Campioni la programare
Reading Time: 4 minute18 elevi români, membri ai cluburilor de programare CoderDojo din Cluj-Napoca și Timișoara, au câștigat locul 1 la 5 categorii și au ocupat a doua poziție la alte două secțiuni ale competiției internaționale CoderDojo Coolest Projects 2017, ce a avut loc la Dublin.
“Rezultatele pe care le-am obținut anul acesta la CoderDojo Coolest Projects sunt deosebit de importante pentru noi. Matei Caravațeanu este un copil foarte, foarte bun, iar acest premiu îi va da și mai multă siguranță în proiectele viitoare. Am avut foarte multă încredere în Matei încă de acum 3 ani, când l-am adus pentru prima dată la atelierele CoderDojo, deși avea doar 6 ani. El este și motivul pentru care am devenit voluntar, pentru că era considerat prea mic atunci de către ceilalți mentori și mi-am dorit să-i fiu alături. Abia aștept să descopăr ce va face în continuare”, a declarat Ioana Chereș, mentor al echipei din Cluj-Napoca.
BRD – Groupe Société Générale le-a fost alături elevilor, susținând costurile de participare la concurs ale celor două echipe.
“Suntem foarte mândri de rezultatele pe care elevii români le-au obținut la una dintre cele mai importante competiții de programare din lume. Eram convinși că această experiență va fi de neuitat pentru ei și că talentul, pasiunea și ambiția lor vor primi recunoașterea pe care o merită. Ne bucurăm în primul rând pentru ei, căci sunt niște copii extraordinari, și credem în abilitatea tinerei generații de a folosi potențialul tehnologiei pentru un viitor mai bun”, a declarat Roxana Miloș, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.
“Am pornit la drum încrezători, dar cu emoții firești. Toți elevii au făcut o treabă excelentă, s-au pregătit serios, iar asta s-a văzut și în rezultatele obținute. Cel mai mult ne bucură că am putut fi alături de ei în această experiență deosebită, suntem convinși că este doar începutul și că vom auzi curând mai multe despre realizările lor. Suntem recunoscători pentru susținerea BRD în acest demers, pentru că au avut încredere în tinerii noștri și le-au oferit startul de care aveau nevoie pentru a se remarca în acest domeniu atât de dificil și competitiv”, a declarat lect. univ. dr. Alexandra Fortiş, asoc. Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest și director al Institutului GeoGebra, România.
În 2017 au fost înscrise în concursul CoderDojo Coolest Projects aproximativ 1.000 de aplicații, website-uri sau alte creații individuale sau dezvoltate în echipă, gândite de copii din întreaga lume. Proiectele care le-au adus premii elevilor de la Timișoara și Cluj-Napoca au fost înscrise în șapte categorii de concurs: Scratch – peste 13 ani, Dezvoltare de jocuri – sub 12 ani, Dezvoltare de jocuri – peste 14 ani, Hardware – între 12 și 13 ani, Hardware – peste 14 ani, Website – peste 14 ani și Evolution – Proiecte complexe.
Matei Caravaţeanu, cel mai tânăr participant din partea României la concursul CoderDojo Coolest Projects 2017, este membru al echipei @Academy+Plus de la CoderDojo Cluj-Napoca. El are 9 ani și a câştigat premiul I la categoria Dezvoltare de jocuri, sub 12 ani, pentru proiectul The Lost World, un joc care îți oferă posibilitatea să explorezi o lume post-apocaliptică.
Membrii atelierelor CoderDojo Timișoara au participat la concurs cu 10 proiecte, dintre care 6 au ocupat locuri pe podium. Victor Fortiș și Elisa Erzse, din echipa @CD Loga, au fost câştigătorii categoriei Scratch, la subcategoria de vârstă peste 13 ani, pentru proiectul Terrabots, un joc puzzle-platformer în care roboții Terrabots sunt folosiți pentru a descoperi alte planete. Patrick Lenis, Victor Baican și Cezar Făgădar, membri ai echipelor @temirice și @Startup Hub, au luat locul 1 la categoria Dezvoltare de jocuri, peste 14 ani, pentru dezvoltarea proiectului Shase. Mircea Șerbănescu, David Babescu și Dariana Dorin, membri ai echipei @FEAA, au câștigat cu proiectul Blind Helper, un dispozitiv pentru oamenii cu deficiențe de vedere, la categoria Hardware, sub 14 ani.
Tot la categoria Hardware, însă la subcategoria peste 14 ani, câștigătoarea premiului I a fost Laura Chirilă, cu proiectul MindRobot, un robot construit pe baza unui microcomputer Raspberry Pi ce poate fi controlat cu ajutorul unui set de căști Emotiv Insight. Sebastian Maleș, membru al echipei @temirice și unul dintre autorii proiectului “Site-ul Inspectoratului Școlar Județean Timiș”, a ocupat locul 2 la categoria Websites, peste 14 ani. Roxana Drăghia, Andrei Mătrăgună și Andreea Pintea, membri ai echipei @CD Loga, autorii proiectului Lights Among Us, s-au clasat pe locul 2 la categoria Evolution – Proiecte complexe.
CoderDojo este o comunitate globală de cluburi de programare non-profit, inițiată în Irlanda în anul 2011, ce are ca scop susținerea copiilor cu vârste între 7 și 17 ani care doresc să învețe programare într-un mediu informal. Competiția CoderDojo Coolest Projects, un concurs ce reunește copii și tineri din întreaga lume, are loc în fiecare an la Royal Dublin Society Arena, din Irlanda, unde sunt premiate cele mai bune și inovatoare site-uri web, aplicații, programe sau jocuri.
BRD – Groupe Société Générale se implică în educația tinerei generații prin realizarea mai multor parteneriate cu competiţii şi programe care susţin dezvoltarea personală și profesională a tinerilor prin creativitate tehnologică şi inovaţie, totul sub umbrela platformei MINDCRAFT – development kit by BRD.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz