În 2020, apetitul mai ridicat pentru lectură s-a putut vedea și în diversitatea autorilor români preferați de cititori. Pe primul loc s-au aflat autorii pentru copii Alex și Cristina Donovici, creatorii comunității Poveștile Cristinei și părinții bine-cunoscutelor personaje Țup, Norișorul Roz și a multor alți eroi îndrăgiți.
Din colecția Poveștile Cristinei s-au vândut din 2017 și până în prezent peste 100.000 de exemplare, însumând 12 titluri apărute în ultimii 3 ani. Tot în vârful topului se află cărțile celei mai cunoscute bloggerițe culinare, Geanina Staicu-Avram (Jamila Cuisine), urmată de psihologul Gáspár György și bloggerii Radu F. Constantinescu și Ramona Constantinescu. Tot în top îi veți găsi și pe actrița Laura Cosoi, chef Nicolai Tand, nutriționista dr. Mihaela Bilic, omul de radio Răzvan Exarhu și istoricul Adrian Cioroianu.
Regăsiți mai jos un top complet al autorilor români și străini cei mai citiți în 2020 de la Curtea Veche Publishing:
Topul autorilor români
Alex și Cristina Donovici au pornit proiectul PovestileCristinei.ro din dorința de a-i oferi fetiței lor povești gândite pentru vremurile noastre, adaptate atât pentru nevoile părinților cât și cele ale celor mici. Vrem, nu vrem, mentalitățile se schimbă și copiii reacționează diferit la povești. Iar acestea sunt cruciale în dezvoltarea intelectuală și emoțională a lor. Și acest lucru îl observăm abia mai târziu, când ajungem să citim alături de ei, ca mai apoi, de ce nu, să ne citească ei nouă. Colecția Poveștile Cristinei a devenit una dintre cele mai populare serii de cărți pentru copii din România.
Creatoarea blogului culinar JamilaCuisine, cel mai iubit blog exclusiv pentru reţete video realizate pas cu pas, într-o manieră simplă şi pe înţelesul oricui. Azi, blogul ei este cel mai vizitat din categoria celor cu profil culinar, iar pe YouTube Jamila Cuisine este urmărită de peste 1,3 milioane de abonaţi.
Cărți publicate: Jamila Cuisine. Vol. 1; Jamila Cuisine. Vol. 2
Psiholog clinician și psihoterapeut rela’ional, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, coordonator al programului de formare în psihoterapia familiei și realizator de emisiuni radio. Co-organizator al unor conferințe naționale cu speakeri de talie internațională: dr. Daniel Siegel, dr. Harville Hendrix, dr. Helen LaKelly Hunt, dr. Esther Perel, dr. Frank Dattilio, dr. Monica McGoldrick.
Cărți publicate: Mindfulness urban; Copilul invizibil
Ramona şi Radu F. Constantinescu descriu acele intuiţii psihologice pe care le-am avut cu toţii, chiar dacă nu le-am analizat întotdeauna. Viaţa de familie, joburile noastre, relaţiile de cuplu, flirturile online, interviurile de angajare, versurile muzicii pop, rock sau hip-hop, proverbele româneşti – totul ascunde ceva, totul încearcă să ne vorbească. Dacă suntem suficient de deschişi, suficient de răbdători, atunci vom înţelege ce încearcă să ne transmită volumul Psihologie pentru oameni obișnuiți. Reflecţiile celor doi autori spun multe nu doar despre lumea în care trăim, ci mai ales despre noi înşine, despre originea şi sensul dorinţelor noastre.
Vegetarian, nutriționist raw-vegan și tehnician nutriționist, Alec Blenche a organizat și susținut o serie de prezentări, workshop-uri pe teme de nutriție și alimentație sănătoasă, precum și tabere de detoxifiere și de gătit hrană vie, pe lângă lansările de carte și întâlnirile cu micii cititori.
Laura Cosoi este dansatoare, actriță de teatru, film și televiziune, una dintre vedetele postului PRO TV. Și-a început cariera cu rolul Adina din „La Bloc” (2002) și a continuat cu producții de succes precum „Cu un pas înainte” (2007). Pe scenă joacă la Teatrul Nottara și la Teatrul Elisabeta din București. Nașterea primei fiice, Rita, a inspirat-o pe Laura să își urmeze pasiunea pentru gastronomie și pe teritoriul delicat și plin de provocări al hrănirii bebelușilor în primul an de viață.
Cărți publicate: Papă tot; Forma gustului; Rămâi la masă?
Chef Nicolai Tand declara într-un interviu că cele mai valoroase amintiri ale lui încep din copilărie și sunt mesele alături de familie, duminica, după ce se întorceau de la biserică, apoi prima petrecere de ziua lui pe care a sărbătorit-o la 25 de ani alături de prieteni. Așa este și cartea sa, Maramureș în bucate: plină de amintiri. O moștenire gastronomică, așa cum a primit-o și el de la mama și sora lui; gustul mâncărurilor simple de la țară, cu ingrediente culese din grădină, gustul care pentru români va însemna mereu acasă.
Dr. Mihaela Bilic este de mai bine de 20 ani medicul nutriţionist care vrea să aducă din nou bucuria şi plăcerea pe mesele românilor. Autoarea unor cărţi de succes, vândute în mii de exemplare, promotoare a multor campanii de educaţie nutriţională, Mihaela Bilic şi-a propus să le redea oamenilor încrederea în mâncare, arătând că sănătatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni TV la care a fost invitată, dar şi în cadrul conferinţelor şi seminarelor pentru publicul larg, sfaturile şi recomandările ei au ajuns în multe case şi au ajutat mulţi români.
Cărți publicate: Confesiuni gurmande; Ronțăieli nevinovate; Am mâncat. O fi păcat?; Supă de încălzit inima; ABC de nutriție; Tocăniță pentru suflet; Sănătatea are gust
Producător și prezentator radio și TV, jurnalist, bucătar și autorul cărții Fericirea e un ac de siguranță. Devenit celebru cu emisiunile Rondul de dimineață și Rondul de noapte prezentate la Pro FM, Răzvan Exarhu realizează în prezent emisiunea Morning Glory la Rock FM și a fost totodată membru în juriul emisiunii MasterChef de la Pro TV. De la primul rând scris se simte că îi place să vorbească, în aceeaşi măsură în care îi place să observe şi să asculte. E acel tip de povestitor pentru care tăcerea şi cuvintele sunt la fel de importante. Iar curiozitatea lui deopotrivă tandră şi crudă compune un tablou viu în care se amestecă emoţiile primei zile de şcoală, şlapii târşâiţi ai românilor, relaţia dintre eschimoşi şi raw-veganism, revolta anti sistem, alcoolul, cărţile, crucile făcute în autobuze, prietenia, urzicile, clişeele și multe altele.
Profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii. A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Autor a mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman, este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului. Şi toate acestea şi pentru că, în copilărie, i-au plăcut poveştile.
Cărți publicate: colecția Regii și Reginele Noastre; Câteva adevăruri simple despre istoria românilor (Cea mai frumoasă poveste. Vol. 1); Nu putem evada din istoria noastră (Cea mai frumoasă poveste. Vol. 2); O țară se construiește zi de zi (Cea mai frumoasă poveste. Vol. 3).
Topul autori străini
Supranumit „părintele educației financiare”, Robert T. Kiyosaki este un american de origine japoneză, născut şi crescut în Hawaii. După ce a absolvit US Merchant Marine Academy din New York, s‑a înrolat în trupele de puşcaşi marini şi a luptat în Vietnam ca ofiţer și pilot de elicopter. După război, a lucrat în departamentul de vânzări al Xerox Corporation, apoi, în 1977, a deschis o companie care a adus pe piaţă primele portofele din nailon şi Velcro cu diverse simboluri şi embleme rock’n’roll. În 1985 a fondat o companie internaţională care avea ca scop educarea a zeci de mii de oameni din întreaga lume cu privire la afaceri şi investiţii. În 1994, Robert şi‑a vândut afacerea şi, datorită investiţiilor, a putut să se retragă din activitate la vârsta de 47 de ani. În scurta perioadă petrecută ca „pensionar“ a scris bestsellerul internaţional Tată bogat, tată sărac.
Daniel Goleman și-a creat o reputație mondială de jurnalist și cercetător în psihologie clinică și științe comportamentale, domenii în care a obținut doctoratul la Harvard. A fost redactor pentru The New York Times pe teme de știință, iar pentru articolele sale a fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer. A ținut cursuri ca profesor invitat la Harvard University și a colaborat cu numeroase publicații prestigioase, printre care People, Time, Psychology Today, Publisher’s Weekly. Bestsellerul său, Inteligența emoțională, a declanșat un efect de proporții în societatea occidentală.
Dr. Gary Chapman este unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie. De peste 35 de ani susține conferințe pe teme de mariaj și educație a copiilor în fața unui public numeros. El însuși căsătorit de peste 45 de ani cu Karolyn și tată a doi copii, oferă și ședințe private de consiliere maritală. A susținut un doctorat la Southwestern Baptist Theological Seminary și este pastor asociat în cadrul Calvary Baptist Church Winston‑Salem, Carolina de Nord. A publicat zeci de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt reunite în seria Cele cinci limbaje ale iubirii, devenită bestseller.
Tenzin Gyatso, cel de al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. În 1950, la un an de la invadarea Tibetului de către China, a fost chemat să își asume puterea politică, iar în 1959, după invazia trupelor chineze în Lhasa, a fost forțat să plece în exil. De atunci trăiește în Dharamsala, în nordul Indiei, acolo unde se află sediul puterii administrative tibetane. În 1989 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.
Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetător şi îndrumător la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, în urma unei transformări spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvată şi viaţa i s‑a schimbat radical. Următorii ani şi i‑a dedicat înţelegerii, integrării şi aprofundării acestei transformări, care a marcat începutul unei pasionante experienţe spirituale. Eckhart Tolle nu s‑a aliniat niciunei tradiţii sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Cartea sa cea mai cunoscută, Puterea prezentului, este un bestseller tradus în 33 de limbi, care ne arată cum să ne debarăsăm de „corpul-durere”, o forţă distructivă pe care o exercită mintea şi ego-ul asupra corpului.
Foto: © Emilija Randjelovic| Dreamstime.com
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță lansarea Pepsi Twist Zero Zahăr - cu gust de…
Fanta și VML România au redefinit Halloween-ul anul acesta printr-un parteneriat global cu Warner Bros. pentru lansarea filmului Beetlejuice Beetlejuice, o…
O afacere de familie din Mizil a devenit, în cele trei decenii de activitate, unul din cele mai îndrăgite branduri…
Vinoteca Românească și-a propus conservarea și popularizarea vinurilor românești, reușind să creeze un adevărat tezaur al vinificației românești. Totul a…
De la începutul lunii septembrie, Philip Morris International (PMI) l-a numit pe Kostas Salvaras în funcția de Area Vice President…
Expand Labs marchează o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului Noul spațiu oferă…