Asociația NIA, constituită cu scopul integrării și acceptării neurodivergenților din România, anunță lansarea, în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, a primului proiect de anvergură din Romania care va oferi soluții și sprijin pentru o viață decentă, pentru adulții și adolescenții cu autism și familiile acestora. Situat în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu, pe o suprafață de 10.000 mp, acest campus va oferi programe de terapie și îngrijire specializate, activități sociale și oportunități educaționale, precum și servicii rezidențiale pentru adolescenții și adulții cu autism.
Conform studiului CDC din SUA efectuat în anul 2021 , aproximativ 1 din 44 de copii prezintă diverse forme de autism, iar incidența este una crescută an de an. În Romania nu există statistici concludente, cu atât mai puțin in rândul adulților, mulți dintre ei trăind izolați. O simplă extrapolare in viitorul apropiat însă, numai pentru județul Giurgiu, pe baza studiului de mai sus, poate însemna in jur de 6000 de persoane cu autism, dintre aceștia 5000 adulți si cel puțin 1500 adulți cu forme servere de autism.
„Cred cu tărie in dreptul fiecărei persoane cu autism de a beneficia de suportul necesar pentru a-și atinge întregul potențial și sunt un promotor pentru o societate inclusivă. Suntem încrezători in puterea acestui parteneriat de a îmbunați vieți și ne bazăm pe o strânsă cooperare cu Primăria orașului Bolintin Vale, cu autoritățile locale si cu întreaga comunitate pentru transformarea acestui obiectiv in realitate”, a spus Steluța Moisescu, Președinte al Asociației NIA Neurodiversity Academy.
După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învățământ și “dispar” din punct de vedere statistic. Conform sistemului actual, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau tulburare psihică și, în acest fel, se aduce o atingere gravă nevoilor și intereselor persoanelor cu autism, în special a celor cu autism sever, ducând în cele din urmă la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calității vieții și la scăderea drastică a speranței de viață.
Soluția propusă de Asociația NIA (constituită special pentru acest scop) o reprezintă construirea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate, un proiect inovativ în România, o mână întinsă părinților care au adolescenți, tineri sau chiar adulți neurodivergenți în îngrijire.
“Consiliul Județean Giurgiu este un puternic susținător si implicat activ in proiecte de natură socială. Înțelegem cât de mult lipsește astăzi sprijinul pentru adulții cu autism si familiile acestora, iar acest campus va fi o resursă importantă pentru aceștia. Încurajăm membrii comunității și mediul de afaceri din județul Giurgiu să susțină această inițiativă, unică și nobilă in același timp, pentru binele unui grup de persoane puternic afectate, deloc promovate si susținute astăzi.”, a afirmat Dumitru Beianu, Președintele Consiliului Județean Giurgiu.
Daniel Trăistaru, primarul orașului Bolintin-Vale, a declarat: “Dezvoltarea Campusului NIA este o etapă semnificativă pentru comunitatea noastră. Persoanele cu autism si familiile acestora se confruntă cu provocări majore, iar cei mai mulți aflați deja sau care vor ajunge în această situație vor găsi soluția potrivită pe raza orașului Bolintin-Vale. Este un proiect inovativ și complex si sunt încrezător în impactul social și economic pozitiv al acestuia, asupra vieții celor cu autism, a familiilor sau susținătorilor acestora cât și pentru comunitatea locală”.
Mihai Tomescu, Președintele Autorității Naționale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a declarat: „În calitate de reprezentant al ANPDPD, salut și felicit această inițiativă de a crea un spațiu sigur și primitor, la standarde înalte, menite să răspundă nevoilor unice ale persoanelor cu autism si sa încurajeze dezvoltarea abilitaților pentru o viată independentă. Recunoaștem și încurajăm beneficiile semnificative ale parteneriatelor public-private în acest domeniu, in scopul dezvoltării unei rețele de servicii sociale de excelenta care sa deservească adulții cu tulburari din spectrul autist. Sper că acest proiect să devină un model de bună practică și un reper pentru toți specialiștii din domeniul serviciilor sociale. (Mihai Tomescu)”
„Sprijinirea persoanelor și familiilor afectate de autism prezintă provocări unice și complexe și din postura de părinte al unui adolescent cu autism server înțeleg pe deplin acest lucru.
În numele membrilor asociației NIA Neurodiversity Academy, mulțumesc familiilor, specialiștilor, comunității locale, mediului de afaceri, autorităților, tuturor celor care aleg să susțină, să promoveze și să gireze prin vocea și acțiunile lor acest proiect deschizător de drumuri, cu grijă pentru viață a adulților si adolescenților cu autism și pentru o societate inclusivă.“, a concluzionat Steluța Moisescu, Președinte NIA Neurodiversity Academy.
PPC a avut o performanță solidă și în trimestrul al treilea, continuând tendința pozitivă din cele două trimestre anterioare. În…
Euforia Retreat & Spa a înregistrat în lunile de vară un grad de ocupare în medie de 80%, față de…
După o investiție de 2,5 milioane de euro, Ecletico Villa, un boutique hotel de patru stele, se lansează în centrul…
Edenred, în colaborare cu Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), lansează “Țara lui Mai Bine”, primul proiect…
Fondatorii ar trebui să se concentreze pe obținerea de venituri, mai degrabă decât pe creșterea cu orice preț și ar…
Agridrone România, un start-up specializat în distribuția și consilierea pentru achiziția dronelor agricole, anunță cu mândrie că a fost desemnat…