Stiri

Camera cea mai mică. Locul unde sunt salvați copiii născuți prematur și primesc o nouă șansă la viață

14 mai 2024 3 min

Camera cea mai mică. Locul unde sunt salvați copiii născuți prematur și primesc o nouă șansă la viață

Reading Time: 3 minute

Pentru a combate mortalitatea infantilă și a reduce disparitățile în îngrijirea neonatală, Organizația Salvați Copiii România pornește o inițiativă de dotare cu echipamente medicale în județele București, Ilfov, Iași, Hunedoara, Vâlcea, Neamț, Galați și Călărași. Spitalele vor beneficia de incubatoare de transport, aparate de ventilație non-invazivă, ecografe portabile, sisteme avansate de monitorizare a funcțiilor vitale și alte echipamente necesare pentru îngrijirea nou-născuților prematuri.

Organizația Salvați Copiii lansează campania Camera cea mai mică, ilustrând faptul un spațiu de doar 0.2 metri pătrați, dimensiunea unui incubator, poate face diferența între viață și moarte pentru acești copii. Camera cea mai mică poate fi cumpărată pentru spitalele care au nevoie de ea, prin donații directe sau prin redirecționarea de 3,5% din impozitul pe venit către Organizația Salvați Copiii.

Eforturile constante ale organizației în ultimii 14 ani relevă o nevoie continuă de înnoire a acestor echipamente, care se uzează și trebuie înlocuite periodic pentru a păstra un standard medical înalt.
România se confruntă cu o rată îngrijorătoare a mortalității infantile, situându-se printre primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată de 5,7 la 1.000 de copii născuți vii în 2022, conform datelor finale ale Institutului Național de Statistică. Analiza cauzelor acestor decese indică pe primul loc, cu 34.7%, afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală (primele 6 zile de viață).

Camera cea mai mică din lume este și cea mai prețioasă

Copiii născuți prematur adesea nu au plămânii suficient de dezvoltați pentru a respira singuri și nu își pot regla temperatura corpului, necesitând astfel îngrijire intensivă, asistență respiratorie și monitorizare constantă. Pentru a putea ajunge în siguranță acasă, cei mai mici copii au nevoie de camera cea mai mică, incubatorul. Este un loc cald, ca o îmbrățișare de mamă, unde copilul crește și cu el, crește și speranța. Este locul unde timpul, mai prețios ca niciodată, pare să treacă încet. Eforturile medicilor, susținute de echipamentele medicale necesare, salvează vieți și aduc în fiecare zi optimism în inimile familiilor care se luptă alături de cei mici.

„Camera cea mai mică din lume este și cea mai prețioasă. Asta pentru că nu se măsoară în metri pătrați, ci în bătăile de inimă ale nou-născuților prematuri pe care îi găzduiește,” a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii. „Incubatoarele, aceste camere esențiale în primele momente de viață, împreună cu monitoarele de funcții vitale și alte echipamente pe care le furnizăm, sunt cruciale pentru o creștere sănătoasă a copiilor. Programul nostru de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală a evoluat semnificativ în ultimii 14 ani, ajungând să joace un rol crucial atât în comunitățile vulnerabile, cât și în susținerea spitalelor. Contribuția fiecărui donator ne permite să sprijinim eficient sistemul medical și să oferim speranță pentru un început de viață plin de posibilități.”

Fiecare donație ajută la dotarea spitalelor cu incubatoare și alte echipamente necesare îngrijirii neonatale. Persoanele fizice pot dona câte doi euro lunar la SMS 8848, cod „SALVEZ” sau online, pe www.salvaticopiii.ro. Până pe 25 mai 2024, donațiile pot fi realizate prin redirecționarea de 3.5% din impozitul pe venit. Formularul poate fi completat și depus online, în mai puțin de 3 minute.

Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în Camera cea mai mică și alte echipamente performante

  1. București – Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  2. București – Spitalul Clinic CF2
  3. București – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu
  4. Călărași- Spitalul Municipal Oltenița
  5. Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  6. Hunedoara – Spitalul Județean Deva
  7. Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  8. Iași – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași
  9. Neamț- Spitalul Orășenesc Târgu Neamț
  10. Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu.

14 ani de dedicare pentru sănătatea copiilor din România

Din 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a desfășurat activități intense pentru îmbunătățirea condițiilor de îngrijire a nou-născuților, dotând 122 de unități medicale din România cu peste 1.700 de echipamente necesare. Investițiile totale, ce depășesc 10 milioane de euro, au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății a peste 200.000 de copii în secțiile de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie și obstetrică-ginecologie.

Inițiativele Salvați Copiii au stimulat, de asemenea, Ministerul Sănătății să consolideze capacitatea administrativă în domeniul sănătății femeii și copilului, rezultând în reînființarea Compartimentului pentru sănătatea femeii și copilului în iulie 2014 și crearea unui Grup de Lucru pentru politici sănătate adaptate nevoilor esențiale ale acestor grupuri vulnerabile. Aceste măsuri vizează o coordonare mai eficientă a programelor naționale și o colaborare mai strânsă cu organizațiile non-guvernamentale, contribuind astfel la reducerea mortalității infantile și îmbunătățirea asistenței medicale pentru mame și copii în România.

Array

Articole pe aceeași temă: