Calm și claritate în timpul fricii
Reading Time: 2 minuteAi mii de gânduri care îți trec prin minte, unele bune, altele rele, unele reconfortante, altele înfricoșătoare. În viața ta vei fi avut deja un întreg spectru de gânduri care au poposit prin mintea ta într-un moment sau altul. Și e natural să fie așa. Prin natura lui, gândul e tranzitoriu (vine și pleacă), temporar (durata de viață a unui gând este de aproximativ 1,5 secunde) și creativ (poate lua un număr infinit de forme). Problema e atunci când credem orice gând care ne trece prin minte.
Text de Loredana Popasav
Doar pentru că ai un gând nu înseamnă că e adevărat, sau real, sau că trebuie să îl crezi. Mai ales atunci când pare înspăimântător. Orice sentiment de frică sau panică e creat de propriile noastre gânduri. Poate mă veți întreba despre fenomenul “flight or fight”. Răspunsul este simplu – dacă pericolul este un pericol fizic, panica va crea adrenalina care te va ajuta să fugi sau să te lupți. Când ai de luat însă decizii care vor afecta viitorul businessului tău, panica nu va avea consecințe la fel de pozitive.
Panica e o idee extrem de proastă în mediul de business. Presiunea este inamicul performanței. Orice atlet, chirurg, om de business de succes, oricine care face performanță in orice domeniu, îți va spune același lucru. Când ne simțim presați, sau tensionați, atât performanța noastră fizică, cât și cea mentală sunt afectate. Panica, tensiunea, frica ne dizabilitează libertatea mentală și ne epuizează fizic. Frica ne îngustează viziunea, ne limitează universul, până când ajungem să ne uităm la orice situație, sau chiar la viață, prin gaura cheii. Această stare nu doar că ne îngrădește creativitatea, dar ne limitează și abilitatea de a reacționa pe moment, ne afectează logica și bunul simț. Când mintea noastră e contaminată de frică, soluțiile sunt invizibile pentru noi.
Rolul oricărui manager, lider, sau antreprenor este de a lua cele mai bune decizii pentru business. Deciziile bune vin dintr-o stare a minții bună, calmă, unde claritatea, bunăvoința, bunul simț și înțelegerea sunt naturale. Claritatea duce la o simplificare a informației și o înțelegere a ei. Când lucrurile sunt simple, soluțiile apar si ele. Când mintea e limpede, lucrurile se așează in mod natural, știm ce avem de făcut, avem acces la întregul nostru potențial mental si fizic.
Liderii care își păstrează calmul și claritatea sunt echipați să asculte. Când oamenii se simt ascultați se relaxează și își regăsesc propria claritate, ceea ce duce la o creștere a productivității, îi ajută să coopereze, focusul este înspre a găsi soluții și a crea oportunități. Când liderii sunt calmi, îi invită în mod natural pe ceilalți și creează o atmosfera de siguranță unde soluțiile sunt binevenite.
Acest lucru nu înseamnă că vom înceta să gândim tot felul de lucruri – trebuie doar să fim conștienți că putem alege ce să facem cu aceste gânduri și dacă le lăsăm să ne controleze. Marii lideri sunt conștienți de sine și aleg cu atenție gândurile cărora le dau curs.
Loredana Popasav este Transformative Coach.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz