Bursele L’Oréal si UNESCO si-au ales castigatoarele
Reading Time: 3 minuteSorina Dinescu si Monica Olivia Focsan sunt castigatoarele celor doua burse pentru cercetare in domeniul Stiintelor Vietii, respectiv Stiintelor Fizice, fiecare in valoare de 42.000 lei, acordate in cadrul celei de-a saptea editii a programului de Burse Nationale L’Oréal-UNESCO “Pentru Femeile din Stiinta”.
Festivitatea de premiere a avut loc in la Palatul Parlamentului, in Foaierul Salii de plen a Senatului
Cine sunt cele doua castigatoare?
Sorina Dinescu, 28 de ani, castigatoarea sectiunii Stiintele Vietii, este asistent universitar si asistent cercetare in cadrul Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara al Universitatea din Bucuresti, totdata si post-doctorand in cadrul Institutul de Cercetari, Universitatea din Bucuresti (ICUB). Proiectul sau castigator vizeaza “ Investigarea instabilitatii genomice a celulelor stem izolate din tesutul adipos, ca masura de siguranta in utilizarea acestora pentru terapii medicale regenerative”.
Monica Olivia Focsan, 31 de ani, castigatoarea sectiunii Stiintele Fizice, este cercetator stiintific grad I in cadrul Institutului de Cercetari Interdisciplinare in Bio-Nano-Stiinte al Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Proiectul sau castigator a vizat “Platforme Biosenzoristice Sensibile si Eficiente pe baza de Hartie pentru Aplicatii de Diagnosticare”.
Bursele Nationale L’Oréal UNESCO “Pentru Femeile din Stiinta”
Programul de Burse Nationale L’Oréal UNESCO “Pentru Femeile din Stiinta” se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii de invatamant din tara, iar bursele vor finanta doua proiecte de cercetare derulate pe parcursul a zece luni in cadrul unei institutii de cercetare din Romania.
Gilles Antoine, Country Managing Director al L’Oréal Romania, a anunat ca, de la urmatoarea editie va fi dublat numarul de burse, astfel incat vor fi acordate doua burse pentru categoria Stiintelor Vietii (in loc de una astazi) si doua burse pentru categoria Stiintelor Fizice (in loc de una astazi).
“La ora actuala, la nivel international femeile reprezinta doar 30% dintre cercetatori, o cifra incorect de mica fata de femei, cat mai ales fata de stiinta in principal. Avem nevoie sa schimbam aceasta cifra, iar dublarea numarului de burse oferite sunt convinsa ca va contribui la acest deziderat”, afirma Mirela Nemtanu, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal Romania.
Perioada de aplicare pentru cea de a saptea editie a programului de burse nationale UNESCO – L’Oréal “Pentru Femeile din Stiinta” a durat din noiembrie 2015 pana la finalul lunii februarie 2016. Anul acesta au fost inregistrate 87 de aplicatii, cu o crestere de 55% fata de editia anterioara, care au fost analizate de juriul format din personalitati marcante ale comunitatii stiintifice locale. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale tarii, printre care Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Magurele, Mures, Timisoara, Suceava.
Lansat in 1998 de L’Oréal si UNESCO, programul “For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoscuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. In cei 18 ani de existenta, 92 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei (doua dintre acestea au ajuns sa castige Premiul Nobel). Programul se desfasoara in 110 tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 2.500 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.
In Romania programul se afla la cea de a saptea editie, si – pe langa partenerii fondatori L’Oréal si UNESCO – se bucura si de spijinul Academiei Romane si a Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Programul lansat in 2010 cu o singura bursa s-a extins incepand din 2011 la doua burse de cercetare acordate anual, iar pana in prezent 11 tinere cercetatoare au beneficiat de acestea. Proiectele castigatoare au vizat studierea bolilor miocardice, a aterosclorozei, a cancerului, cat si a RNM-ului, structurilor nano-materialelor sau a aplicatiilor laser.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz