Cardurile castiga teren
Reading Time: 2 minuteDin pacate, toate statisticile efectuate de institutiile financiare au relevat o concluzie dezarmanta: romanii folosesc cardul in principal pentru retrageri de numerar de la ATM-uri. „Este adevarat ca, ani la rand, romanii au folosit cardurile pentru retrageri de numerar, fapt care se datora in primul rand retelei restranse de acceptare la comercianti. Situatia s-a schimbat considerabil in ultima vreme, dar prejudecata a ramas”, afirma Cosmin Vladimirescu, Account Manager pentru Romania in cadrul MasterCard Europe.
Motoarele principale ale migrarii catre plata cu cardul versus retragerile de numerar au fost: extinderea numarului de comercianti acceptatori, atractivitatea acestora si, nu in ultimul rand, profilul cardurilor”. Situatia se schimba: modul in care evolueaza numarul mediu de tranzactii pe card arata ca romanii folosesc tot mai mult cardul la cumparaturi. S-a ajuns, de-a lungul timpului, de la un procent de sub 5% carduri de credit la circa 18% din total piata, potrivit unui studiu recent MasterCard.
Acelasi studiu arata ca, in prezent, una dintre barierele cele mai importante in calea platilor cu cardul tine de mentalitate si de prejudecati si mai putin de conditiile de piata. „Este exact ce spuneam la inceput. Oamenii s-au obisnuit sa creada ca numerarul domneste si nu vad ca, de fapt, de la an la an, cardurile castiga teren”, mai spune Cosmin Vladimirescu.
Tendinta din ultima vreme este de utilizare a cardurilor in e-commerce-ul local si international, mai ales ca in interiorul UE nu mai exista taxe vamale. Cel mai bun semn in acest sens este faptul ca recent Amazon si-a deschis livrarile catre Romania pe toate segmentele de produse, nu numai pe carti, CD-uri si DVD-uri, asa cum se intampla pana acum.
In acest an, MasterCard Romania s-a orientat catre cardurile si de business, segmentele dezvoltate insuficient in trecut. „Suntem in plin proces de migrare catre cardurile cu cip – finalizarea procesului tine insa de modul in care fiecare banca isi planifica strategia, dar pana la sfarsitul anului viitor acest proces ar trebui sa se apropie de sfarsit, conform mandatului SEPA in acest sens”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.
Anul acesta, MasterCard lanseaza Educard.ro, un proiect care isi propune sa ajute oamenii sa-si foloseasca inteligent si fara riscuri fondurile personale. Pentru 2010, organizatia isi propune sa optimizeze utilizarea cardurilor existente pe piata si sa consolideze segmentul cardurilor de business si premium.
Romania se situeaza pe locul 7 in topul tarilor din Europa ca numar de utilizatori de Internet. Nivelul de penetrare a Internetului in tara noastra este de numai 33,4%, jumatate din media UE, asta indicand un potential de crestere impresionant al pietei virtuale in urmatorii ani, aspect esential pentru batalia Internet banking-ului si a folosirii cardurilor.
Cardurile de debit domina in continuare piata, dar cardurile de credit sunt in crestere, cu o pondere de 18% din total piata. Daca raportam numarul de carduri de pe piata la totalul populatiei active, ar rezulta ca fiecare roman activ are 1,4 carduri in portofel. |nsa asemenea date cer o interpretare mai atenta, pentru ca este clar ca exista clienti cu 3-4 carduri in portofel, dupa cum exista si clienti care nu au inca niciun card.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz