Lifestyle

Cand cineva vrea sa faca film, face film

15 apr. 2010 2 min

Cand cineva vrea sa faca film, face film

Reading Time: 2 minute

Silviu mai are doar 5 zile pana la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar 5 zile devin o eternitate atunci cand mama lui se intoarce din Italia sa-i ia cu ea fratele mai mic, pe care el l-a crescut. Totodata, Silviu se indragosteste de o studenta la Sociologie, venita in practica la penitenciar. Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii. Libertatea, vantul, drumul, primul sarut. Din acest moment I se poate intampla orice. Aceasta este povestea care a obtinut Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint si Premiul Alfred Bauer in cadrul celei de-a 60-a editii a Festivalului International de la Berlin 2010.

Succesul este cu atat mai special cu cat este primul film romanesc din ultimii 17 ani care a intrat în competitia oficiala a Festivalului de la Berlin. Ce inseamna aceasta pentru cinematografia romaneasca se va vedea in timp. Ne-am propus deocamdata sa aflam cateva dintre povestile din spatele acestui success si ce inseamna acest film pentru cei implicati in dezvoltarea sa. Ideea filmului “Eu cand vreau sa fluier, fluier” a pornit de la Catalin Mitulescu. Mai exact de la o vizita pe care acesta a facut-o impreuna cu scenarista Andreea Valean intr-o casa de corectie in urma cu zece ani. Andreea a scris piesa, iar Catalin finalizat primul draft in urma cu aproximativ 9 ani. In urma cu mai bine de doi ani, Catalin Mitulescu i-a trimis lui Florin Serban scenariul, de care dupa ce l-a citit nu s-a mai dezlipit.

Cei doi au lucrat la scenariu un an si jumatate, timp in care acesta a suferit multe transformari si nenumarate variante. Momentul decisiv a fost insa cel in care au inceput sa lucreze cu baietii din penitenciar. Castingul pentru protagonisti a durat sapte luni, timp in care regizorul a vazut mii de fotografii si a intervievat sute de baieti. Personajul principal a fost greu de gasit deoarece trebuia sa întruneasca multe conditii: carisma, statura, inteligenta, o prezenta puternica si o personalitate pe masura. George, aflat la prima lui incercare in actorie, a fost singurul care le-a intrunit pe toate. Nici castingul pentru rolul fetei nu a fost simplu. Ada a fost initial chemat pentru alt rol (rol care a disprut din scenariu ulterior) si a stat în probe mai bine de 6 luni.

Din punctul de vedere al productiei, a fost un proiect dificil de realizat dat fiind ca si regizorul, si actorii au fost debutanti. A fost nevoie de doi ani pana sa gaseasca finantare, dar in cele din urma contributia romaneasca a ajuns sa fie de peste 80%. De altfel, proiectul a castigat deja din faza de scenario premii importante de dezvoltare, printre care Sarajevo Cinelink. “E un film care are toate ingredientele pentru a avea succes de box office si acest lucru deja se observa in incasarile din salile din Romania. E un thriller si e o mare satisfactie pentru un producator sa intre si pe piata filmelor de gen, care ofera o alta deschidere catre public, fata de filmele arthouse, de autor”, declara producatorul filmului, Daniel Mitulescu. Pentru Irina Stanciulescu, Film Producer la Chainsaw Europe, studioul care s-a ocupat de editarea video, audio si de postsincronul pentru lungmetrajul “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, numai si simpla selectare in competitia Festivalului International de Film de la Berlin a reprezentat multumire sufleteasca dupa o munca de o jumatate de an la acest proiect

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: