Când economisirea se transformă în investiție
Reading Time: 5 minuteInteresul românilor pentru fondurile de investiții este în creștere, iar industria a trecut un test important în acest an. Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, ne vorbește despre evoluția fondurilor în contextul valului internațional de emoție negativă și despre proiectul prin care AAF vrea să explice cum să pui banii să lucreze pentru tine.
Cum au evoluat fondurile de investiții în pandemie și ce estimări aveți pentru perioada următoare?
Industria pieței de capital de la noi și, de altfel din întreaga lume, reprezintă un barometru al percepției publicului asupra viitorului economic astfel că orice modificare în starea economiei generată de factori economici, politici, sanitari sau sociali se reflectă și în dinamica pieței. După ce în 2019, industria de asset management a atins cel mai înalt nivel al activelor din ultimii zece ani și se pregătea de consolidare, criza generată de COVID-19 a introdus lumea într-o nouă realitate economică impactând, implicit, pe termen scurt, și industria noastră. Mai important decât impactul imediat este evoluția pieței pe termen mediu și lung astfel că acum, putem spune că în 2020 piața fondurilor de investiții a trecut un test important, marcat de o volatilitate accentuată atât în România cât și internațional. Pentru investitori, pandemia a însemnat și un test al răbdării, pe fondul valului internațional de emoție negativă. Dacă analizăm datele, vedem în mod clar că fondurile de investiții și-au îndeplinit rolurile. Fondurile cu expuneri pe acțiuni al căror scop este creșterea valorii investițiilor, în condițiile asumării unei volatilități mai ridicate, au atras în această perioadă noi investitori și, implicit, mai mulți bani. Fondurile de investiții cu expunere pe instrumente cu venit fix, care au rol de economisire pentru populație, au răspuns nevoilor investitorilor care aveau nevoie de bani, plătind prompt răscumpărările. După contracția/reculul din primul trimestru, industria reîncepe să crească deși, momentan, creșterea este timidă. Datele la final de iulie arată că activele nete ale celor 223 fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna iulie cu 0,8%, până la nivelul de 43 mld RON (8,9 mld €). Este a treia lună de evoluție pozitivă chiar dacă vorbim de o creștere mai mică.
Sunt românii interesați de investițiile în fonduri?
Da, fondurile de investiții devin, de la un an la altul, tot mai interesante pentru consumatorul român și există un potential foarte mare pentru industrie în condițiile în care numărul de investitori în România este printre cele mai scăzute din Europa, raportat la populația țării. La finele anului trecut, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții ajunsese la 344.495, în creștere cu 12,2% față de decembrie 2018 iar estimările noastre luau în calcul un plus de 10% pentru acest an. Același număr de investitori ne arată la jumătatea anului un plus de 6% față de luna iunie a anului trecut. Românii sunt interesați, preponderent de fondurile cu expunere pe instrumente cu venit fix – titluri de stat, depozite și obligațiuni deoarece fondurile de investiții sunt văzute mai mult ca instrumente de economisire de către populație. Există însă și un segment al populației interesat de fondurile de investiții în acțiuni iar acest segment este format din populația care își dorește randamente mai ridicate, luând în considerare volatilități mai ridicate în evoluția fondurilor.
8,9 miliarde de euro este valoarea activelor nete ale celor 223 fonduri deschise și închise, locale și străine, în luna iulie
Cum a evoluat educația financiară a românilor, pot compara dobânzile la depozite cu randamentele investițiilor în fonduri?
Fără îndoială, există un segment al populației foarte atent la potențialul pe care îl au fondrile mutuale ca produse de investiții iar evoluțiile consemnate de noi, administratorii, în perioada aprilie -iunie au arătat că fondurile de investiții în acțiuni au atras mai mulți investitori cu mai multe sume. În același timp, este loc pentru creșterea nivelului de cunoaștere în domeniul financiar pentru întreaga piață iar la acest capitol consider că toți actorii pieței financiare au responsabilitatea de a se implica. Este important ca investitorul să înțeleagă că are opțiuni multiple pentru economiile proprii, ce poate face cu banii de care dispune, cum își poate proteja și crește aceste economii. Mulți potențiali investitori compară investiția într-un fond cu cea într-un depozit, comparând randamentul anual al fondului cu dobanzile bancare pe un an practicate in acel moment, ceea ce nu este o comparație corectă. Dobânda anuală la un depozit este luată în calcul de astăzi pentru următoarele 12 luni în timp ce în cazul fondurilor de investiții randamentele anuale luate în calcul pentru comparație sunt rezultatul celor 12 luni precedente. Este important ca investitorul să înțeleagă că trebuie să analizeze opțiunile folosind aceeași bază de referință.
De exemplu, dacă o persoană ar fi plasat o sumă de bani, să spunem 3.000 de lei în luna iulie a anului trecut, trebuie să compare beneficiile aduse de un depozit bancar cu beneficiile aduse de investiția în fonduri (randament anual în procente) în perioada iulie 2019 – iulie 2020. Conform statisticilor BNR, plasamentul într-un depozit bancar i-ar fi adus un câștig mediu de 1,8%, respectiv, un plus de 54 lei. Aceeași sumă de bani plasată într-un fond de obligațuni ar fi generat un câștig mediu de 2,6%, respectiv, 78 de lei (randamentele fondurilor de obligațiuni în lei ajungând până la 3,9% în perioada exemplificată). Randamentul investiției în fonduri variază în timp iar rezultatul investiției pe o anumită perioadă va fi aflat la momentul finalizării acesteia, de aceea nu putem realiza o comparație pentru viitor, având ca punct de referință dobânzile curente la depozite.
Pentru a veni în sprijinul investitorilor, Asociația Administratorilor de Fonduri începe luna aceasta un proiect care își propune să explice în limbaj accesibil ce este un fond de investiții, cât de mult te ajută să transformi economisirea într-o investiție, cum să îți gândești un plan de investiții, cum să analizezi opțiunile, într-un cuvânt cum să pui banii să lucreze pentru tine. Informațiile vor fi explicate de membri ai Asociației noastre, cu expertiză internă și internațională acumulată în peste 20 de ani de activitate.
Care sunt avantajele investițiilor în fonduri?
Orice fond oferă potențialului investitor câteva avantaje pe care acesta le-ar putea accesa extrem de greu sau deloc dacă ar decide să se ocupe personal de investiții, mai ales în condițiile în care sumele disponibile ar fi relativ mici. Primul dintre aceste avantaje este accesibilitatea iar când spunem acest lucru ne referim deopotrivă la faptul că investitorul are acces la piață cu sume relativ mici dar și la faptul că în ciuda sumei mici ai acces instantaneu la un portofoliu diversificat, fapt ce diminuează riscul investiției. Este important de știut că randamentele fondurilor de investiții țin de regulă pasul, în orice moment cu randamentele oferite de bănci la depozite sau titluri de stat pe aceeași perioadă de referință.
Un alt avantaj este dat de faptul că investițiile sunt administrate de manageri profesioniști de a căror expertiză beneficiază toți investitorii indiferent de cât de mari sunt sumele investite. Lichiditatea investiției este un avantaj care îți asigură posibilitatea de a decide, în orice moment, lichidarea investiției și de a beneficia de rezultatul investiției până la acel moment.
Un fond de investiții are la bază o echipă de specialiști care lucrează cu banii investitorului, în interesul acestuia, scopul final fiind acela de a face performanță. Pe lângă echipa de specialiști cu experiență relevantă, societatea care administrează fondul trebuie să respecte în permanență rigorile legislative, aspect pe care îl urmărește Autoritatea de Supraveghere Financiară, având totodată în jurul său auditori financiari, banca depozitară și banca custode.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz