august 2020 s-a desfășurat evaluarea planurilor de afaceri și anunțarea celor selectate spre a fi finanțate. Întreprinderile sociale care au fost contractate la sfârșitul lunii februarie pentru a primi ajutorul de minimis sunt din municipiul Sibiu (Ateliere Dreptaru Srl, Asociația My Way, Sc Trotisso Srl, Asociatia Recreativ Brașov, Soundbox Music Srl și Asociația Academia De Bine) și Municipiul Sibiu (Zâmbetul Comunității Srl).
La nivelul regiunii Centru, se observă 538 de întreprinderi de acest tip, cele mai multe fiind menționate în județul Alba (297) și cele mai puține în județul Harghita (8).
Din perspectiva populației aferente fiecărui județ, se evidențiază faptul că există o medie de 20,46 întreprinderi sociale la 100.000 locuitori la nivel regional. Județul Alba are 78,86 întreprinderi sociale la 100.000 locuitori, iar județul Harghita are cele mai puține întreprinderi sociale la 100.000 locuitori – 2,41.
Județ | Populație* | Număr întreprinderi sociale | Nr. întreprinderi sociale / 100.000 locuitori |
Alba | 376589 | 297 | 78,86 |
Brașov | 634236 | 108 | 17,02 |
Covasna | 226879 | 17 | 7,49 |
Harghita | 331809 | 8 | 2,41 |
Mureș | 593024 | 23 | 3,87 |
Sibiu | 466905 | 85 | 18,20 |
TOTAL | 2629442 | 538 | 20,46 |
Soundbox Music
Întreprinderea socială Soundbox Music SRL din municipiul Brașov organizează lecții de muzică și instrumente muzicale, gratuit, pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, asigură incluziunea socială a categoriei defavorizate, urmărește formarea profesională a tinerilor din grupul vulnerabil care doresc să facă din muzică o vocație și contribuie la descoperirea și promovarea talentelor.
De asemenea, Soundbox Music asigură organizarea de spectacole festive cu elevii scolii, astfel încât să se simtă valorizați și să își poată expună abilitățile dobândite. Totodată, contribuie la creșterea calității vieții în Brașov, prin diversificarea activităților culturale la care pot adera brașovenii.
Asociația Recreativ Brașov
Întreprinderea socială Asociația Recreativ din municipiul Brașov vizează o serie de obiective sociale importante:
- îmbunătățirea calității vieții a 30 de copiii și adulți din grupurile vulnerabile, pe trimestru, prin activitățile din cadrul întreprinderii sociale;
- integrarea socială a 10 părinți și 10 copii provenind din mediile defavorizate;
- respectarea, protejarea și promovarea persoanelor beneficiare a serviciilor oferite de întreprinderea socială.
Întreprinderea are cinci angajați, dintre care o persoană care aparține grupurilor vulnerabile.
Aspectele pozitive evidentiate la nivelul întreprinderii sociale se referă la realizarea mai multor parteneriate care să vină în sprijinul realizării misiunii sociale.
Astfel, întreprinderea a contribuit la recuperarea a șapte copii cu deficiențe prin oferirea de ședințe gratuite de kinetoterapie, art-terapie, meloterapie și socializare, precum și realizarea unei activități de zi într-un centru de echitație la 15 km de Brașov cu opt copii cu dizabilități și din mediile defavorizate.
Asociația Academia de Bine
Asociația Academia de Bine vizează realizarea unei investiții în vederea dezvoltării unui set integrat de servicii psihologice și educaționale de specialitate, educație nonformală și recreațională pentru copii și adolescenți cu tulburări de neurodezvoltare și cu nevoi speciale (TSA și tulburări asociate, ADHD și tulburări de învățare, tulburări emoționale și cerințe educaționale speciale), consiliere aparținători (persoane aflate în dificultate) pentru incluziune și coeziune socială, cu respectarea principiilor de economie socială și dezvoltare durabilă.
Din perspectiva misiunii sociale se evidențiază o serie de aspecte pozitive specifice unei bune practici:
- acordarea setului integrat de servicii psihoeducaționale gratuite (evaluare psihologică, psihoterapie, consiliere psihologică, orientare vocațională, grup de susținere și ateliere de dezvoltare personală și educație nonformală) pentru minimum 25 de persoane, copii și tineri aparținând grupurilor vulnerabile și proveniți din sistemul de protecție specială;
- susținerea campaniilor de conștientizare si sensibilizare privind creșterea gradului de incluziune socială și inserție pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile vizate în vederea combaterii sărăciei și reducerii inechitaților sociale;
- facilitarea dezvoltării parteneriatelor între actorii locali și alte organizații și întreprinderi sociale pentru identificarea celor mai eficiente măsuri de sprijin și intervenție în vederea eficientizării serviciilor destinate acestui grup vulnerabil.
Zâmbetul Comunității
Întreprinderea socială Zâmbetul Comunității SRL din municipiul Sibiu vizează achiziționarea de tehnologie modernă care permite digitalizarea serviciilor de medicină dentară.
Cu ajutorul aparaturii CAD-CAM se realizează diferite tipuri de lucrări dentare estetice cu performanțe rapide, eliminând faze de laborator și îmbunătățind calitatea serviciilor stomatologice și calitatea vieții pacientului.
Obiectivul economic secundar a avut în vedere achiziționarea unui aparat de radiologie digitală dentară care conferă posibilitatea unor examinări complementare în sfera stomatologică – radiografii dentare digitale.
Întreprinderea socială are obiective sociale ce țin de îmbunătățirea stării de sănătate orală și igienă dentară prin realizarea unor servicii de educație și conștientizare în mod colectiv în orașul Sibiu și județul Sibiu, precum și îmbunătățirea stării de sănătate orală și igiena dentară prin servicii pentru educație și conștientizare în mod individual, pentru copii tineri, adulți și vârstnici din grupul țintă și din grupuri vulnerabile.
Alte servicii vizate de intreprinderea sociala se referă la acordarea de produse de igiena orală în mod gratuit pentru persoanele din grupul țintă și grupuri vulnerabile, acordarea de radiografii dentare digitale gratuite, tratamente de estetică dentară și tratamente de stomatologie generală (cu excepția celor estetice).
Trotisso
Sc Trotisso Srl din municipiul Brașov a vizat achiziționarea unei flote de trotinete electrice ce va fi dată spre închiriere pe piața de transport ecologic a Municipiului Brașov, precum și constituirea în principalul furnizor de vehicule electrice de pe piața Brașoveană (primul și singurul delivery de trotinete din România).
Misiunea socială a întreprinderii sociale este diversificată:
- instruirea a 100 de tineri (elevi ai liceelor brașovene) despre beneficiile mijloacelor de deplasare / transport ecologice;
- învățarea a 100 de tineri (elevi ai liceelor brașovene) despre utilizarea trotinetelor electrice, precum și despre conducerea defensivă a trotinetelor electrice pe drumurile publice;
- integrarea în activități instructiv-educative de genul traseelor recreative a 10 copii / tineri cu CES sau alte dizabilități, prin socializare și plimbări tematice cu trotinetele electrice.
Prețuri practicate:
– închiriere trotinetă electrică 1 oră – 20 lei,
– închiriere trotinetă electrică 1 zi – 90 lei,
– închiriere trotinetă electrică 1 zi, cu livrare – 110 lei,
– închiriere trotinetă electrică 1 zi, cu livrare și preluare – 130 lei.
Pentru a veni în sprijinul societății și a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, se oferă prețuri reduse clienților din grupurile vulnerabile. Aceștia vor primi gratuit transportul trotinetei și prețul de închiriere redus cu 50%. De asemenea, se oferă prețuri preferențiale companiilor care doresc să achiziționeze serviciile și au cel puțin un angajat provenind mediile defavorizate sau din grupurile vulnerabile.
Afacerea socială permite scalarea și/sau francizarea afacerii, datorită simplității acesteia. Antreprenorul doreste să implementeze aceste servicii în întregul județ, mai ales în orașele și stațiunile turistice de pe valea Prahovei, dar și la nivel național. Utilitatea serviciilor este dată de creșterea numărului de autoturisme poluante din ultimii ani și de traficul extrem de aglomerat al orașului Brașov, mai ales în plin sezon turistic.
Asociația My Way (În Felul Meu)
Asociația My Way din municipiul Brașov este un centru psihoeducațional și are ca activitate prestarea de servicii psihologice și educaționale pentru copiii cu CES (Cerințe Educaționale Speciale): intervenție psihologică specializată pentru copiii cu tulburare din spectru autist, întârziere în dezvoltare și/sau pe limbaj, retard, probleme de învățare, educație remedială și nonformală, grupuri de învățare și socializare.
Asociația My Way are o serie de obiective sociale:
- creșterea șanselor de integrare socio-școlară pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și reducerea riscului de abandon școlar;
- combaterea discriminării și excluziunii sociale a copiilor cu cerințe educaționale speciale;
- oferirea de servicii psihoeducaționale gratuit copiilor cu cerințe educaționale speciale, aflați în risc de excluziune socială și abandon școlar;
- reîntoarcerea mamelor copiilor cu CES in câmpul muncii si creșterea calității vieții aparținătorilor și familiilor acestor copii prin oferirea posibilității continuării activităților profesionale și/sau administrative cât timp copiii își continuă procesul de învățare într-un mediu sigur și special creat pentru nevoile lor – oferirea de servicii tip baby parking cu ajutorul voluntarilor;
- susținerea unei campanii de sensibilizare și informare a colegilor, educatorilor, învățătorilor și comunității asupra nevoii copiilor cu cerințe educaționale speciale de a fi acceptați, respectați și ajutați să se integreze în grupul lor școlar si social;
- susținerea a diverse proiecte prin care copiii cu CES să fie ajutați în procesul lor de incluziune socială și școlară prin invitarea la centru a învățătorilor, profesorilor și a colegilor acestor copii în cadrul unor proiecte reprezentative.
Ateliere Dreptaru
Ateliere Dreptaru SRL din municipiul Brașov are ca obiect de activitate învățământul în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice și alte arte).
Intreprinderea socială vizează dezvoltarea unei afaceri sociale care își propune să crească interesul comunității locale pentru activități din sfera artei și să devină astfel un centru de referință pentru activități de agrement în municipiul Brașov.
În privința misiunii sociale se evidențiază:
- facilitarea accesului a cel puțin 10 copii talentați proveniți din familii cu posibilități financiare reduse la activități artistice (dans, balet, grafică, pictură);
- realizarea unui eveniment pentru persoane vârstnice;
- realizarea unui eveniment de consiliere pentru femei gravide.
Întreprinderea socială oferă următoarele servicii: cursuri de dans și de balet, cursuri de gimnastică medicală, ateliere de pictură, ateliere de grafică și ateliere de pictură pe sticlă și artă decorativă (preț: 250 lei/abonament lunar).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz