Camelia Șucu, lecții de curaj antreprenorial la Zilele Biz
Reading Time: 3 minuteUna dintre cele mai influente femei de afaceri din România, fondator Mobexpert alături de fostul său soț încă de la debuturile mediului antreprenorial la noi în țară, Camelia Șucu a venit la Zilele Biz – Antreprenoriat – pentru a împărtăși cu noi toate secretele unei afaceri de succes dar și care au fost provocările pe care le-a întâmpinat în tot acest parcurs.
Cu o experiență de peste 25 de ani, Camelia Șucu gestionează în prezent ClassIN, cel mai important distribuitor de mobilier high-end și de servicii integrate de design, având un portofoliu de peste 600 de branduri de top și Iconic Food&Wine.
Atunci când vine vorba despre antreprenoriat, Camelia Șucu recunoaște că acesta este modul său de viață: “Dacă în viața reală nu merg în rollercoaster, sunt ceva mai prudentă, în rollercoasterul antreprenorial mă simt ca peștele în apă, este practic mediul meu de viață. Adrenalina m-a făcut mereu să mă simt bine, este suișul și coborâșul care mereu mi-a pus la îndoială creativitatea de a inova și de a face lucrurile mai bine. Curajul ne ține sus, pasiunea ne ține sus”, a povestit Camelia Șucu, co-fondator ClassIN.
Sunt extrem de multe business-uri din care soția iese după divorț, dar în cazul Cameliei nu s-a întâmplat așa. A terminat medicina în ’90 și recunoaște că nu-i trecea prin minte că ar putea face altceva în afară de a fi medic. În ’93, Camelia nu l-a numit destin, cât mai degrabă oportunitate, s-a născut Mobexpert, business-ul de familie care a debutat pe piață cu cea mai vândută gamă de birouri la momentul respectiv.
“Atunci mi-am dat seama că nu mai are loc medicina pentru că cele două nu se pot combina. Ideile au venit în familie. Am fost perseverenți, dar ne-a ajutat nevoia de piață și tot ce pot spune este că antreprenoriatul din acele vremuri sălbatice nu a fost la fel de dur ca cel din 2009. Această nebunie de a mă avânta către ce am eu ca pasiune este în sângele meu, nu se poate explica, «god feeling», spun unele cărți”, povestește Camelia Șucu, owner, ClassIN și unul dintre fondatorii Mobexpert.
Despre perioada 2004-2007 Camelia Șucu povestește că a fost cea mai dură și severă, dar și cea mai importantă școală de antreprenoriat. A trebuit să gestioneze o criză personală, într-o poziție minoritară, deținând acțiuni în proporție de 40%.
“Puterea și banii transformă așa de mult oamenii. Mi am făcut ordine în minte, am investit anii mei din tinerețe, creativitate, energie. Știam ce făcusem, mi am făcut lecțiile ca la carte. Am învățat cum să fac exit. N-a fost deloc ușor însă a trebuit să fiu rațională. Deși eram minoritar am ieșit bine din punct de vedere financiar iar din punct de vedere antreprenorial la fel”, dezvăluie antreprenoarea.
De obicei, un om de afaceri nu se prezintă ca fiind vulnerabil, dar Camelia este o dovadă de curaj, prezentându-se cu autenticitate chiar dacă uneori situațile întâmpinate păreau că nu au rezolvare.
“Sunt și eu rezultatul unei educații înainte de ’90 în care era rușine să nu iei premiu, să nu intri la facultate, totul trebuia ținut sub preș. Nu mi place să mă lungesc, îmi plac lucrurile clare. Perioadele de criză sunt inevitabile, nu suntem icoane, nu suntem înconjurați de succes. Suntem oameni pe lângă antreprenoriat.
Antreprennorul când vede că puiul său nu crește își poate genera chiar depresii. M am retras un pic pentru că am simțit nevoia să mă regăsesc, să-mi dau seama unde este energia mea. Energia mea era tot timpul în proiecte”, a conchis Camelia Șucu.
Despre perioada grea antreprenoarea povestește că doi ani de zile nu s-a recunoscut, doar două persoane cunoșteau frământările sale dar sfatul pe care îl oferăt atestă experiența dobândită: “este bine să spui, să te deschizi, să împarți situațiile grele cu echipa ta. Oamenii se simt bine să vadă că liderul lor este și el om!”
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz