Care sunt beneficiile angajatilor romani
Reading Time: 2 minuteIntr-o piata a muncii tot mai dinamica, efortul depus pentru atragerea, retinerea si motivarea talentelor este tot mai mare, prin urmare angajatorii sunt nevoiti sa elaboreze si sa implementeze strategii de recompensare care sa raspunda nevoilor diferite ale angajatilor.
Potrivit specialistilor Accace, principalele beneficii pe care angajatorii le acorda salariatilor sunt: tichetele de masa, asigurari medicale sau abonamente la clinici private, concediu de odihna suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Craciun), programe de formare profesionala, etc.
In functie de marimea organizatiei, profilul acesteia si locatie, pot exista si beneficii precum: abonamente la sali de sport, gustari/racoritoare gratuite, pensie privata facultativa, asigurare de viata privata, reduceri la produsele sau serviciile comerciantilor/partenerilor, program de lucru flexibil, facilitati pentru recreere (sala de relaxare, mese de ping-pong, biliard, scaun pentru masaj, etc.), parcare gratuita pentru masina, asigurare medicala pentru calatorii in strainatate atat pentru salariati cat si pentru membrii familiei, etc.
Tichetele de masa sunt printre cele mai intalnite beneficii extra-salariale
Tichetele de masa sunt printre cele mai intalnite beneficii extra-salariale, nu doar in Romania, ci si in tari precum Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia. Exceptie face Ucraina. In schimb, angajatorii din Ucraina obisnuiesc sa ofere salariatilor, ca beneficiu, o alocatie individuala pentru hrana, limita fiind variabila in functie de decizia angajatorului si industrie.
“In Romania, incepand cu luna mai 2015 valoarea tichetelor de masa a fost majorata de la 9,35 RON la 9,41 RON, fara insa a fi resimtita cu adevarat de salariati. Spre deosebire de Ungaria, unde tichetele de masa sunt un beneficiu asupra caruia se aplica atat impozit pe venit, cat si contributii sociale, in Romania tichetele de masa acordate de angajatori sunt supuse doar impozitului pe venit, respectiv 16%.“, a precizat Andreea Paun, Payroll Superviser Accace
Specialistii Accace remarca faptul ca la nivel de regiune majoritatea tarilor acorda tichete de masa nu doar in formatul clasic, pe hartie, ci si in format electronic sub forma de card. De exemplu, in Polonia, angajatorii acorda tichete de masa electronice inca din anul 2004, iar in Ungaria incepand cu anul 2012, in Republica Ceha se acorda efectiv din septembrie 2013, iar in Slovacia tichetele de masa pot fi acordate si electronic, insa nu e o practica foarte raspandita.
Programele de beneficii flexibile sunt din ce in ce cele mai populare in regiune.
In Ungaria, de exemplu, exista asa-numitul sistem „cafeteria”, care reprezinta o forma flexibila de beneficii oferite de angajatori. Acest sistem este de fapt un meniu cu beneficii din care salariatii, in limita unui buget anual, pot alege ce isi doresc, in functie de nevoile lor. Unul din elementele componente este cardul de vacanta „Szechenyi”, pe care salariatii il pot folosi pentru a achizitiona diferite servicii precum cazare, masa si recreere.
Si in Romania intalnim companii care aleg sa ofere pachete de beneficii flexibile, insa numarul acestora este inca unul mic.
Un beneficiu care nu este inca foarte utilizat in Romania este serviciul de tip „gradinita/cresa la locul de munca”.
Aflati mai multe despre studiu accesand : www.accace.ro
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz