Companii Interviuri Stiri

Eutron aduce în România compostere ce transformă alimentele aruncate la gunoi în îngrășământ agricol

9 apr. 2021 4 min

Eutron aduce în România compostere ce transformă alimentele aruncate la gunoi în îngrășământ agricol

Reading Time: 4 minute

Când 5 milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi în România, o soluție care să le transforme în compost ce poate valorificat ca îngrășământ pentru agricultură devine un business cu potențial. Este motivul pentru care Eutron aduce pe piața locală compostere tot mai eficiente, spune Dan Țone, CEO al companiei.

De ce ați decis să oferiți compostere pe piața locală?

Decizia am luat-o în 2010, când am vizitat o stație de sortare deșeuri menajere și o groapă de gunoi din România, iar două motive au fost cele care m-au determinat să mă documentez asupra soluțiilor de eliminare și tratare a deșeurilor alimentare.

Primul a fost cel legat de condițiile de muncă extreme în care lucrează oamenii într-o stație de sortare și care le pun sănătatea în pericol.

Al doilea ține de poluarea creată de aruncarea deșeurilor alimentare în groapă și scurgerea lichidului rezultat în pământ și în pânza freatică. Pânza freatică este un ansamblu de râuri subterane la diverse adâncimi prin care circulă apa. Fântânile sunt foarte prezente în România, iar din fântâni care sunt de fapt acumulări de apă din pânza freatică, apa ajunge în casele oamenilor, la animale, apoi este folosită pentru curățarea legumelor și fructelor. Mai mult, peste 80% din români afirmă că aruncă mâncare.

De asemenea, conform unor date din august 2020, cinci milioane de tone de alimente sunt aruncate anual în România, iar în Europa aproximativ 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi. Aceste lucruri ne-au determinat să venim cu o soluție sustenabilă pentru toți cei implicați.

Daniel Tone-Eutron
Dan Țone, CEO Eutron

Ce produse oferiți și cui se adre­sează?

Composterele produse de Oklin și distribuite de Eutron se livrează cu un kit de start, care este de fapt compost ce conține bacterii în „hibernare” și care se trezesc de îndată ce li se asigură umiditate, căldură și oxigen. Mecanismul de funcționare al composterelor se bazează pe utilizarea bacteriilor Acidulo care descompun resturile alimentare în elemente simple și stabile, cum ar fi apa sau dioxidul de carbon. Prin utilizarea unor astfel de bacterii, mașina de realizat compost Oklin descompune resturile alimentare într-o perioadă foarte scurtă de timp, de obicei în 24 ore.

Printre alimentele care pot fi reciclate se numără fructele, legumele, carnea, oasele de pește sau de pui, pâinea, peștele sau cerealele. Spre deosebire de alte tehnologii, composterele noastre se diferențiază prin faptul că nu au nevoie de niciun consumabil și de supraveghere particulară, ele funcționând automat. Composterele se adresează unui portofoliu de clienți foarte larg, unde fiecare generează deșeuri alimentare că urmare a proceselor de producție, preparare, consum sau degradare.

Este vorba de noi, oamenii, care suntem cei mai mari poluatori cu deșeuri alimentare de pe planetă (aproape de 50%), urmați de fabricile de producție din industria alimentară (conserve, etc.), procesatorii de legume și fructe (salate la pungă/casolete, legume ambalate, fructe ambalate), magazinele de retail food (fructe, legume, produse expirate și improprii consumului), restaurantele, cantinele, firmele de catering (resturi de la preparare, resturi din consum, alimente degradate sau expirate) cafenelele, cofetăriile, patiseriile, școlile sau grădinițele.

Este piața românească pregătită pentru compostere?

Începe să se pregătească. Legea 181/2020, așa numita lege a compostului, creează premisele de valorificare a produsului „compost”, rezultat din procesarea deșeurilor alimentare.

Circuitul va fi simplu. Pornește de la generatorul deșeurilor, procesatorul deșeurilor, colectorul și procesatorul compostului până la operatorii agricoli (ferme, sere, marii cultivatori). Evident că cel care generează va putea fi și procesator (folosind composterul), ceea ce vine cu avantaje deosebite precum eliminarea deșeurilor, igienizarea  și reducerea zonelor de stocare a acestora (dintr-o cantitate de deșeuri, rezultă o cantitate de maximum 15% compost), eliminarea poluării cu deșeuri.

Din evaluările Eutron, oamenii care află de beneficiile composterului, se interesează ulterior despre preț, ceea ce relevă interesul crescut pentru adoptarea unei soluții sustenabile și eficiente.

composter Oklin-Eutron
Composterele Oklin pot procesa de la 4 până la 1.250 kg/zi de resturi alimentare și sunt ideale pentru mall-uri, spații rezidențiale, restaurante, fabrici care aruncă cantități mari de alimente

Care sunt principalele beneficii ale acestei soluții?

Printre avantajele folosirii composterelor se numără durata minimă a procesului de compostare, mai exact în maxim 24 de ore, reducerea cu până la 90% a volumului de resturi alimentare solide, eliminarea costurilor de exploatare deoarece nu necesită personal specializat sau sistemul automat ce poate fi operat de o singură persoană, indiferent de model.

De asemenea, aparatul nu poluează, nu generează zgomote deranjante pe parcursul funcționării și nu generează apă uzată – deși compostează și resturi alimentare lichide, reducând degajarea de mirosuri datorită sistemului de Nano Deodorizare.

Mai mult, în funcție de volumul de resturi alimentare ce se doresc a fi transformate în compost, gama Oklin include modele ce pot procesa de la 4 kg/zi până la 1.250 kg/zi de resturi alimentare anual.

Ce așteptări aveți de la această linie de business în 2021?

Ne dorim să creștem businessul global Eutron alături de alte două soluții dedicate conceptului de sustenabilitate din portofoliul nostru, respectiv sistemul de iluminare a spațiilor interioare folosind lumina soarelui colectată și transportată prin fibră optică până la 100 m distanță și automatele de colectare a ambalajelor de băuturi respectiv sticle PET, doze de aluminiu și sticle.

Suntem convinși că această direcție de business din portofoliul Eutron va crește de la an la an în special datorită interesului crescut pentru reducerea costurilor de zi cu zi ale consumatorilor și preocupării față de îngrijirea mediului.

Cum a evoluat businessul Eutron în 2020 și ce estimări aveți pentru acest an?

Eutron a înregistrat în 2020 o creștere de 8-9% a cifrei de afaceri, cu un profit în creștere față de 2019. În 2021 ne propunem o creștere de 12-15% a cifrei de afaceri și mai ales creșterea profitabilității companiei.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 352 (1 – 30 aprilie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: