Lifestyle

Biz Italia: Calcio alla milanese

7 mart. 2022 4 min

Biz Italia: Calcio alla milanese

Reading Time: 4 minute

Niciun oraș nu se poate mândri cu atâta glorie fotbalistică precum cea cumulată de Milano. Cele două mari cluburi de fotbal, AC Milan (1899) și FC Internazionale (1908), formează unul dintre cele mai generoase capitole din fotbalul mondial. Trofeele lor, expuse în două muzee, alături de galeriile legendelor care le-au îmbrăcat echipamentele, ca jucători sau antrenori, fac parte din cea mai frumoasă poveste pe care o poate lăsa acest sport atât de iubit.

San Siro, Giuseppe Meazza, Catedrala…

Firește, o vizită pe venerabila arenă San Siro, construită în 1926, la inițiativa președintelui lui AC Milan, Piero Pirelli, nu putea lipsi din calendarul BizItalia. Cu atât mai mult cu cât, în mod paradoxal, centenarul stadionului va fi marcat prin… construcția unei noi arene.

Poate că fanii vor fi dezamăgiți. Nu se va mai vorbi nici de San Siro, nici de actuala denumire Giuseppe Meazza, în onoarea marelui fotbalist care a jucat la cele două cluburi milaneze în anii 1930-1940, aducând Italiei și cele două titluri mondiale interbelice. Noua arenă se va numi „Catedrala” și este proiectată de americanii de la Populous, cei care mai au în portofoliul fotbalistic noile arene Wembley Stadium, Tottenham Hotspur Stadium (Londra), Groupama Stadium (Lyon) sau Estadio Da Luz (Lisabona).

Trofee și legende

Vizita pe San Siro pornește de la muzeul celor două cluburi, cu un plus de atractivitate din partea zonei rosso-nero. Și asta pentru că patronatul lui Internazionale a decis ca trofeele clubului să nu fie expuse pu­blicului. Cu toate acestea, întâlnirea cu istoria fabuloasă a celor două entități milaneze este una copleșitoare pentru cineva care a urmărit fotbalul international de pe vremea când televizorul emitea pe alb-negru, cu susținere tech pe lămpi, iar radio-tranzistorul avea locul său pe stadioanele de fotbal, mereu pline.

Momentul 1989, cu finala din 24 mai de pe Camp Nou, AC Milan – Steaua 4:0, dramatică pentru noi, exuberantă pentru ei, este și el prezent în vitrine, marcând primul mare succes al erei Berlusconi la conducerea clubului: Cupa Campionilor Europeni, după o pauză de 20 de ani.

Tricouri purtate de legendele celor două cluburi și de alte staruri ale fotbalului mondial, fanioane, banderole și ghete specifice, mingi de fotbal de dinainte și după război, alături de trofee și fotografii care fixează momente de grație și emoție, tot ce trebuie pentru un împătimit al acestui sport.

San Siro Maria Gabi
Echipa Biz: Marian Timofte, Alexandru Rădescu, Gabriel Bârliga

Cauți, în graba memoriei, momente ale trecerii fotbaliștilor români prin istoria recentă a celor două cluburi și constați că au și ei un capitol al lor: Răducioiu, Contra, Tătărușanu – pentru AC Milan, respectiv Adrian Mutu și Cristi Chivu – Internazionale. Dacă pentru Răducioiu și Tătărușanu am primit „confirmarea” în interviul cu Franco Baresi, poate că în urma lui Chivu cântărește cel mai mult mărturisirea antrenorului Mourinho: „Poți să-l înlocuiești pe Chivu ca jucător, dar ca om niciodată„.

Casa Milan

După un tur privat, care a mai cuprins vestiarele celor două cluburi, intrarea pe arena propriu-zisă (cu gazonul în schimbare), zona de conferințe și interviuri, vizita pe San Siro / Giuseppe Meazza a avut ca punct culminant spectaculosul muzeu al Naționalei de Fotbal a Italiei, unde am văzut printre altele și tricoul purtat de Altobelli în anul în care România învingea Squadra Azzura cu golul istoric al lui Bölöni. De aici, gazda noastră, Ales­sandro Sansica (International Com­munications Associate Manager – AC Milan), ne-a condus la cartierul ­general al clubului, Casa Milan. Un sediu futuristic, care te întâmpină de la intrare cu o altă galerie a legendelor. De aici, pașii vizitatorului sunt ghidați către muzeul clubului. Cu o poveste care începe în stil englezesc, căci vorbim de un club înființat de Herbert Kilpin, Alfred Edwards și alți patru englezi la 1899, motiv pentru care vorbim de AC Milan și nu Milano. Pasionați nu doar de football, ci și de cricket.

San Siro2
Stadio Giuseppe Meazza Photo by Claudio Villa/AC Milan via Getty Images

Monitoarele cu secvențe din meciuri glorioase, alături de interviuri, însoțesc vizita fanilor. Nu lipsește o machetă a elicopterului care l-a adus pe Berlusconi la club, pentru prima oară, la finele anilor ’80. O sală dedicată trofeelor din toate timpurile proiectează și ea, în plafon, dintr-o imensă Cupă a Campionilor Europeni, imagini ale unor momente de strălucire sportivă. Mai departe, ingenioase vitrine interactive te poartă prin dialoguri virtuale cu legende precum Baresi, Paolo Maldini, Liedholm, Rivera, Altafini, Cesare Maldini, Kaka, Ancelotti, Galli. De asemenea, sunt și ele expuse și trofeele Balonul de Aur câștigate de uriașii Ruud Gullit, Marco Van Basten, George Weah sau Andrei Șevcenko

Mândrie milaneză

Peste 1,2 miliarde de euro va costa noul stadion din Milano, „Catedrala„, a cărui construcție ar trebui să fie realizată în 2026/2027.  Proiectul prevede o reconfigurare a zonei din cartierul San Siro, prin crearea unui nou cartier dedicat sportului și agrementului. Arena, pe care vor juca iar ambele cluburi, va avea 60.000 de locuri, spre deosebire de capacitatea de puțin peste 80.000 de locuri, cât cuprinde acum „Giuseppe Meazza”. Districtul va fi doar pietonal, cu peste 110.000 mp de zone verzi (40% din suprafața totală). Parcarea, care reprezintă 27% din suprafața totală din schema actuală, va fi mutată într-o zonă subterană dedicată. Majoritatea activităților sportive și de agrement – situate atât în interior, cât și în aer liber – vor fi gratuite sau afiliate orașului Milano (convenzionato). Designul arenei a fost inspirat de două dintre cele mai faimoase clădiri din oraș – Domul și Galeria „Vittorio Emanuele”. De asemenea, noul stadion va fi neutru din punct vedere al emisiilor de carbon.

2. POPULOUS NSM Masterplan
Viitoarea arenă sportivă, macheta digitală – ”Catedrala”
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: