Antreprenori

Călin Donca: Energie pentru antreprenoriat

Reading Time: 8 minute

Cum plănuiește Călin Donca, fondatorul Donca Energy, să devină unul dintre cei mai importanți producători de energie verde din România, prin investiții de 120 de milioane de euro

Pe Călin Donca l-am văzut pentru prima oară la un concurs televizat de gătit. După ce i-am ascultat povestea, trebuie să recunosc că primul gând care mi-a trecut prin minte a fost: ce caută un antreprenor din domeniul energiei la o emisiune gastronomică? Am înțeles, o săptămână mai târziu, când am avut ocazia să îl cunosc pe Călin Donca, că este unul dintre puținii lideri care conduc prin puterea exemplului. Antreprenorul din Brașov are curajul să își urmeze visul și dă totul chiar și atunci când este vorba despre o pasiune nevinovată cum este gătitul, nu numai în viața profesională, unde a reușit să construiască de la zero, în numai câțiva ani, un grup de companii profitabile în domeniul energiei. 

Deși nu i-a plăcut să vândă, fiind o persoană timidă care nu suporta refuzurile și le lua personal, aptitudinea de a vinde a fost cea care l-a ajutat să se dezvolte și vânzările au fost nelipsite din viața antreprenorului încă de la primul job. La 18 ani, Donca a vândut tablouri din ușă în ușă, în Portugalia. „Nu am știut că asta voi face exact, dar am înțeles că dacă merg acolo și lucrez, banii vor veni. Am mers acolo cu un prieten, am început să vindem aceste tablouri pe stradă, timp de trei luni, dar după aceste trei luni, ne-a prins poliția pentru că lucram fără forme legale și am fost nevoit să mă întorc înapoi în România. Practic m-am întors pe gratis, dar și fără bani”, își amintește zâmbind Călin Donca. 

Ajuns în România, a intrat în domeniul asigurărilor de viață și a lucrat pentru o companie multinațională în care a fost implicat mai bine de patru ani de zile. Era un sistem Multi-Level Marketing (MLM), în care Călin Donca a avansat de la nivelul de agent până la poziția de director. În 2007, conducea deja o echipă de peste 2.000 de oameni, iar în momentul în care a demarat reforma pensiilor private, a reușit să se mute, cu o parte din echipa pe care o conducea, în divizia care administra Pilonul II de pensii private. 

Din vânzarea pensiilor private din ușă în ușă, patru luni mai târziu, la 23 de ani, câștiga și primii bani serioși: 80.000 de euro. Datorită acestui succes, a pus bazele unei companii care oferea seminarii și cursuri în care tinerii puteau să învețe o serie de tehnici de acumulare rapidă de venituri. În prima perioadă de vieții sale de antreprenor, Donca a muncit enorm și nu a avut timp de distracții. Când colegii lui mergeau la bere sau în vacanțe, tânărul era prins cu activități profesionale, iar între 18 și 27 de ani, singurele vacanțe pe care le-a avut au fost cele cu firma: fie era trimis în vreo deplasare, fie mergea cu agenții de vânzări, ca bonus pentru activitățile lor. 

ÎN CĂDERE LIBERĂ 

Călin a cochetat, în continuare, cu domeniul publicitar, având o agenție care funcționa tot pe principiul MLM, iar ulterior, cu industria HoReCa, după ce a cumpărat un hotel în Poiana Brașov și a deschis șase restaurante cu specific japonez în numai patru ani. Le-a vândut însă pe toate și, în 2014, când a avut loc o etapă importantă în procesul de liberalizare a pieței energiei, antreprenorul și-a început activitatea în domeniu.

„Mi-am folosit cam toți banii în trading și pentru că nu i-am gestionat bine și legile în România, în domeniul energiei, s-au tot schimbat, am pierdut în jur de 2 milioane de euro. Cam asta era toată averea mea. Am pierdut totul” 

Călin Donca, fondatorul Donca Energy

Își amintește și acum de momentul în care a fost nevoit să renunțe la echipa de muncitori care lucra la casa în care locuiește cu soția și copiii, pentru că nu mai avea bani să îi plătească. N-a uitat nici zilele în care muncea până după miezul nopții, împreună cu tatăl său, ca să pună polistiren pentru izolația la casă. Are încă vii în memorie și nopțile în care dormea în mașina soției, un Citroen C4, de fiecare dat când mergea la întâlniri de afaceri prin țară și nu avea bani de cazare.

„Opream la marginea orașelor și dormeam în mașină, pe pajiște, lângă casele în construcție. Acela a fost cel mai jos moment al carierei mele profesionale. După ce ai crescut și ai văzut viața bună, te-ai bucurat de anumite avantaje, ai condus mașini bune, ai fost în vacanțe, este foarte dureros atunci când pici. Având deja trei copii și o soție, care a trebuit să plece la bunici. Nu puteam să vin cu o poveste. A trebuit să fac totul ca să mă asigur că pot să îmi întrețin familia. Era o răspundere foarte mare. Nu puteam să merg la copii să le dau o explicație, pentru că ei nu înțeleg. Ei vor să îi hrănești, să îi crești. Asta a fost cea mai puternică motivație pentru mine: aveam deja trei copii și trebuia să fiu un exemplu și un stâlp pentru ei”

Călin Donca, fondatorul Donca Energy

S-a încăpățânat și a continuat tot pe drumul pe care pornise, cel din domeniul energiei. A lansat prima companie, Energaz, pe partea de furnizare, pe care a divizat-o în companii mai mici, preferând această strategie ca să poată aduce în acționariat oamenii din echipă pe care se baza la nivel regional. Acesta este și motivul pentru care, astăzi, Călin Donca este acționar în mai multe astfel de companii mici, alături de pachete de acțiuni pe care le deține în organizații mari ca Energia Gas & Power, companie de furnizare în care a investit peste 20 de milioane de euro, în Europa Energy Spa, o companie din Italia cu o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro, și în Donca Energy, o companie axată pe producția de energie verde. 

Pentru că s-a adaptat foarte mult cu afacerile în funcție de perioadă, antreprenorul nu a avut o companie mare, ci a preferat un alt model de business. Chiar în acest moment, este într-un exercițiu continuu de eficientizare a businessului din punctul de vedere al costurilor. Donca Energy, companie de producție din domeniul energiei care are încasări lunare de circa 3 milioane de euro, funcționează cu zece angajați, restul serviciilor, de la call-center la marketing și de la contabilitate la consultanță, fiind externalizate. În momentul în care un anumit domeniu nu mai era productiv, compania își încheia activitatea sau, alteori, rămânea cu datorii. 

Așa s-a întâmplat în 2020, când statul a modificat legea pentru furnizori. „Ne-a obligat să facturăm cu 200 de lei MWh, în condițiile în care noi îl cumpăram cu minimum 1.000 de lei pe bursă. Aveam peste 80.000 de clienți la care noi trebuia să emitem facturi de aproape 12 milioane de euro. Nu am putut să susținem diferența de 800 de lei și să susținem financiar compania șase luni, până când statul a spus că plătește diferența. Din 56 de companii câte erau în România pe post de furnizori, au rămas 12”, spune Călin Donca, adăugând că Energia Gas & Power a beneficiat de o investiție consistentă din partea companiei italiene Europe Energy Spa doar ca să reziste câteva luni. Cum legislația se schimba cu rapiditate și Donca nu putea să prezinte un plan de afaceri concret investitorilor, a ales să plaseze domeniul furnizării de energie pe plan secund și să se concentreze pe partea de producție a energiei, prin panouri fotovoltaice. 

VERDE PENTRU ENERGIA VERDE 

Chiar dacă are experiență și în alte modalități de producție a energiei, cum ar fi centralele eoliene, din cauza costurilor mari de întreținere Călin Donca a preferat să se limiteze doar la partea de parcuri fotovoltaice, aceasta fiind și activitatea principală din acest moment a antreprenorului brașovean. Solera X, un proiect mai vechi al său, prin care și-a propus să ajute persoanele casnice cu kituri fotovoltaice, depășind chiar în primul an o mie de clienți, a luat încet-încet altă formă și s-a extins și la cei care vor  
să investească în construcția de parcuri fotovoltaice. 

Viziunea antreprenorului și pariul pe energia regenerabilă a viitorului au atras în numai cinci luni mai bine de 550 de investitori, care au investit în jur de 12 de milioane de euro în parcurile fotovoltaice concepute de acesta. „Dacă o persoană dorește să investească de la un milion de euro în sus, automat noi creăm o companie mică cu acea persoană și suntem acționari în funcție de cât aduce fiecare. Suntem acționari în toate companiile create, avem 70%, 50% sau 30%”, spune Călin Donca, fondatorul Donca Energy. 

În acest moment, antreprenorul deține, împreună cu alți investitori, ferme de panouri solare de 88 MW în funcțiune, atât în România, cât și în afara țării, și mai are în construcție 18 MW în parcuri aflate în decurs de finalizare. Investiția antreprenorului pe care o administrează în domeniu, pe partea de producție a energiei, este de 120 de milioane de euro. Iar planurile sale nu se opresc aici. Anul viitor are de gând să construiască capacități de minimum 80 de MW și să se apropie de un total de 200 de MW în parcuri mici și medii, iar până în 2027 vrea să ajungă la 1 GW. 

FOTO: Vali Mirea Photography

„Noi considerăm că până în 2027 va veni marea criză din energie, în sensul că oamenii vor consuma atât de multă energie, încât la un moment dat vor apărea blackout-urile, mai ales pentru unele întreprinderi. În acel moment nu va fi vorba dacă ai bani să plătești facturile, ci dacă are cine să îți furnizeze energia pentru că, la modul în care suntem poziționați la ora actuală în piață, suntem limitați în primul rând de rețelele de transport. Și eu, chiar dacă vreau să construiesc încă 100 de parcuri, degeaba le fac, pentru că nu pot să îmi transport energia. Nu este suficient să construiești un parc, ci trebuie să îți faci toate temele dinainte, altfel vei avea o investiție de câteva milioane de euro care nu performează pentru că nu are unde să injecteze, pentru că rețeaua este mult prea ocupată”

Călin Donca, fondatorul Donca Energy

ANTREPRENORIATUL INTRĂ ÎN CĂRȚI 

Un studiu realizat de compania de consultanță McKinsey & Company România subliniază că potențialul pieței de energie verde va ajunge la 30 de miliarde de euro până în 2040. Mai mult, pentru a atinge obiectivul UE de a deveni neutră din punct de vedere energetic până în 2050, toate statele membre, inclusiv România, vor fi nevoite să renunțe la orice sisteme energetice care emit gaze cu efect de seră și să adopte soluții prietenoase cu mediul. Dat fiind potențialul uriaș al domeniului, proiectul lui Donca poate scrie un capitol important în antreprenoriat și sustenabilitate, iar succesul acestuia poate inspira o nouă carte care să poarte semnătura antreprenorului din Brașov. Pentru că antreprenorul a scris o carte pentru fiecare etapă importantă din viața sa, ajungând până acum la cinci cărți scrise. La vârsta de 23 de ani, după primul succes financiar, a scris o carte hazlie, cu multe glume, în care vorbește detaliat despre acest succes. Aceasta a fost urmată de o altă carte despre sistemul de învățământ, despre carențele care există în educație și de ce aceasta trebuie suplimentată cu alte informații. 

Cea de-a treia carte a lui Călin Donca, „Crescătorul de unicorni”, este despre călătoria unui tânăr în dezvoltarea personală, aspect care joacă un rol extrem de important în viața sa, încă de la vârsta de 18 ani, când a început să lucreze și a alocat o mare parte din timpul său liber dezvoltării personale și profesionale.  

Antreprenorul brașovean a mai scris o carte, care a fost concluzia anilor de business din 2020, când a început pandemia și prețul gazului a scăzut foarte mult, după care a înregistrat o creștere exponențială, de peste 20 de ori. După câștigurile de atunci, Donca a scris „Tehnici de îmbogățire rapidă”, o carte în care explica cititorilor cum să identifice oportunitățile din piață înaintea celorlalți antreprenori. Cea mai nouă carte scrisă de Călin Donca, „Iubește-mă așa cum vreau”, are ca subiect relația dintre bărbați și femei și este o carte de dezvoltare a relațiilor interumane. A fost scrisă ca urmare a relației frumoase pe care o are, de peste 15 ani cu soția sa, cu care are cinci copii. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 374 (16 iunie – 16 iulie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Ce măsuri a luat TikTok pentru a proteja integritatea alegerilor în România

În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, TikTok își reafirmă angajamentul de a proteja integritatea procesului electoral și de…

11 ore ago

PPC Renewables construiește trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de 100 MW

PPC Renewables începe faza de construcție a trei noi parcuri eoliene în Grecia, cu o capacitate totală de aproximativ 100…

12 ore ago

Xiaomi lansează în România brățările inteligente Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active

Xiaomi lanseaza în România noile Xiaomi Smart Band 9 Pro și Xiaomi Smart Band 9 Active, dispozitive portabile concepute pentru…

13 ore ago

AROBS Engineering testează AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență

AROBS Engineering a început faza de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, care conectează două rețele globale de sateliți (Starlink și…

14 ore ago

Avon deschide propriul concept store în București

Avon, unul dintre principalii jucători globali din industria frumuseții, își continuă angajamentul de a inova și inaugurează propriul concept store,…

14 ore ago

Fondatorii Revolut anunță pentru 2025 asistent AI, credit ipotecar și rețeaua proprie de ATM-uri

Fondatorii Revolut, Nik Storonsky și Vlad Yatsenko, au făcut cunoscute vineri, pe scena evenimentului The Revolutionaries organizat la Londra, principalele…

14 ore ago