Business din noroi
Reading Time: 3 minuteVisul lui este să contribuie cât de mult poate la salvarea planetei. Daniel Ungar face asta investind și inovând în domeniul reciclării și transformând deșeuri nedorite de nimeni în produse care reintră în circuitul economic.
Daniel Ungar a venit la interviu cu două eprubete în mână. Abia am apucat să ne salutăm, că a și început să-mi vorbească cu mândrie despre ce conțineau acestea. „Începem să exportăm acest material peste tot în lume, iar în cealaltă eprubetă am viitorul!”, mi-a spus Ungar, CEO al Or Recycling Park, cel mai important parc de reciclare pentru deșeuri organice din Israel. Până de curând, compania s-a numit CompostOr, fiind înființată în 2007 pentru tratarea apelor uzate, din care rezultă un nămol (sludge) pe care compania îl transformă în compost pentru agricultură, combinându-l cu resturi vegetale. „Luăm cea mai mare parte a reziduurilor vegetale și a nămolului din ape uzate din Israel și le amestecăm cu echipamente sofisticate, făcute special pentru noi. Așa putem facem compost foarte bun pentru agricultură din două reziduuri nedorite. E reciclare 100%”, îmi spune Daniel Ungar.
Și așa ajungem la inovațiile prezentate cu mândrie. În 2018, compania a transformat compostul în pelete, un produs premium care rămâne pe sol și un an, pentru că se descompune mai lent decât compostul obișnuit, care rezistă doar 2-3 luni. În pelete, pe lângă nămolul rezultat din apele epurate, se adaugă excremente de animale (pui, vite), care au compoziția ideală de azot, fosfor și potasiu, componentele de bază ale îngrășămintelor pentru agricultură. Deja, Or Recycling Park, care grupează astăzi sub același acoperiș facilități de reciclare pentru toate tipurile de deșeuri organice, nu doar pentru nămol, exportă aceste pelete peste tot în lume. Cealaltă inovație este Bio-Char, un material similar cu manganul, realizat din compost ars fără foc, prin căldură. „Este viitorul, va fi folosit ca sol pentru multe culturi, pentru a crește mai rapid, astfel că se vor putea realiza mai multe culturi pe an decât în prezent”, arată CEO-ul Or Recycling Park. Noile produse vizează în special piețele în dezvoltare din Orient, America de Sud, Africa și chiar Europa de Est, avantajul fiind că sunt produse organice, care „vindecă” solul afectat de îngrășămintele chimice.
O altă direcție de dezvoltare pentru companie este tratarea solului care a fost contaminat cu motorină sau uleiuri industriale și, recent, a început să lucreze și la scoaterea metalelor grele din solul contaminat, o premieră mondială. Soluția poate fi folosită și în regiuni afectate de dezastre, cum a fost cel nuclear de la Fukushima. „Este un startup pornit cu doi profesori israelieni. Facem formule pentru a decontamina zone poluate, de exemplu cele care au avut destinație militară și acum se dorește să se construiască locuințe acolo”, arată Daniel Ungar.
Acesta ține să precizeze că nu mai există în lume un parc de reciclare care să se ocupe de toate tipurile de materiale organice sub același acoperiș. În Israel, Or Recycling Park concurează cu o altă companie în decontaminarea solului și cu alte două la reciclarea nămolului din ape uzate, însă este vorba despre firme specializate pe anumite domenii, în timp ce compania condusă de Daniel Ungar le face pe toate. A investit și într-o facilitate de biogaz, care va trata 400 de tone de gunoi organic pe zi și va produce între 4 și 5 MW de electricitate. „Reciclăm 92% din deșeuri, doar 8% ajung la groapa de gunoi. După ce eliberează biogazul, biomasa va fi folosită la peletele de compost”, arată CEO-ul Or Recycling Park. În trei ani, toate mașinile companiei vor fi electrice și clădirile vor avea panouri solare pe acoperiș, pentru a deveni independente de sistemul energetic.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz